Sverre, Jakob og Isak – Tre tenåringsfyrer som er opptatt av stil.

Nylig oppdatert61

De fleste husker tilbake på tenårene som en tid der de eksperimenterte med klesstilen – gjerne litt for mye – og mange får frysninger av å tenke på visse antrekk og plagg de synes var fete da.

Men de nye generasjonene som er oppvokst med og på sosiale medier, virker ikke som de trår like feil som oss pre-internett kidsa.

Vi har huket tak i tre tenåringsfyrer som tør å skille seg ut og uttrykke seg gjennom klærne de går kledd i. Her forteller de om sin stil og sitt syn på mote. 

 

Jakob Sitter

17 år, Går på skole og jobber som barista. Vil (akkurat nå) bli møbeldesigner (men det skifter hele tiden)

Nylig oppdatert59
Bilder: Instagram.com/jakobsitter + Kristine Wathne Askildsen

 

Om klesstilen

– Jeg er egentlig ikke så opptatt av å skille meg ut, jeg går kun med det jeg selv liker. Stilen min er relativt minimalistisk, så jeg liker veldig godt å eksperimentere med ulike passformer og tekstiler. Nå for tiden er jeg veldig fascinert av Yohji Yamamoto; jeg elsker måten han holder det enkelt og tidløst, men likevel spennende. Ellers er jeg veldig glad i stilen til Kindness, som jeg også føler samsvarer med musikken. Jeg liker en gjennomtenkt helhet. Plagg skal ikke kun passe til kroppen din, de skal også reflektere deg som person.

Om mote som kunstform

– Mote er for meg et veldig stort begrep, og jeg synes det er vanskelig å definere hva det egentlig er. I mange tilfeller er det helt klart en kunstform, men jeg ser ikke på basisplagg som kunst. De kan selvfølgelig «brukes» som kunst, men skal et plagg være kunst for meg må det være særegent og unikt.

Om hva han aldri kommer til å gå kledd i

– Godt spørsmål! Jeg er generelt åpen for alt, men tror nok ikke du vil se meg i joggedress fra Abercrombie (eller hvilket som helst annet merke, forsåvidt) med det første, haha.

 

Sverre Eiker Berg

18 år. Videregående. Søkt på Internasjonale studier på Universitetet i Oslo, men vil bli journalist. 

Aline Lie
Bilder: Aline Lie

 

Om klesstilen

– Stilen min er ukomplisert og avslappet, oftest går jeg med løse bukser og en t-skjorte. Målet mitt er ikke å skille meg ut, men det skjer naturlig. Det er ikke mange i Arendal, i mitt årskull, som går med dressbukser med sleng, kobolt-blå tskjorte og hvit dongeri-jakke. Det synes jeg er moro! Det er alltid vanskelig å påpeke noe konkret som inspirerer meg, men det munner ut i det daglige humøret. Nå blir jeg for eksempel merkelig nok inspirert av fargede bygninger og muligheten til å ta fram noen lettere jakker. Det har vel noe med sesongen å gjøre. Instagram er selvfølgelig en annen typisk inspirasjonskilde for mange, inkludert meg selv.

Om mote som kunstform

– Mote for meg er alt annet enn trender, moteeksperter og panel som peker ut hva som er galt og riktig ved et antrekk. Det er personlig uttrykksmåter, og ja, det er kunst. Det er noe man skal eksperimentere med, derfor synes jeg det er galt å la være å prøve noe fordi det ikke er «min stil» eller det ikke kler min kroppsfasong. Funker det ikke, så er ikke det verdens undergang.

Om hva han aldri kommer til å gå kledd i

– Du prater med en som gikk med crocs sammen med en neon-grønn shorts og en blå tskjorte, så det er ingenting jeg ikke er villig til å prøve. Grønn og blå er forøvrig en kombinasjon jeg ikke liker. Forresten, jeg kommer aldri til å kle meg ‘preppy’ á la de mennene man ser under moteuka i Milano.

 

Isak Bernstein Leikanger

17 år. Går på videregående. Offer for en identitetskrise.

Nylig oppdatert60

Om klessstilen

– Stilen min er en sammensetning av det jeg selv finner fint, men jeg blir jo også inspirert av andres stil. Når jeg går på gata pleier jeg å ta «heisen» på folk, for å først og fremst se hvilke sko de har på seg og så se på resten av antrekket. Jeg blir inspirert av interessante folk og omgivelser rundt meg og spesielt kjæresten min.

Om mote som kunstform

– Mote handler om deg selv og hvordan folk oppfatter det; de som setter pris og forstår min stil og mitt særpreg, er de jeg også prøver å uttrykke meg til. Mote er en kunstform hvis du gjør det til det. Noen bruker plagg bare av praktiske grunner, mens andre kan bruke de samme plaggene for å skape et kunstnerisk uttrykk.

Om hva han aldri kommer til å gå kledd i

– Før i år tenkte jeg på hockeysveisen som det jævligste som noen gang hadde rammet menneskeheten, men det var før jeg så den danske modellen Caroline Clante for Vetements, som så helt rå ut med det. Samme gjelder rumpetaske og skulderputer. Det vil si at det jeg svarer på dette spørsmålet kommer jeg mest sannsynlig til å synes er kult om få år. Men jeg kan si at jeg frykter denne utviklingen i forhold til f.eks dyp v-hals.