Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Supperevolusjon på gang – «Souping er det nye juicing»

Stadig blomstrer det opp nye dietter som lover å forynge deg, slanke deg, renske ut alt av uhumskheter fra systemet ditt, og gjøre deg «superlykkelig».

Babymat-dietten, Atkins, Fedon, Lav-karbo, Rawfoods, Superfoods, 5:2 dietten… Listen er lang.

I fjor var det juicing som kom inn som en farsott over det ganske land, men nå er den en annen flytende substans vi alle visstnok bør innta.

Souping – på norsk «Supping» – er nemlig den aller siste diett-trenden.

Det startet som så mange trender i Usa. Allerede tidlig i fjor poppet det opp haugevis av «Suppe take-away tjenester» – som bragte deg fiks ferdige supper du kunne erstatte alle dagens måltider med – og suppekaféer i Los Angeles og New York.

Evening Standard fortalte i november i fjor at også i London har de unge, hippe og helsebevisste begynt å erstatte juicekoppene med suppebegere, og Independent spår at dette vil bli en av de største mattrendene for 2016.

Suppe-rensing

Aller Først ut var Soupure i LA, og grunnleggerene er nå ute med en kokebok kalt «The soup cleanse». Forfatter og grunnlegger Angela Blatteis forteller at til forskjell fra juice – der du rett og slett oversvømmer kroppen med sukker – er supper både mettende, og har masse vitaminer og næringsstoffer. I den nyeste utgaven av Wmagazine nevner skjønnhetsredaktøren Jane Larkworthy at souping og spesielt Soupure som en av tingene hun er helt hekta på akkurat nå.

Jennifer Aniston og Gwyneth Paltrow er visstnok også store fans av å bruke «Supping» for åSkjermbilde 2016-03-15 kl. 13.15.44 rense kroppen, i følge nydailynews.

Paltrow har i større og større grad gått fra å være skuespiller til å drive nettstedet Goop på heltid – en side øremerket til mindfullness og en sunn livsstil. 43-åringen har lenge vært en forkjemper for å rense kroppen ved «Supping».

På Goop kaller hun supper den ultimate kosematen.

– Siden basen er av grønnsaker, i stedet for frukt – som ved juicing – så har supper en superlav glykemisk indeks og de er pakket med fiber, som gjør supper ganske mettende, forteller 43-åringen på Goop. 

 

Superfoods-og vegetarfantaster stiller seg positive

Josefin Andén hos den veganske restauranten Funky Fresh Foods, på Design og Arkitekturmuseet i Oslo, mener Juicing ikke var en sunn trend.

«Suppe derimot kan man lage med alle næringsstoffene man trenger. Jeg mener virkelig at supper fortjener mer oppmerksomhet! Suppe kan være både sunt, billig, enkelt og miljøvennlig!»

Også Anders(skal få etternavnet) hos Helsekost og superfoods-kjeden Røtter har lagt merke til tendensen, og er positiv.

«Det siste året har det vært mye oppmerksomhet rundt dette med å lage suppe på feks kraftben. Dette treffer ganske bredt, også hos de med lite penger. Mens juicing treffer de med god råd. Det positive med Souping er jo feks at det er få begrensninger på hva du kan putte oppi. Feks rester fra en annen dag»

Det med å bruke rester fra middagen dagen før, er noe også supermodellen Gisele Bündchen ser ut til å være opptatt av. 

Brasilianeren lever i følge Daily mail et tilbakelent familieliv lastet med yoga og sunn mat. I høst postet hun på Instagram en selfie foran en skål med hjemmelaget grønnsakssuppe, med teksten «Rester fra gårsdagens middag ble til grønnsakssuppe i dag», og hashtaggene worldfoodday, nowaste og momsrecipe.

Skjermbilde 2016-03-15 kl. 13.11.32

Matprat-rådgiver bekymret for om unge kaster seg på trend-dietten

Britt Marlene Kåsin har en bachelorgrad i samfunnsernæring, en master helsefagvitenskap med fordypning i kostholdsforskning, og er matrådgiver hos Matprat. Hun har et ambivalent forhold til denne nye trenden.

«En ny mirakelkur som lover gull og grønne skoger er ikke nødvendigvis noe sunnere enn vanlig mat. Hva man velger å ha oppi suppen og hvor lenge man ønsker å holde seg på en slik kur, vil også ha en innvirkning. Variasjon kombinert med de nasjonale kostrådene vil sørge for at kostholdet totalt sett er sunt. Souping-trenden har mange av de samme fellestrekkene som juicing, selv om du får i deg mer av fibrene fra grønnsakene i en slik suppe. Supper er også generelt veldig populært på denne tiden av året, så det kan godt hende at vi kommer til å se mye av denne trenden fremover, spesielt i sosiale medier og på matblogger»

Hun er bekymret for at trenden er noe som kan plukkes opp av unge mennesker, som vil få inntrykk av at dette er løsningen på et sunt kosthold. Kåsin setter fingeren på at trend-dietter som dette kan være med på å bidra til et økt press på å begynne på en spesiell diett for å være sunn. Hun mener det er uheldig. 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer