Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Adwoa Aboah i Vogue Italia

Supermodell og aktivist ut mot britiske Vogue

«It was so vanilla».

Da sjefredaktør Edward Enninful tok over roret i britiske Vogue i 2017, var behovet sårt etter mer mangfold. Magasinet som hadde vært under Alexandra Shulmans ledelse i 25 år skulle være toneangivende og moderne. Men med kun hvite modeller på de glansede sidene føltes det tvert i mot umoderne.

Det var faktisk ingen svarte modeller på coveret mellom 2002 og 2014; Da med henholdsvis Naomi Campbell og Jourdan Dunn, ifølge The Guardian.

«Til å være et engelsk magasin så var jeg totalt forferdet over hvor lite inkluderende det var. Til å være et magasin som ble startet i London, hvor vi er så heldige å kunne gå på gaten og se alle ulike typer former, størrelser, farger, ansikter, etnisiteter og bakgrunner, så var det kun rettet mot én type menneske», uttalte modell Adwoa Aboah nylig i et intervju med podcasten Ways to Change the World. Det skriver The Independent.

Første svarte covermodell

Adwoa Aboah på coveret av britiske Vogue i desember 2017.

Adwoa Aboah tok motebransjen med storm da hun var på coveret av Edward Enninful sitt første magasin som ny sjefredaktør for britiske Vogue, nemlig desemberutgaven 2017. Og det til stor jubel fra lesere og sosiale medier.

Magasinet fikk tilnavnet New Vogue, og Enninful som første mannlige og svarte sjefredaktør i britiske Vogue markerte med dette at magasinet sto ovenfor en ny epoke.

«Du vet, jeg er britisk, like mye som de andre jentene, og jeg er født i London, og det var «so vanilla», sier Aboah videre i intervjuet og understreker at hun aldri har forstått hvorfor andre modeller som hun jobbet med fikk støtte fra britiske Vogue på en måte hun aldri fikk.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Aboah har likevel klart seg strålende i motebransjen. I 2017 vant hun den prestisjefylte prisen Model of the Year. I dag jobber hun blant annet som bidragsytende redaktør i britiske Vogue, i tillegg til å sette fokus på temaer som selvmordstanker, feminisme og seksuell trakassering gjennom initiativet Gurls Talk.

Kritikk mot britiske Vogue

Til tross for at Edward Enninful har blitt rost opp i skyene med sine redaksjonelle valg, har han også fått ris. Mange klødde seg i hodet da februar 2018-utgaven nådde bladhyllene. Skuespillere Margot Robbie og Nicole Kidman poserte sammen på et bilde helt likt utgaven til W Magazine.

I mai 2018 gjorde han det imidlertid godt igjen for trofaste lesere da han hyllet mangfold med ni ulike kvinner på forsiden. Her fikk man se både ulike etnisiteter og kroppsfasonger, og utgaven ble hyllet verden over. Det gjorde også august-utgaven med ikoniske Oprah Winfrey på coveret.

Hovedbilde via Vogue Italia

Les også: Off-White-designeren svarer på mangfold-kritikken

Siste saker

Mest lest nå
Les mer