Sunniva Hovensjø og Ida Christiansen står bak det kjønnsinkluderende og bærekraftige merket.
– Det hele startet med at jeg skulle til København for å feire en venninnes 30-årsdag og ville ha en outfit som var litt extra. Jeg hadde en lang secondhand bluse med et veldig flashy mønster. Det eneste som manglet var en strømpebukse, forteller Sunniva Hovensjø.
– Svart var for kjedelig, men det eneste jeg fant ellers var leopardmønster, striper, prikker og standardmønstre. Så jeg ga opp letingen.
Hun klarte likevel ikke å slippe tanken på den perfekte strømpebuksen, den hun hadde sett for seg i hodet. Hovensjø ringte sin beste venn, Ida Christiansen.
– Hun visste heller ikke om noen som lagde akkurat det jeg var ute etter. Og da slo det meg: vi kan skape det sammen!
I november lanserte Hovensjø og Christiansen strømpebuksemerket Studio Aphino.
Les også: Norske Pas Passé satser videre

– Strømpebukser er ikke et så komplisert eller komplekst produkt at man trenger stor lagerplass eller er avhengig av andre partnere, for eksempel investorer. Det var med andre ord noe vi følte vi kunne klare helt på egen hånd, forklarer Hovensjø.
Hun har studert art direction i San Fransisco, og siden jobbet innen feltet på et reklamebyrå i Gøteborg. Christiansen har på sin side studert motedesign i København og Berlin og jobbet som designer for ulike merker.
Det første møtet skjedde likevel på en noe mindre eksotisk destinasjon.
– Vi gikk begge på danselinjen på Sunnmøre Folkehøgskole. Siden har vi vært bestiser, men faktisk aldri bodd i samme by, bare besøkt hverandre over hele verden.
Høsten 2021 endret det seg, da begge endte opp i Gøteborg, der de nå jobber med Studio Aphino.
– Navnet har vi rett og slett bare funnet på. Vi ville skape noe som var vårt eget og som vi kan fylle med mening når vi bygger vårt varemerke fremover.
– Det uttales afino. Vi synes det er en bonus at det høres italiensk ut!
For duoen var de sosiale og etiske aspektene ved det å lage et eget merke ekstremt viktige.

– Det har alltid vært uaktuelt å ha en fabrikk i et typisk masseproduksjonsland som ligger på andre siden av jorda.
– Vi ble enige om at kostnad ikke skulle være en avgjørende faktor for valget av produsent.
Drømmen var å ha produksjonen i det de kaller «strømpebuksens hjemland» Italia, og at de skulle være av bærekraftige materialer.
– Men vi visste ikke om det var mulig med tanke på budsjett. Vi hadde jo ikke mulighet til å bestille store kvantiteter. Heldigvis fant vi en partner i Italia som gjorde alt dette mulig for oss!
Fabrikken de bruker er såkalt Oeko-Tex-sertifisert, noe som betyr at det er en mest mulig miljøvennlig produksjon.
– Strømpebuksene er laget med resirkulert polyamid, mer spesifikt 56 prosent polyamid, 38 prosent polypropylen og 6 prosent elastan.
Det at Studio Aphino skulle være for alle kjønn var også essensielt.
– Merket vårt skal være inkluderende. Vi ønsker å bryte oss løs fra de tradisjonelle kjønnsnormene innen mote, i vårt tilfelle det dominerende kvinnelige fokuset som finnes i strømpebuksesegmentet.
– Vi vil rette oss mot et mindset og ikke et kjønn. Ambisjonen vår er å «connecte» med folk som elsker å uttrykke seg gjennom mote, uavhengig av kjønn og kjønnsidentitet.
De siste ukene merker Hovensjø og Christiansen at det har begynt å ta fart.
– Det beste vi vet er å se folk i strømpebuksene våre. Vi blir overlykkelige hver gang vi ser det på Insta!
Danske Karoline Dall, svenske Lowe Olsen og norske Angelica Sophie Thorsen er blant de som har postet bilder med strømpebukser fra Studio Aphino.



– Da vi startet var det mange venner og bekjente som kjøpte strømpebukser av oss, noe som er sykt koselig, men det var next level da den aller første bestillingen fra en fremmed kom inn.
– Vi kommer aldri til å glemme navnet på vår første kunde. Shoutout til Sara B!
– Vi er også veldig stolte av at vi har klart alt på egen hånd, uten økonomisk hjelp. Det har vært viktig for oss å være uavhengige.
Drømmen er at Studio Aphino skal være den ultimate destinasjonen for statement-pieces.
– Vi kommer til å utvikle enda flere kolleksjoner med strømpebukser i fremtiden og etterhvert også andre ting.
– Men tanken på å tilfeldigvis se en fremmed person på gata i en Aphino-strømpebukse – dét er drømmescenarioet!
Les også: Hvordan går det egentlig med norske motebutikker om dagen?