Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Street style-fotografens hemmelige memoarer blir bok

To år etter hans død.

AV: CAMILLA CHRISTENSEN OG ANNA SKAVLAN

Med en spesiell forkjærlighet for klær, var William J. «Bill» Cunningham Jr. ifølge Anna Wintour «mannen vi alle kler oss opp for». Det er snart to år siden den høyt elskede motefotografen gikk bort i en alder av 87 år. Nå kommer boken ingen visste om.

Cunningham sikret seg et solid navn i motebransjen, og ble sett på som «verdens viktigste motefotograf». Nå, snart to år etter hans død, har det blitt gjort funn av et stort arkiv med hans tidligere arbeid – og et hemmelig memoar. Det var motenettstedet Business of Fashion (BoF) som først omtalte saken.

Et memoar er et litterært verk hvor forfatteren forteller om sitt eget liv, samtidige begivenheter og personer han har møtt.

I 40 år jobbet Cunningham som street style-fotograf for The New York Times, og takket være sin blå franske arbeidsjakke som han aldri gikk uten var han ikke vanskelig å kjenne igjen. Det var en ære å bli fotografert av den sjarmerende mannen. Motemogul og Vogue-redaktør Anna Wintour har tidligere sagt følgende om Cunningham: «Vi kler oss alle opp for Bill». Han etterlot seg også et arkiv fra avisen som i dag er verdsatt til rundt 1 million dollar, altså rundt 8 millioner norske kroner.

Cunningham var en svært privat mann, og til tross for dokumentaren om han som kom ut i 2010 er det lite publikum vet om hans privatliv. Han har selv sagt at frihet er det mest dyrbare i hele verden, og han omfavnet den friheten han fikk. Ingen vet når memoaren er skrevet. Den ble funnet av Cunninghams familie etter dødsfallet.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Memoaren har fått navnet «Fashion Climbing», som alluderer til hans eget liv; han steg i gradene i motebransjen som ung håpefull fotograf og skjulte sin ambisjon fra sin strenge katolske familie. I boken forteller han om sin barndom der han som ung gutt elsket klær, hans tid i militæret under Koreakrigen (hvor han dekorerte hjelmen sin med blomster), da han flyttet til New York og hans tidligere år som journalist. 

Memoaren blir utgitt i september i år av forlaget Penguin Press, som skal ha kjøpt det på en auksjon. Redaktør Christopher Richards, forteller til BoF at det hele kom veldig uventet på:

«Han avslørte ikke noe om sitt liv til sine venner og kolleger. Han var så privat». 

Hovedbilde via New York Times

Les også: Tar grep for å redde New York Fashion Week

Siste saker

Mest lest nå
Les mer