Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Letter på sløret om The Devil Wears Prada
Alle bilder fra «The Devil Wears Prada»

Stjernene bak The Devil Wears Prada med nye avsløringer

15 år siden den uforglemmelige motefilmen hadde premiere.

Det siste året har flere ikoniske filmer og serier fra 90- og tidlig 00-tallet fått nytt vind i seilene. I fjor fylte Clueless hele 25 år. Og mange moteinteresserte venter i spenning på nyinnspillingene av Gossip Girl og Sex & The City, med (nesten) samme casting som de første seks sesongene i sistnevnte.

I år er det faktisk 15 år siden The Devil Wears Prada bergtok moteinteresserte verden over.

Letter på sløret om The Devil Wears Prada
Anne Hathaway, Meryl Streep og Emily Blunt som Andy, Miranda og Emily.

I den forbindelse har Entertainment Weekly samlet skuespillerene fra filmen for å diskutere det tidløse temaet som tas opp i motefilmen – kvinner, jobb og maktposisjoner.

I tillegg kommer de med noen nye avsløringer.

Filmen fra 2006 som er basert på den bestselgende boken med samme navn, er som kjent inspirert av forfatterens tid i Vogue under sjefredaktør Anna Wintour. I motefilmen er det sjefredaktøren i det fiktive motemagasinet Runway, Miranda Priestly, spilt av Meryl Streep, som ikke er redd for å la de ansatte få høre det når hun er uenig.

Letter på sløret om The Devil Wears Prada
Streep som den tøffe sjefen Miranda.

Emily Blunt gir The Devil Wears Prada det lille ekstra med sin britiske aksent, iskalde blikk, nedlatende latter og humoristiske mangel på vilje til å smalltalke på kontoret.

Nigel, spilt av Stanley Tucci, ser lenge ut til å være den eneste på kontoret med arbeidsvilje som svarer til Mirandas forventninger. Det var forøvrig 150 (!) andre skuespillere som ble vurdert til rollen hans først.

Letter på sløret om The Devil Wears Prada
Nigel gir Andy en aldri så liten make-over.

Etter en aldri så liten make-over, jobber Andy, spilt av Anne Hathaway, seg oppover rangstigen i Runway med Chanel-boots på beina og det ene lekre antrekket etter det andre.

Det var imidlertid ikke gitt at Hathaway skulle spille Andy. Hun var faktisk det niende valget for rollen.

Letter på sløret om The Devil Wears Prada
Andy løper New York rundt som Mirandas moteassistent.

Rachel McAdams, Scarlett Johansson, Natalie Portman, Kate Hudson og Kirsten Dunst var alle ønskevalg for rollen som den hardtarbeidende moteassistenten.

Det var til syvende og sist takket være Meryl Streep at hun fikk rollen. De møttes, og klikket godt sammen.

Heller ikke Streep var førstevalget for rollen som den tøffe, men også menneskelige moteredaktøren Miranda.

Letter på sløret om The Devil Wears Prada
Miranda skal være basert på Vogue-redaktør Anna Wintour.

Både Michelle Pfeiffer, Glenn Close og Catherine Zeta-Jones ble alle vurdert til rollen.

– Jeg var ikke interessert i å gjøre en biografi om Anna. Jeg var interessert i hennes posisjon i selskapet. Jeg ønsket å ta på meg byrdene hun har måttet bære, i tillegg til å måtte se flott ut hver eneste dag, sier Meryl Streep til Entertainment Weekly.

– Miranda gir oss en karakter som mange av oss streber etter. Å være kompromissløs, tøff, ekte, ærlig, og ikke måtte danse rundt grøten for å komme til poenget uten å såre eller fornærme noen. Noe jeg tror menn har det mye lettere for å være, legger Emily Blunt til.

Letter på sløret om motefilmen
Meryl Streep fikk en Oscar-nominasjon for rollen som den hardtarbeidende sjefsredaktøren.

Meryl Streeps Oscar-nominerte tolkning av rollen som Miranda er for mange det beste med hele filmen.

Måten hun oppfører seg på og ikke minst de målende blikkene hun sender, er nok til å at de fleste får frysninger nedover ryggen. Inkludert Anne Hathaway.

– Jeg hadde lest manuset så mange ganger, at jeg forventet at Meryl skulle være arrogant og høylytt med brølende ordre. Og så sa hun sin første replikk så hviskende at jeg nesten falt av stolen min, sier hun.

– Det var hentet fra måten jeg så Clint Eastwood jobbe på. Han er en som folk virkelig respekterer, og han hever aldri stemmen. Den ene gangen han gjorde det, skremte det folk i to uker etterpå – de var så traumatiserte, legger Streep til.

Letter på sløret om motefilmen
Det lå ikke alltid i kortene at Miranda skulle ha hvitt hår i filmen.

At sjefredaktøren har hvitt hår, var et ønske fra 71-åringen, da 56 år gammel. Det var filmens kostymedesigner Patricia Field, kjent fra Sex & The City og Emily in Paris, i starten usikker på om hun ville klare å overbevise produsentene om.

– Så sexistisk, mener Streep om holdningen til hårfargen.

Designere nektet å være med i filmen

Produksjonsteamet bak The Devil Wears Prada slet med å få tak i motebransjen. Folk skal nærmest i frykt for Anna Wintour ha unngått å svare på forespørsler, skriver Entertainment Weekly.

Designere skal ha nektet å være med i filmen, The Met ville ikke ha noe å gjøre med den – meget mulig ettersom Anna Wintour sitter i The Met Gala-komiteen. Til og med de ikoniske leilighetskompleksene teamet ønsket som Mirandas leilighet, ville ikke la dem slippe inn.

Letter på sløret om motefilmen
Motebransjen ville ikke ha noe med filmen i gjøre i begynnelsen, med unntak av supermodell Gisele Bündchen.

Kun supermodell Gisele Bündchen sa ja til en liten rolle.

Filmens produksjonsdesigner klarte imidlertid å komme seg inn i Vogue-bygningen for å få et lite glimt av Anna Wintours kontor.

Han klarte å gjenskape kontoret hennes så til de grader, at redaktøren skal ha ommøblert kontoret sitt etter filmen kom ut.

Letter på sløret om motefilmen
Anna Wintour skal ha ommøblert kontoret sitt etter å ha sett filmen.

Les også: Dårlig nytt for Call Me By Your Name-fansen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer