Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Celine-designer Hedi Slimane tipser opp sine topp 10 karantenefilmer

Stjernedesignerens topp 10 karantenefilmer

Ikke den vanlige filmlisten.

De fleste av oss tilbringer fortsatt mye tid hjemme, og det er lett å gå på veggen.

Heldigvis tipser både superstjernene og motepersonlighetene med mer eller mindre jevne mellomrom om hvordan du effektivt kan kurere kjedsomhet ved for eksempel å lage mat – eller å se en film eller ti.

Celines kontroversielle kreative leder Hedi Slimane deler nå sine beste karantenefilmer med fokus på klassikere, kult- og indiefilmer.

Les også: Melk & Honning-redaksjonens beste filmtips

Her er Hedi Slimanes topp 10 karantenefilmer:

Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979):

Francis Ford Coppolas store mesterverk og filmhistoriens største krigsepos løst basert på Joseph Conrads Heart of Darkness.

Midt under den brennende Vietnamkrigen får kaptein Willard det hemmelige oppdraget med å finne og drepe en desertør, en amerikansk oberst som etter sigende skal ha blitt gal, og som nå hersker over en stamme i Kambodsja. Med Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Frederic Forrest og Harrison Ford i rollene.

Charade (Stanley Donen, 1963)

Den unge, vakre amerikanske enken Regina er i Paris. Hun er på flukt fra en gjeng kriminelle som er på jakt etter en formue som hennes avdøde ektemann skal ha stjålet. Den eneste hun har tillit til er den elegante Peter, som hun nettopp har møtt. Men er han virkelig til å stole på? Med Audrey Hepburn, Cary Grant og Walter Mathau.

Laurence Anyways (Xavier Dolan, 2012)

Knallsterkt drama fra den prisbelønte regissøren og manusforfatteren Xavier Dolan. Laurence Anyways er hans tredje spillefilm.

Her følger vi Laurence og samboeren Fred gjennom hele 90-tallet. Men hva skjer når det viser seg at Laurence er en kvinne fanget i en fremmed manns kropp?

Les også
M&H Storbyguide: Barcelona
Le Cercle Rouge (Jean-Pierre Melville, 1970)

På norsk Den røde sirkel er en fransk kriminalfilm sterkt inspirert av westerngenren, men der prærien er byttet ut til fordel for et samtidig fransk landskap og hester med hestekrefter.

Tyven Corey er nettopp kommet ut fra fengsel, og teamer opp med rømlingen Vogel. Sammen planlegger de et storstilt smykketyveri.

Night Tide (Curtis Harrington, 1961)

Regissør Curtis Harringtons spillefilmdebut og Dennis Hopper sin debut som hovedrolleskuespiller. Edgar Allan Poe-inspirert noir-film som er blitt hyllet som et mesterverk.

Den ensomme sjømannen Johnny møter den mystiske kvinnen Mora på en jazzklubb. Hun opptrer som havfrue i et lokalt show, men etter en rekke merkelige hendelser må Johnny erkjenne at også myter kan bli virkelighet.

Paris, Texas (Wim Wenders, 1984)

Wim Wenders kanskje mest kjente, kritikerroste og suksessfulle film som fikk flere internasjonale priser inkludert Gullpalmen i Cannes i 1984.

Travis er fortapt i sitt eget private helvete. Antatt død i fire år, dukker han opp igjen fra ørkenen på Mexico-grensen, livstrett og med hukommelsestap. Han klarer å oppspore sin bror Walt som tar seg av hans syv år gamle sønn Hunter. Ekskona Jane forlot ham på døra hos Walt noen år tidligere. Praktisk talt fremmede, begynner Hunter og Travis å bygge et skjørt vennskap, og konspirerer for å finne Jane og bringe henne tilbake så de kan bli en familie igjen. 

Persona (Ingmar Bergman, 1966)

Et filmhistorisk mesterverk, og et resultat av og en konklusjon på Ingmar Bergmans krise i forbindelse med hans stilling som teatersjef på Dramaten.

Skuespiller Elisabet Vogler slutter plutselig å snakke. Hun har valgt å være stum. Sammen med en sykepleier bosetter hun seg på en øy, og de to kvinnene kommer svært nær hverandre. Så nær at det er vanskelig å skille mellom dem. Med Liv Ullmann, Bibi Anderson, Margaretha og Krook.

Les også
STILORAMA: Adrian Amara
Pierrot Le Fou (Jean-Luc Godard, 1965)

Den unge Ferdinand bryter ut av sitt ekteskap og reiser rundt i Frankrike med sin elskerinne Marianne. Men da Marianne blir rastløs, tar forholdet en ny vending. Hun har nemlig gangstervenner som hun tar kontakt med.

Som mange av Jean-Luc Godards tidligere filmer, handler også denne om mennesker som forsøker å finne hverandre, og som bryter ut fra et samfunn og en verden hvor de ikke klarer å tilpasse seg.

Red Desert (Michelangelo Antonioni, 1964)

Regissør Michaelangelo Antonionis første fargefilm der nettopp farge er et sentralt element. Filmen ble tildelt Gulløven ved Filmfestivalen i Venezia.

En gift kvinne går igjennom en eksistensiell krise. Hun søker trøst hos en elsker som arbeider på fabrikken til hennes ektemann.

The 400 Blows (François Truffaut, 1959)

En av de mest klassiske nouvelle vague-filmene, og François Truffauts mesterverk. En av historiens mest anerkjente filmer, og den man primært forbinder med Den nye franske bølgen.

På norsk På vei mot livet er fortellingen om en brutal ungdomstid. Unge Antoine har det vanskelig hjemme, med en familie som lever i fattigdom. På skolen blir han uthengt av kameratene sine og straffet og skjelt ut av lærerne, noe som får Antoine til å søke tilflukt i dumme guttestreker.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer