Disse podcastene kan du høre på i sommer

Musikk, fun facts, svenske motegenier, film-recaps og lettbeint true crime. Her er Melk & Honnings favoritter i det uendelige havet av fantastiske (og ikke så fantastiske) podcaster.

«Here’s The Thing with Alec Baldwin»

Skuespiller og komiker Alec Baldwin snakker med kunstnere, politikere, artister, redaktører, skribenter og skuespillere om deres karrier, liv og meninger. Høydepunkt er episodene med Rolling Stone-grunnlegger Jann Wenner, skribent og musiker Patti Smith, regissør Cameron Crowe, momanger Kris Kardashian Jenner, tidligere Vanity Fair-redaktør Tina Brown, komiker Amy Shumer, talkshow-vert Jimmy Fallon og politiker Bernie Sanders. Baldwin er sjarmerende, morsom og byr like mye på seg selv som han får ut av gjestene sine i de 45-minutters lange samtalene. 

«Desert Island Discs»

Hva ville du hatt med deg på en øde øy? Det spør vert Krisy Young en ny gjest om hver uke i den BBC-produserte podcasten «Desert Island Discs». Gjestene, i anledningen kalt «castaways», får velge åtte sanger, én bok og én luksus de ville hatt med seg dersom de var strandet på en øde øy. Gjestene er ofte britiske kjendiser, fra A-listere til det obskure, og podcasten har hold på siden 1942 (da var det såklart ikke en podcast, men et radioprogram). I 2014 passerte de episode nummer 3000 med høydepunkter som Rolling Stones-gitarist Keith Richards, designer Stella McCartney, fotballspiller David Beckham og vitenskapsmann Stephen Hawking.

«No Such Thing as a Fish»         

Når vi er inne på britiske podcaster er «No Such Thing as a Fish» noe av det beste – og mest britiske – engelskmennene har å by på. Podcasten er basert på det ikoniske panelprogrammet «QI» («Brille» er den norske versjonen) hvor komikere samles for å svare på vitenskaplige spørsmål og ting du trodde du visste, men absolutt ikke vet. Podcasten er laget av de fire researcherene for programmet som i hver episode kommer med én fun fact hver som de diskuterer og supplerer med om mulig enda rarere informasjon. Kanskje den mest underholdende måten å suge til seg ny informasjon på som du kan få bruk for på neste middagselskap eller nachspiel.

«Stil»

Du skal ikke lengre enn til naboene våre i Sverige for å finne en av de aller beste motepodcastene der ute. I «Stil» diskuterer programleder Susanne Ljung trender, historie og kulturen som omfavner mote. Hun gjør intervjuer med historikere, journalister og designerne og tør å bruke hele episoder på tilsynelatende trivielle ting. Resultatet er en av de best produserte og mest informative podcastene i Norden som klarer å holde på både de mest og de minst moteriktige lytterne. Det siste halvåret har «Stil» hatt episoder om blant annet Stanley Kubrics mesterverk «2001: A Space Odyssey», de nye trenddrikken rødvin, gråfarge, Elton John, bein i motebildet og kvinnene i Donald Trumps liv – Ivanka og Melania. Ljung har også gjort intervjuer med navn som Grace Coddington, Valerie Steele, Kanye West og Rick Owens. Wow.

«The Memory of… with John Galliano»

John Galliano er den siste i rekken – og kanskje også den mest usannsynlige – til å kaste seg på podcast-trenden. I kombinasjon med sin svært kunstneriske Maison Martin Margiela herre-kolleksjon, som han viste under Paris Fashion Week for et par uker siden, lanserte motedesigneren den første episoden av podcasten «The Memory of … With John Galliano». Med dramatisk trommespill i bakgrunnen beskriver han kolleksjonen sin til minste detalj, og prøver så godt han kan, med sin tunge britiske aksent, å forklare lytterne akkurat hvordan tekstilene i plaggene kjennes mot huden. Det høres merkelig ut, vi vet, men gi det en sjanse. Det er overraskende nok like underholdene som det er beroligende.

«The Daily»

Sliter du med å holde deg oppdatert på nyheter? «The Daily» hjelper deg med nettopp dét. På kun 20 minutter, hver eneste dag, gir New York Times’ politiske journalist Micheal Barbaro en oppdatering på hva som har skjedd i verden de siste 24 timene. Barbaro intervjuer ulike journalister fra New York Times’ stab, der de oppsummerer og kommenterer historier, og suppleres med mer informasjon og nye kilder. En av de beste nyhetspodkastene der ute, fra en av verdens mest kredible nyhetskilder – The New York Times.

«Pardon my French with Garance Doré»

«Pardon My French» er en podcast ledet av Garance Doré, grunnlegger av nettstedet med samme navn, forfatter av boken «Love Style Life», og prisbelønnet forfatter, illustratør og fotograf. Med utgangspunkt i sin forkjærlighet for mote og kreativitet, deler hun historier og synspunkter om hverdagslige ting med sine gjester i en avslappet og åpen samtale. I alt hun gjør, har Doré en fransk tilnærming (og aksent), med en humor og autentisitet som har gjort henne kjent over hele verden. Gjestene hennes inkluderer skuespiller Gillian Jacobs, designer Norma Kamali og sko-legende Christian Louboutin. Doré tar også opp temaer som prevensjon, å snakke for forsamlinger, brute med venner og anklagene mot komiker Aziz Ansari. Alt du ikke alltid tør å snakke om.

«The Rewatchables»

«The Rewatchables» er samtalen om favorittfilmene dine som vennene dine er lei av å ha. En gruppe verter fra nettmagasinet The Ringer minner deg på, og diskuterer både filmene du kanskje har glemt og de du aldri glemmer. Podcasten gir dessuten en unnskyldning til å se noen fantastiske filmer på nytt, som for eksempel «The Social Network», «Silence of the Lambs», «Jerry Maguire», «The Devil Wears Prada», «Get Out» og «Oceans 11». Og analysen er utmerket: vertene (som vanligvis inkludert Ringer-grunnlegger Bill Simmons) diskuterer de beste scenene, avslører på plotthull og deler overraskende fakta om hvordan filmen ble skutt eller dramaet bak kulissene i et segment som heter «half-assed Internet research corner.» Til slutt diskuterer de hvorfor akkurat disse filmene fortsatt funker i dag, når andre filmer fra samme epoke ikke gjør det. 

«Sword and Scale»

Det formatet som ser ut til å gjøre seg best på podcast, er «true crime» – og her finnes det mye å velge i. En av de aller beste er «Sword and Scale». I motsetning til mange andre «true crime»-podcaster følger ikke denne én spesiell historie, men mange forskjellige. Vert Mike Boudet forteller historier om forsvunnelser, mord og konspirasjoner, alt fra legender fra 1900-tallets seriemordere til den veldig virkelige historien om Christy Sheats, Texas-moren som brutalt skjøt sine to døtre foran hjemmet deres for to år siden. Historiene blir fortalt ved hjelp av original lyd, som 911-samtaler og nyhetsklipp og skummel atmosfærisk musikk. Det er en av de mer polerte podcaster der ute, noe som er spesielt imponerende siden Boudet og hans lille gruppe bidragsytere gjør episodene i fritiden.

«My Favourite Murder»

«My Favourite Murder» er en av de få «true crime»-podcastene som havner under iTunes sin komedie-liste. Vertene Georgia Hardstark og Karen Kilgariff lar historiefortelling ta over for faktaoppramsing, og deler angstproblemer og en kjærlighet for «true crime». De endte med en hit-podcast – nummer én på komedielistene seks måneder etter utgivelsen – og en voksende familie av svært dedikerte fans. De to komikerne møtes hver uke for å snakke om noe av det mest grusomme i verden – mord. Hver har med seg en historie om et mord for å dele med den andre, mens de fyller resten av timen med lytterbidrag av hjembymord, morsomme kommentarer og andre «true crime»-anbefalinger.

«Bra damer»

Tittelen på denne podcasten oppsummerer perfekt hva den handler om, nemlig bra damer. Programleder Guri Solberg intervjuer noen av Norges kuleste, smarteste, flinkeste og mest hardtarbeidende damer og gir dem den udelte oppmerksomheten de fortjener. Noen høydepunkt er Susanne Holzweiler, Cecilie Skog, Sophie Elise, Else Kåss Furuseth, Christine Dancke, Emma Clare og Celine Aagaard – og de andre 78 episodene er minst like underholdende. 

«The High Low»

«The High Low» er inspirert av utrykket til den tidligere Vanity Fair redaktøren Tina Browns om «high-low journalism»; en blanding av tabloid sladder og hardtslående journalistikk.  I sin ukentlige podcast diskuterer journalist Pandroa Sykes nyheter, popkultur og aktuelle saker sammen med journalist Dolly Alderton. «The High Low» dekker både det trivielle og det politiske, og det på en både underholdende og hyggelige måte.

Åpningsbilde: The High Low

Les også: Månedens lesning: Juli