Solitude Vintage åpner pop up-butikk

–  Jeg finner vintage overalt. Jeg stopper på alle gjenbruksbutikker og søker alltid opp markeder når jeg reiser. Det kan bli litt «obsessive».

Dennis Magnus-Andresen sin samling av vintageklær begynte å fylle både klesskap og loft til randen. Derfor valgte han å la hobby bli business; Solitude Vintage ble født. Med nettbutikk og pop up-butikker i ny og ne gir han nå andre mulighetene til å dra nytte av funnene hans.

Interessen hans for unike klær med historie startet i begynnelsen av 20-årene. Som fattig student fant han de nyeste tilskuddene i garderoben på UFF, Fretex og markeder.

– Jeg fikk en greie for flannel-skjorter. Det var mens hele den bølgen med americana fra Japan endelig nådde USA igjen, forteller han.

Vintage rød Levis-jakke
Bilde: @solitudevintage

Inspirasjonen hentet han fra japanske magasiner som «Free & Easy» som spesialiserte seg på vintage, og fra forskjellige blogger som skrev om blant annet work wear og selvedge denim. Etter hvert begynte han å lete på internett etter de neste kuppene.

– På nettet kjøpte jeg amerikanske bomber-jakker og gammel, ettertraktet denim. Krona var sterk og dollaren var svak, og jeg gjorde noen råe kupp selv med kun studielån og deltidsjobb. I ettertid har dette blitt nær sagt umulig da alt har blitt dyrere de siste årene. Men jeg lærte masse om hva man skulle se etter og hva ting var verdt, forteller Magnus-Andresen.

Det beste kuppet han har gjort er souvenir-jakker i sateng som amerikanske soldater stasjonert i Japan og Korea etter krigen tok med seg hjem til familie og venner.

– Disse er plutselig veldig i vinden igjen etter at noen store motehus begynte å kopiere dem. Jeg fikk sikret meg et par flotte sånne før prisene steg til astronomiske høyder. Helt umulig å finne til siviliserte priser nå!, sier han.

Kollasj med forskjellige plagg fra Solitude Vintage
Bilde: @solitudevintage

Historien bak plaggene gjør også at de får ekstra høy verdi.

– Det er plagg der jeg har snakket med tidligere eier, som forteller historier om besteforeldre som har brukt plaggene under krigen og andre som har vært sjømenn og tatt med seg plaggene rundt hele verden i ungdomstiden. Dette er gjerne ting som havner i den permanente samlingen. Fra deres loft til mitt, hehe.

I tillegg til å stå opp mange tidligere morgener under loppemarked-sesongen, reiser han ofte til utlandet for å dra på skattejakt. I fjor sommer kjørte han gjennom hele Frankrike for å samle unike plagg, og var på tilsvarende tokt i California i påsken.

Kollasj med forskjellige plagg fra Solitude Vintage
Bilde: @solitudevintage

Han forteller at han alltid tar seg god tid når han skal lete etter skatter. Men han har ikke alltid en plan for hva han er på jakt etter.

– I byer er det mye second-hand designerklær og utenfor byene kan man finne masse vintage/antikke arbeidsklær. Jeg plukker ofte opp plagg som jeg ser er i motebildet, og ellers går jeg for klassikere som Levis jeans, army jakker, college gensere og t-shirts. Opp igjennom årene har jeg lært alle triksene for å vite hva som virkelig er gammelt og eventuelt verdifullt.

Vintage-ekspertenes beste tips til andre som vil ut å lete etter fine og spesielle klær i jungelen av vintage og second hand er rett og slett å være tålmodig og å orke å grave.

– Se etter ting som har høy kvalitet i forhold til pris. Sjekk hvilket land det er produsert i. Ellers avslører merkelappens utforming ofte alderen på plagget. Jeg passer også alltid på å unngå klær med syntetiske stoffer, med mindre de er helt rå, sier han.

Denne helgen, den 19. – 21. mai, åpner Solitude Vintage dørene på It Is So Collective, Øvrefoss 14, på Grünerløkka.

Les også: DRIB åpner egen butikk i Oslo