Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Vi vil pynte oss skikkelig denne sesongen - og vi vil si det med smykkene. (Foto: Nikol Herec/Miss Mathiesen)

Smykkeguide til partysesongen

Ikke vær redd for å la partysesongens smykker ta stor plass.

Vi drister oss til å snakke for de aller fleste når vi sier at årets partysesong blir den mest pyntede på lenge. Det klør i fingrene etter å pynte seg skikkelig, investere i over the top-plagg eller riste støv av gammel glamour fra bakerst i skapet!

Derimot er det langt fra bare klærne som står i sentrum – for komplett glam må vi ikke glemme smykkene. Melk & Honning har bedt smykkedesignerne om deres beste tips for sesongen.

Erica Mathiesen bak merket Miss Mathiesen merker at det er perler som gjelder i år. Gjerne i choker-form – og i alle mulige farger. Det merkes at folk er klare for å «dra på litt mer».

– Gjerne en choker i ekte Princess Diana-stil, som Choke Me Choker som vi selger mye av for tiden. Eller noen enkle rader med perler i grønt, som vår Pearly Girl Choker. Grønt er perfekt for å komme i ekte julevibe!

– De større øredobbene går også som hot potatoes nå som alle er klar for party igjen. Og Amen og Halleluja for det sier jeg bare!

Mathiesen er storfan av perler selv. Perler funker alltid, ifølge smykkedesigneren. For tiden har hun dilla på fargede perler, og sverger spesielt til noen av Miss Mathiesens rosa og grønne versjoner.

– For meg er smykker alltid et must, sier Mathiesen.

Erica Mathiesen i perlecollar og statement-ring. (Foto: Nikol Herec/Miss Mathiesen)

Hun elsker også store øredobber, noe hun forteller må til når hun skal ut å «bruse med fjærene». For tiden har hun dilla på hoops. Den nye, nært forestående The Hoola Hoops Collection kommer som bestilt til partysesongen. Smykkene kommer i både gull og sølv – for første gang.

– Jeg tenkte jeg ikke likte sølv, men nå har jeg en aldri så liten hang-up på sølvsmykker, forteller hun.

– Jeg bruker også mange, mange ringer på én gang. Hvorfor velge når man kan bruke alle?

Hvorfor er smykker en viktig del av en look?

– Du kan ha på deg verdens kjedeligste outfit, så tar du på deg noen vakre smykker, og du skinner som en diamant, sier Mathiesen.

Les også
24 kalendergaver vi vil sikre oss nå

Og å skinne, eller å tørre å skinne, er essensielt. Og gøy!

– Min filosofi har alltid vært motsatt av Janteloven – at man skal tro at man er noe, for vi er alle noe, og det er faktisk gøy å skille seg ut, å være litt annerledes og extra.

– Smykker og hvordan du bruker dem er en viktig del av dette, og noe jeg alltid prøver å inkorporere i mine design og kolleksjoner. 

Miss Mathiesens filosofi er det motsatte av Janteloven – skill deg ut, vær extra. (Foto: Nikol Herec/Miss Mathiesen)

Hva er dine tips til hvordan style store, mer prangende smykker?

– Jeg tenker at du ikke trenger å kle deg mer moderat bare fordi smykkene du bruker er prangende. Man burde alltid la sin indre Elsa Schiaparelli få skinne.  

– Men når det er sagt, bruker du store øredobber ville jeg stylet det med en enklere perlechoker eller ingenting i halsen. Eller gå full on og kjør et helt sett – jeg elsker matchende øredobber og halskjeder, og med en matchende ring slengt på.

– Jeg har alltid vært en forkjemper for maksimalismen. 

– Har du noen tips til hvordan style mindre, minimalistiske smykker?

– Hjelp, det er jeg ikke så god til. Haha! Jeg styler gjerne mer minimalistiske ting ved å ha flere av dem på meg om gangen, sånn at det ikke blir så veldig minimalistisk likevel. 

Hos David-Andersen, som kan skilte med lange smykketradisjoner, er de ikke i tvil om hva som er et must denne partysesongen. Hva som er en jentes beste venn? Diamanter.

– De går jo aldri av moten, og glitrer like magisk på dansegulvet som til hverdags. Vi slår et slag for å bruke smykker både til hverdag og fest.

– Vi ser at kundene våre er helt enige i dette, og at de verdsetter kvalitetsprodukter som kan brukes år etter år, forteller Martine Laugerud Smidesang, som driver med E-Commerce og sosiale medier hos David-Andersen.

I tillegg trekker hun frem smykkene fra Sophie Bille Brahe som noe som troner øverst på manges ønskelister om dagen. Selv har de dilla på sin egen samarbeidskolleksjon med Camilla Pihl. Det er smykker du kan gå rett fra kontoret og videre på både middag og fest med.

Les også
Nå har kjendisene lagt sin elsk på Prada sin Cleo Bag

– Vi elsker hvor allsidige smykkene er. De er like fine til en strikkegenser som til en mer pyntet bluse, og kan derfor brukes fra morgen til kveld.

Diamanter trender – og det samme gjør smykkene fra merket Sophie Bille Brahe, forteller David-Andersen. (Foto: Instagram @david_andersen)

Hvorfor er smykker en så viktig del av en look?

– Smykker er en perfekt måte å få frem din personlige stil, eller for å fortelle din historie.

– Ofte får man smykker til spesielle anledninger, og smykkene bærer da med seg en fin historie man kan fortelle videre eller bare som en påminnelse av en betydningsfull anledning, sier Smidesang.

Hva er deres beste tips til å style store, mer prangende smykker?

– Til store smykker elsker vi å tone ned resten av antrekket. Et par store statement-ørepynt til et mer diskré antrekk er en sikker vinner!

Og mindre, minimalistiske smykker?

– Mindre smykker er perfekte å style lag på lag med andre smykker. På den måten får du brukt flere favoritter fra smykkeskrinet på én gang, tipser Smidesang.

Minimalistiske smykker er fine sammen, tipser David-Andersen. (Foto: Instagram @david_andersen)

Gunilla Sterud vet å lage høy glam-faktor med smykkemerket Caprice Decadent. Akkurat nå kan hun fortelle at det først og fremst er de digre øredobbene som går unna.

– Store øredobber rammer inn ansiktet på en fin måte og trekker oppmerksomhet til fjes og øyne, og skaper kontakt.

Også Sterud opplever etterspørsel etter collars – men også chokere, som sitter litt lenger ned på halsen som et «hundehalsbånd». Mer edgy og sexy, synes hun selv. Sterud tipser om at collars er lettere å bære for de med eldre hud på halsen, mens en choker normalt er mer kledelig på en ung hals fordi de sitter stramt.

– Kors er også på full fart inn igjen! Tenk Madonna. Både i ørene og rundt halsen.

Sterud merker seg også med glede at nye smykketrender skyter fart også blant menn. Hun ser mer og mer av øredobber, krystaller og perlekjeder blant unge gutter. Her hyller hun artist og reality-kjendis Adrian Sellevolls kreative smykkestyling.

– Han har brukt våre øredobber i joggesko og i blazere. Han bruker chokere, perler og chains utenpå pologensere, og henger krystaller i en sikkerhetsnål som han bruker som øredobb. Adrian har skjønt det. No rules!

Selv digger hun å style collars eller chokere til bar hud for tiden. Til bare skuldre, en dypt utringet topp eller blazer uten noe under.

Les også
M&H toppliste: Julepynt

– Gjerne også i kombinasjon med perler og andre smykker, og for eksempel med en avslutning av kors. Tenk dronning Elizabeth I! Komponér en spennende miks som nesten dekker hele dekolletasjen – og da bør resten av looken være ganske stram og enkel.

Store collars trender. (Foto: Instagram @capricedecadent / @dendama av Siril Bredesen)

Hvorfor er smykker en viktig del av en look?

– Smykker bidrar med en spennende kontrast. Som en lysekrone mot en murvegg, for eksempel. Stoff, hud, gull og krystaller utfyller hverandre. Smykker beveger seg, eller gnistrer, og er en effekt som gir liv og trekker oppmerksomhet.

– Smykkene er også med på å definere en look. De kan endre en look fra å være kontor-look til fest-look. Du kan gå rett fra jobben, bytte sko og smykker – vipps, så er du klar for party. Og det trikset vet jeg mange bruker!

Hva er dine tips til hvordan style store, mer prangende smykker?

– Store prangende smykker trenger en stram base, og egner seg best til rene linjer og monokrome plagg. Jo mer hud du kan flashe, jo bedre. Bare skuldre og dyp utringning er vakkert mot store smykker.

Sterud digger også oppsatt hår eller hestehale til store øredobber. I tillegg sier hun at du bør vurdere en pen sminke. Da snakker du samme språk som smykkene.

– Noen glam-smykker egner seg også veldig godt til bare T-skjorte og jeans, med høye hæler. Det blir et ganske edgy uttrykk, tipser hun.

Hva er dine tips til hvordan style mindre, minimalistiske smykker?

– Jeg er ikke så glad i småting generelt, verken i et hjem eller som smykker. Det er bare irriterende og virker nevrotisk, som når noen snakker utrolig lavt, som om de ikke vil bli hørt. Jeg sier følg Madonna, express yourself!

– Minimalistiske smykker egner seg best i flertall, synes jeg.

Hos Caprice Decadent går de største øredobbene unna om dagen. (Foto: Caprice Decadent)

Les også: M&Hs guide til sesongens jeanstrender

Siste saker

Mest lest nå
Les mer