Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
De fineste smykkene fra skandinaviske smykkedesignere

De fineste smykkene fra skandinaviske designere

Bokstavsmykker, charms og moderne klassikere.

Det mangler ikke akkurat på skandinaviske smykkedesignere. Her er noen av de aller fineste smykkene fra både etablerte og up and coming norske og danske designere og motemerker.

Bjørg «Nude Alphabet»

I fjor vinter lanserte norske Bjørg sin «Nude Alphabet»-kolleksjon i sølv.

Formgitt etter abstraherte menneskekropper danner anhengene bokstaver som kan bæres som for eksempel egne initialer som en del av den populære navnesmykketrenden. Men uten å herme etter de ettertraktede anhengene fra Celine.

Bjørgs anheng kommer i to ulike størrelser som kan kombineres eller brukes separat, og passer i justerbare halskjeder og på øreringer.

Tom Wood «Charms»

Det norske motemerket Tom Wood kom med et nytt drop med charms i oktober i fjor etter å ha lansert konseptet samme år. I samme drop kom også et tilhørende armbånd.

Flere av charmsene i det andre droppet er inspirert av vintage-smykker som en konvolutt med brev inni med påskriften «Just Us» og bokser med terninger inni.

Kolleksjonen består av totalt 13 charms med priser fra 399 til 7499. Charmsene er tilgjengelig i gull, gull med diamanter, sølv og sølv med krystaller.

«Charmsene minner meg om min egen barndom, da jeg fikk et armbånd fra min farmor. Hun hadde med charms som gave da hun kom hjem fra ulike reiser, og armbåndet ble etterhvert helt unikt med minner fra hele verden hengende. Nå har mine døtre i tur og orden fått arvet det lille armbåndet og jeg kunne tenke meg et eget med mange ulike, små minner», sier kreativ leder i Tom Wood Mona Jensen om kolleksjonen.

Hasla «Rocks»

Norske Hasla fortsetter å imponere, og har de siste årene kommet seg opp og frem med en langt mer trendy estetikk enn de opprinnelig startet ut med. Men fortsatt med respekt for merkets arv og identitet.

Som en liten familiebedrift med hovedsete i Valle i Setesdal har søstrene Anne og Gunnhild vokst til å bli ett av Norges mest ettertraktede smykkemerker – og en stor influencer-favoritt.

Mye av produksjonen og alt design foregår fortsatt på verkstedet i Valle med butikk på Grünerløkka i Oslo som i fjor fylte ti år.

«Rocks» er deres seneste kolleksjon basert på deres fascinasjon for steiner og krystaller. Kolleksjonen kopierer naturelementet, og danner former gjengitt i sølv – basert på mineralet pyritt eller fools gold – tett opp mot det originale og lit tilfeldige uttrykket.

Anni Lu «Dream Sea»

Den danske influencer-favoritten Anni Lus nyeste kolleksjon lanseres i februar.

Den tar deg med på en reise til noen av verdens fremste surferstrender der alt handler om jakten på den neste store bølgen, solbleket hår og solkysset hud, fargerike surfebrett, kald øl og bål på stranden. Eller livet vi alle vil leve.

Designer Helle Vestergaard Poulsen har latt seg inspirere av den californiske og balinesiske surferstilen fra 1980-tallet.

Resultatet er en kolleksjon med fargerike halskjeder, ankelkjeder og de klassiske armbåndene merket er kjent for.

Alva Brosten «Fishy Vol 2»

Norske Alva Brostens «Fishy» kom først i 2017. Det var hennes første prosjekt etter at hun var uteksaminert ved Kunsthøgskolen i Oslo. Tilbehørskolleksjonen bestod av øreringer, armbånd og halskjeder alle som en slags videreføring av hennes uteksamineringsprosjekt «Sexy Brain».

I fjor vinter kom oppfølgeren «Fishy vol. 2 Collection».

Brostens smykker finner du blant annet hos F5 i Oslo.

Foto: Ida-Maria Fiskaa

Romanin

Grunnlagt i 2018 i Oslo står designer og kreativ leder Elizabeth Romanin bak det selvtitulerte smykkemerket.

Hun har bakgrunn både fra kunst og et tiår som motedesigner. Det speiles i designet som også spiller på hennes italiensk-australske arv med utgangspunkt i skandinaviske designprinsipper.

Tidløshet er et stikkord for den norske smykkedesigneren som re-tolker klassikere med et moderne fokus på den perfekte balansen mellom form og proporsjon.

Romanin får du hos FWSS i Prinsens gate.

Maria Black «A Pause»

Danske Maria Black har gjort stor suksess både i hjemlandet Danmark og også her i Norge. I fjor vinter åpnet hun dørene til den første norske butikken – en pop-up shop i Prinsens gate som skal erstattes med en permanent butikk i løpet av 2019.

Hennes nyeste kolleksjon «A Pause» kommer i to drop henholdsvis i januar og mars, og er en refleksjon av de små tingene i livet; Lyden av bølger som slår inn mot land, en hemmelighet hage som du kan oppdage med din kjære eller månen som speiler seg i vannet.

Nytt denne gang er charms for både halskjeder og ørepynt – fortsatt med layering og stacking som grunnprinsipper slik det lenge har vært hos det danske motemerket. Nettopp det er utgangspunktet for dette første droppet med fokus på lag på lag, signaturringer og charms som kan kombineres.

Bonus: By Malene Birger x Caralarga

For sin SS19-kolleksjon, som ble vist på catwalken under moteuka i København i august i fjor, har By Malene Birger samarbeidet med det mexicanske smykkemerket Caralarga.

De håndlagde smykkene lages av lokale kvinner i Mexico, og merket henter inspirasjon fra råmaterialer i naturen med bærekraftige materialer. Ideen kom da grunnleggeren av merket begynte å eksperimentere med smykkedesign basert på overflødige materialer fra en tekstilfabrikk.

Merket jobber også med Fundación Haciendas del Mundo Maya – en veldedighetsorganisasjon som jobber for økt bevissthet rundt Maya-kulturen.

Hovedbilde via Maria Black.

Les også: Maria Black åpner permanent butikk i Oslo

Siste saker

Mest lest nå
Les mer