Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Slik pusser du bunadssølv
Foto: Sylvsmidja

Slik pusser du bunadssølv

Skinnende blankt bunadssølv til 17. mai.

Det er få ting som er flottere enn en bunad eller festdrakt på 17. mai. Men akkurat som at en krøllete, ustrøken bunadsskjorte kan ødelegge helheten, kan også upusset bunadssølv gjøre det.

Men hvordan pusser man egentlig bunadssølv? Hvilke produkter skal man bruke, og finnes det noen fallgruver?

Slik pusser du bunadssølv skinnende blankt.

Slik pusser du bunadssølv blankt
Foto: Sylvsmidja

– Mitt beste tips er at man starter i god tid, så man slipper å haste seg gjennom pussing og at den bare blir sånn halvveis, sier Hallvar S. Sagøy, fagansvarlig/ Head of Fine Jewelry hos David Andersen til Melk & Honning.

– Bunadssølv fortjener å glitre når det skal brukes. Husk at søljer har masse små deler og det er lett at man ikke får pusse de så godt alle plasser.

– Ellers anbefaler jeg at man setter seg inn i hva slags sølv man har. Det er forskjell på hvordan man skal pusse søljer som er oksiderte og skal være det, eller forgylte eller med hvitt sølv og lignende. Bruker man for sterkt pussemiddel på noen av disse kan det gjøre at de ikke blir seende ut slik som de skal være.

Hallvar S. Sagøy i David Andersen
Hallvar S. Sagøy i David Andersen. Foto: Kristoffer Sandven

– Derfor er det greit å vite hvordan de skal se ut før man eventuelt starter pussingen. Det som kanskje er mest skummelt, er om man bruker sterke pussemidler og ikke har satt seg inn i hvordan disse skal brukes. Da kan dette fort gå utover sølvet.

– Så det er viktig å lese bruksanvisningen til de pussemidlene som man skal bruke, og det er kanskje ikke slik at det enkleste ofte er det beste i dette tilfellet. Spør gjerne din lokale gullsmed om hvordan disse midlene brukes.

Hvilke produkter man skal bruke, mener han kommer an på hva slags bunadssølv man skal pusse.

Sylvsmidja
Foto: Sylvsmidja

– Men Hagerty sølvskum er veldig god. Denne kommer godt til når man skal pusse, og det er lett for man kan bare rense søljene i vann etter at man har pusset de. På den måten slipper man at det blir liggende igjen rester av pussemidlet på søljene.

– Ellers er en god pusseklut viktig. Spesielt om man skal pusse knapper og lignende som sitter fast i bunaden. Men Vær forsiktig så man ikke gnir pussekluten på stoffet til bunaden.

– Her anbefaler jeg at man finner seg litt papir eller helst litt stiv papp, som man kan klippe hull i og legge under knappen og da over stoffet, slik at man beskytter stoffet på bunaden best mulig.

Slik pusser du bunadssølv blankt
Foto: Sylvsmidja

Når bør man pusse sølvet?

– Det spiller ikke en veldig stor rolle, men husk at sølv oksideres. Så det er greit at man pusser et par dager i forveien, slik at sølvet er strålende.

– Hvordan bør man oppbevare bunadssølv?

– Man anbefaler at man oppbevarer sølvet mørkt, tørt og så lufttett som mulig. På denne måten vil det ikke oksideres så lett, og man trenger ikke pusse det så ofte.

Les også: Skal du ha på bunad i år? Dette må du huske på

Siste saker

Mest lest nå
Les mer