Sultnegutter deler bestemors oppskrift.
13. desember betyr Luciadagen. Og i tillegg til luciatog med lys i håret, glitter og stjernegutter er det lov å kose seg med gylne lussekatter.
Her deler Sultnegutter sin oppskrift på verdens beste lussekatter. Og de nytes best med Svart senker natten seg på Spotify og glitterkrans på hodet. Neida. Joda.
Bestemors oppskrift
– Ole har bursdag på Luciadagen, og Magnus har bursdag dagen etter. Så for oss har Lucia og lussekatter alltid vært synonymt med bursdagsfeiring, sier Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen bak Sultnegutter til Melk & Honning.
– På barneskolen fikk Ole alltid to lussekatter, mens de andre bare fikk én, siden han hadde bursdag.
I desember i fjor startet de to Instagram-kontoen Sultnegutter som fikk en skikkelig oppsving under vårens lockdown. Med over 13 000 følgere deler de hver uke digge oppskrifter – alltid med freshe bilder.
– Dette er en oppskrift på lussekatter basert på fremgangsmåten til Oles bestemor. Det er basically en bolledeig tilsatt safran eller gurkemeie.
– Som de fleste andre unge folk, har vi ikke kjøkkenmaskin, så derfor lager vi deigen for hånd. Men har du kjøkkenmaskin, går det selvsagt an å elte deigen i den også.
Instagram-vennlige lussekatter
– For at lussekattene skal se freshe ut, har vi i litt ekstra gurkemeie eller safran for å få frem den gule fargen, forteller de to.
– Når du former dem, prøv å gjøre lussekattene så symmetriske så mulig. Vil du at kattene skal skinne ekstra på bildet, kan du i tillegg pensle dem med litt nøytral olje rett før fotografering.
Slik lager du Sultnegutters lussekatter
Nok til 10 store lussekatter.
Ha dette:
500 g hvetemel
75 g sukker
¼ pakke tørrgjær (ca. 3 g)
½ egg
½ ts kardemomme
½ ts salt
2 ts gurkemeie (eller ½ g safran)
2,5 dl helmelk
75 g smør (i terninger)
Og til pynt:
Mørk sjokolade (eller rosiner, for dem som liker sånt)
½ egg
Gjør dette:
– Bland alt det tørre i en bolle. Smuldre smøret inn i det tørre. Ha i melk og halvparten av et piska egg. Rør alt sammen med en slikkepott til du ikke klarer mer. Så lar du hendene ta over.
– Elt deigen i minst 15 minutter, enten i bollen eller på et reint bord. Klistrer deigen seg for mye fast, har du i litt mel. Men pass også på at den ikke blir altfor fast. Da ender du opp med tørre katter.
– Dekk bollen med plast eller et kjøkkenhåndkle. La den hvile i rundt 90 minutter. Da bør den være circa dobbelt så stor.
– Ha deigen over på et reint bord med litt mel. Del deigen i ti like store deler. Form dem slik du ønsker og legg dem på et stekebrett. Dekk dem til og la dem heve i 45 minutter til dobbel størrelse.
– Pynt med sjokolade, rosiner eller andre ting du liker. Pensle med egg.
– Steik dem i ovn på 220 grader i ca. 12 min til de er gylne og fine.
– La dem kjøle seg ned på rist noen minutter.
– Spis. Helst med én gang.