Hva er vel påskemorgen uten en lang og deilig frokost?
Du sitter fortsatt i pysjen, påskelabyrinten spilles av på radioen i bakgrunnen og det lukter ferske rundstykker i hele leiligheten – nå er det påske.
Påskesnopet fra gårsdagen står fortsatt fremme på bordet, så det småspises, mens man venter på at eggene skal bli ferdig kokt. Egg til påskefrokosten er obligatorisk.
Vi har tatt en prat med Sultne gutter og Julies matblogg om hvordan deres påskefrokost ser ut, og de deler sine beste tips til hvordan du kan lage den ultimate påskefrokosten.
Sultne gutter deler sine tips til påskefrokost med oss.
– Vi setter oss til bords iført tjukke morgenkåper. Siden slike frokoster har en tendens til å ese ut til langt utpå formiddagen, har vi forskjøvet andre planer.
– I vinduskarmen står en vase gule tulipaner som nettopp har slått ut i blomst. Brødet kommer rett fra ovnen.
– Midt på bordet står en glovarm messingpanne med alpine eggs – høyfjellsegg, som vi kaller det – som ikke er noe annet enn seks egg og et lass ost gratinert i ovnen. En rett vi ikke unner oss så ofte, så når vi først gjør det, smaker den ekstra godt.
– Vi har sprengt budsjettet med fem skiver pata negra-skinke fra Gutta på Haugen. Fem, ikke fire eller seks, fordi Ole mener oddetall tar seg bedre ut på bordet.
– Til kaffen deler vi en mandelcroissant fra Grains bakeri. Vi har selvsagt kjøpt en ekstra, i tilfelle.
Gule tulipaner. Foto: Sultne Gutter
Mandelcroissant fra Grains. Foto: Sultne Gutter
– Hot tip: Hvis du skal koke egg, legg fram eggene på kjøkkenbenken kvelden før. Romtempererte egg har mindre sjanse for å sprekke enn kalde.
Høyfjellsegg (alpine eggs)
Til 2–3 personer
Ha dette:
6 egg
150 g revet hvit cheddar
150 g revet sveitserost
olivenolje
salt
Gjør dette:
Sett ovnen på 225 grader over- og undervarme.
Smør en liten ildfast form med olivenolje.
Spre halvparten av osten utover forma. Knekk i eggene. Strø på litt salt. Topp med resten av
osten.
Gratiner eggene i ovnen til osten er gyllen (10–15 min).
Spis.
Høyfjellsegg (alpine eggs) med oppskrift fra Sultne gutter. Foto: Sultne gutter
Julies matblogg aka Julie Ilona Balas. Foto: Instagram/ @juliesmatblogg
Julies matblogg sine beste tips til den ultimate påskefrokosten.
– Den ultimate påskefrokosten for meg består av et koselig dekket bord med nystekte rundstykker, eggerøre, bacon og masse digg pålegg. Det skal selvfølgelig være levende lys og blomster på påskebordet.
– Liker å lage eltefrie rundstykker – det er såå enkelt! Man bare rører sammen mel, vann, gjær og salt kvelden i forveien, setter hele bollen i kjøleskapet, og morgenen etter er det bare å sette ønsket mengde rundtykker i kald ovn. 30 minutter senere har du nystekte rundstykker.
– Deigen kan stå et par dager i kjøleskapet, så man kan ha ferske rundstykker hver dag i påska.
Oppskrift på klassiske eltefrie frokostrundtykker finner du her, og en grovere variant med havre her! Foto: Instagram/ @juliesmatblogg
– For en ekstra lyxete påskefrokost liker jeg å servere Çılbır – tyrkiske egg.
– Det er posjerte egg servert med yoghurt og brunet kryddersmør. Det er jo liiiitt ekstra jobb å posjere egg, men jeg har et genialt triks (eller to) som gjør at det funker hver gang.
Oppskrift på tyrkiske egg og Julies beste posjeringstriks finner du her! Foto: Instagram/ @juliesmatblogg
– Noen ganger har man lyst på en søt påskefrokost, eller påskefrokost-dessert. Da serverer jeg clafoutis – en pannekake-kake.
– Min favoritt er med moreller, men de kan man jo fint bytte ut med for eksempel appelsin i påsken. Det er superenkelt å lage!
Les også: 3 profiler deler sine beste lesetips til påsken