Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Har korona endret markedet for brudekjoler?
Foto: Alena Leena

Slik har korona påvirket markedet for brudekjoler

– Klart vi ser en mulighet til å innhente oss, det var jo en god knekk for bryllupsbransjen, sier brudekjoledesigner.

Omtrent alt som er gøy ble utsatt eller avlyst i fjor. Både små og store arrangementer måtte settes på hold mens koronapandemien stadig herjet verden over. Slik er det fremdeles, selv om samfunnet så smått begynner å åpne opp igjen.

Mange bryllup ble naturligvis utsatt i fjor. Flere er optimister og prøver igjen i år.

Hvordan ser brudekjoler egentlig ut i lys av pandemien?

Norske Pas Passé lanserte nylig en redesignet brudekjole-kolleksjon, hvor mange kjoler var tilpasset og gjort koronavennlige.

Og stadig flere kleskjeder lager low key kjoler man kan gifte seg i. Det norske og mer bærekraftige motemerket Envelope1976 sin kremhvitt Cannes-kjole er blitt en soleklar favoritt blant flere moderne bruder de siste årene.

Også todelte brudekjoler bestående av skjørt og overdel foretrekkes av flere og flere. Disse kan brukes ved senere anledninger hver for seg.

White by Green
Brudesalongen White by Green. Foto: Marcus André Green

– Når man skal finne brudekjoler, må man som regel være ute i god tid, sier Marcus André Green, daglig leder i White by Green til Melk.

Salongen på Briskeby i Oslo anbefaler bruder å begynne prosessen året før bryllupet.

– Bryllup innebærer god planlegging. Selv om man tenker at det skal være et enkelt bryllup, så er det fremdeles ditt bryllup. Selv om kjolen er enkel, er det ikke nødvendigvis enkelt å få tak i den, fortsetter han.

– Det er bestillingstid, og man skal ha en god porsjon flaks å komme inn i en salong måneden før bryllupet, at kjolen henger der i riktig størrelse og er klar for å tas med hjem. Og for de aller fleste må den tilpasses av skredder for å få den helt perfekt. Det tar tid, rett og slett. Derfor ligger vi en god del måneder i forkant.

De aller fleste brylluper i Norge foregår mellom mai og oktober, forteller han. Da er det høysesong for bryllup. Så finnes det så klart par som gifter seg etter jul og nyttår.

I fjor hadde salongen en åpning etter sommeren. I høst var samfunnet mer åpent og man var ikke like nedstengt som vi har vært hittil i år.

– Det var en fantastisk sesong frem til jul, før ting begynte å stenge ned igjen på nyåret. I så måte mistet vi halve sesongen, som var fra etter jul til påske.

– På grunn av usikkerhet så har man jo ikke disse store utenlandsbryllupene som ofte varer over flere dager. I tillegg mister man de kundene som ikke er like organiserte og som tar det hele litt på sparket.

Så fort klesbutikkene åpnet for noen uker siden, merket salongen at de som skal gjennomføre enklere bryllup i sommer, kom tilbake.

– Vi venter en boom fra høsten, som nå er klare for sommerbrylluper i 2022. Så jeg tror det blir ganske stor pågang hos oss etter sommeren.

Marcus André Green
Marcus André Green. Foto: Privat

– Det er også flere som gjør rådhusvarianten av bryllupet nå og som tar festen senere. Men de skal fremdeles ha brudekjolen sin. Jeg ser at folk flytter datoene sine etter hvert som dagene går. Vi har bruder som har flyttet bryllupet sitt opptil flere ganger. Vi ser også en baby-boom som har påvirket dette.

– Enten så ønsker man å inngi kompromiss med tanke på størrelse, antall gjester og lignende. Er man ikke helt der, så venter man for å få drømmebryllupet.

Han forteller at White by Green retter seg mer mot et kundesegment som kanskje tør litt mer.

– Vi har ikke den typiske brudekjolen med stort ballskjørt og korsett. Hos oss finner du designermerker fra små, individuelle atelier rundt om i Europa primært, med en tydelig identitet og stil.

Green mener man plukker opp trender noe senere her hjemme, og at de kanskje henger i litt lenger hos oss i Norge enn andre steder.

– Jeg vil si at hos oss er man ikke så opptatt av selve trenden. Alle bruder er forskjellige og individuelle og har lyst på sin drømmekjoler, uavhengig av sesong. Men det er alltid visse trender som kommer og går.

Etter flere år med veldig romantiske brudekjoler med mye blomster og lange ermer, er det to klare tendenser i sesongen som kommer.

– Det er enten veldig rene brudekjoler hvor teksturen på kjolen er i fokus. For eksempel en kjole i såkalt hammered silk med rene snitt og linjer. På den andre siden er det kjoler med mye detaljer og full-on sparkle.

– Det er sjeldent jeg har sett så mange designere som går for utsmykninger, broderte blonder og art deco-inspirerte mønstre. Så skal det vel sies at det har vært så få anledninger hvor jentene har tatt på seg høye hæler det siste året. Nå gleder vi oss til den store festen!

Brudesalong: – Den nye normalen har nok ikke kommet for fullt enda

Brudekjolen ligger midt i Kvadraturen i Oslo sentrum og har holdt det gående i over 20 år. Brudesalongen mener årets bryllupssesong fortsatt er roligere enn normalt, «men absolutt bedre enn i fjor».

– Til høsten smeller det nok til med neste års bruder og bestillinger av kjoler til 2022-brudene, og det gleder vi oss veldig til, sier Monica Hjelvin, daglig leder i Brudekjolen til Melk & Honning.

Brudekjolen i Oslo
Foto: Instagram/@brudekjolen

– Den nye normalen har ikke kommet for fullt enda. Den kommer vi nok ikke til å merke før etter sommeren når vi kanskje kan slenge fra oss munnbind og ha flere bruder samtidig i salongen.

Salongen synes det som har endret seg i år, er at de har solgt litt mer enklere kjoler enn vanlig, grunnet mindre og enklere bryllup.

– Og mange bruder har måttet kjøpe kjoler rett fra butikk og ikke hatt tid til å bestille kjole grunnet dårligere tid, da mange har bestemt seg i siste liten for å gjennomføre bryllupet allikevel i år, istedenfor å vente til neste år.

– Vi ser at mange har utsatt, men likevel har de kjøpt kjole. Hvilken stil som du faller for endrer seg ofte ikke til tross for bryllupsdato. Men når det er sagt er det mange som nøler fordi type kjole kan endres i forhold til type bryllup, sier Trude Sadoni til Melk.

Sadoni tilbyr norsk skreddersydd brudedesign med eget atelier lokalt i Nord-Europa. De er klare for hastebestillinger og en sesong med masse bestillinger i høst.

Trude Sadoni
Trude Sadoni. Foto: Sadoni

– Vi ser at mange er ute etter en litt avslappet stil, men likevel vil være ordentlig brud. Sånn sett synes jeg kjolene våre som er litt stilrene og bohemske passer godt de fleste intime bryllup. 

– Er dette sjansen deres for å redde dere inn etter at mange bryllup ble utsatt eller avlyst i fjor?

– I Norge har vi ikke hatt den aller største nedgangen. Internasjonalt salg er der det kjennes godt at det har vært strenge restriksjoner i snart seks måneder sammenhengende.

Norske Sadoni designer brudekjoler
Foto: Sadoni

– Klart vi ser en mulighet til å innhente oss, det var jo en god knekk for bryllupsbransjen!

Sadoni kommer med ny kolleksjon til sommeren, som de selv har tro på vil fange interesse. Den har en litt bohemsk stil med blomstrete skjørt, en del blush undertoner som gir en lett effekt og fremhever blonder. I tillegg har merket miks og match, som er spesielt trendy nå.

– Vi har gjort oss mer fleksible i forhold til kortere leveringstid og lagt til rette for mer online salg. Til tross for at det er fremmed for mange, er det svært praktisk for de som rett og slett ikke finner drømmekjolen i butikk. Enkelte butikker har et mer smalt utvalg en periode fremover.

Sadoni designer brudekjoler
Foto: Sadoni

Hun forteller at de prøver å lage filmsnutter av brudekjoler, fordi de ikke kan være på messer lokalt og internasjonalt slik som før.

Når det gjelder hva slags brudekjoletrender som har kommet ut av korona, har hun ikke troen på korte brudekjoler – selv om Vogue nylig mente det har fått en oppsving det siste året.

Sadoni designer brudekjoler
Foto: Sadoni

– Det blir ofte litt lite kjole, men topp og skjørt er knall fordi det kan gjenbrukes og endres gjennom dagen, eller bruktes til to ulike bryllup slik som vi opplever mange har nå om dagen.

Sadoni designer også jumpsuits, bukser og skjørt i tillegg til mer tradisjonelle brudekjoler.

-Jumpsuits er absolutt en trend og mange etterspør dette, noe som er veldig moro. Vi har en jumpsuit som man kan kombinere med ulike topper, og da blir det enkelt å finne sin egen personlige stil. Trenden har endret seg til et litt mer fritt valg, så jeg opplever at man kan være mer unik enn før.

Les også: Husker du disse motebryllupene?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer