Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: GreenSpirit

Slik handler du sminke på en bærekraftig måte

– Den største misforståelsen er når man leser på et produkt at det er én økologisk ingrediens som fremheves eller at det står «ECO» med stor skrift.

Klær og bærekraft har engasjert og skapt debatt blant både forbrukere og produsenter de siste årene, men er kosmetikkbransjen like opptatt av å være miljøbevisste?

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norge og de andre nordiske landene.

Anne-Grethe Henriksen er markeds- og kommunikasjonssjef for Svanemerket. Hun kan fortelle at alt man smører eller påfører på huden kan inneholde kjemikalier som kan være skadelig for helsen, men også for miljøet.

– Huden er ikke tett og derfor spiller det en rolle hva det vi smører den inn med er laget av. Og avløpsvannet fra dusjen havner til slutt i våre elver og hav, sier hun til Melk & Honning.

Slik handler du sminke på en bærekraftig måte
Anne-Grethe Henriksen. Foto: Privat

Henriksen forteller at alternativer til mer miljøvennlig sminke og kosmetikk er produkter uten parabener, skadelige fluorstoffer (PEFAS) eller siloksaner. Dette er kjemikalier som ofte brukes i hudpleieprodukter.

Svanemerket sminke inneholder ingen ingredienser på EUs liste over stoffer som kan være hormonforstyrrende, skadelige fluorstoffer eller siloksaner.

Produktene må være laget av ingredienser som reduserer faren for skader på natur og miljø, er nedbrytbare, og har en ressurseffektiv emballasje som tillater en å bruke opp hele produktet, forteller Henriksen.

– Hvis vi mistenker at et stoff har skadelige effekter, utelater vi det fra svanemerkede produkter – for sikkerhetsskyld. Her går vi lengre enn myndighetskravene, forteller hun.

Slik handler du sminke på en bærekraftig måte
Det danske kosmetikkmerket Miild var først ute med å lansere svanemerkede produkter. Foto: Instagram/ @svanemerket

7 av 10 stoler ikke på virksomheters grønne påstander.

Svanemerket gjennomførte nylig en stor nordisk forbrukerundersøkelse, som viser at 7 av 10 ikke stoler på virksomheters grønne påstander og tror at produsenter overdriver hvor miljøvennlige produktene deres er.

Mye kan tyde på at denne skepsisen er berettiget, ifølge Henriksen.

Forbrukertilsynet har sammen med andre europeiske forbrukermyndigheter gjennomført en undersøkelse om miljøpåstander på varer og tjenester på nett. Den viser at så mye som 42 prosent av alle miljøpåstander kan være overdrevne, feilaktige eller villedende.

– Når det gjelder sminke og andre kosmetiske produkter er det heldigvis svært strenge regler for hva man kan si om innhold og produksjon, men jeg synes det er topp at forbrukere nå stiller enda strengere krav til både fakta og dokumentasjon, sier Henriksen.

Hun forteller at de opplever en stadig økende etterspørsel etter mer miljøvennlige produkter.

– Svanemerket sminke er relativt nytt med et litt begrenset utvalg, men både Miild og Rudolph Care er merker som tilbyr supre svanemerkede produkter.

Henriksen påpeker at forbrukernes holdning og etterspørsel endres, og at mer miljøvennlig sminke og kosmetiske produkter er kommet for å bli.

– Vi håper selvsagt at økt bevissthet og etterspørsel gjør at det kommer et enda større utvalg fremover, det forventer vi faktisk. For både helse- og miljøgevinstene er store, avslutter hun.

Ingunn Mathisen står bak nettbutikken GreenSpirit, som tilbyr bærekraftige og økologiske sminke- og skjønnhetsprodukter.

Til Melk & Honning forteller hun at bedriften startet med et ønske om å gjøre økologisk kosmetikk mer tilgjengelig på markedet. GreenSpirit tilbyr produkter til både privatpersoner og bedrifter.

Mathisen ønsker at flere butikker og salonger skal velge ekte økologiske og bærekraftige sminkeprodukter.

Ingunn Mathisen. Foto: Privat

GreenSpirit stiller høye krav til produktene de selger.

– Vi ønsker å jobbe med produsenter som har et helhetlig fokus på bærekraft og som har økologisk produksjon som deres eneste inntektskilde, sier Mathisen.

Produsentene skal gjerne kompensere for utslipp og produktene skal være øko-sertifiserte, kortreiste og dyrevennlige, med etisk dyrkede råvarer. Mathisen understreker at miljøvennlig og resirkulerbar emballasje også er viktig for at et produkt skal være bærekraftig.

– Vi har ikke kompromisset på en eneste ingrediens, og har samtidig produkter av høy kvalitet. Det har vært viktig for oss å være tro mot konseptet hele veien. Dette er noe som gir trygghet til kundene, sier hun.

GreenSpirit tilbyr en rekke miljøvennlige sminke- og skjønnhetsprodukter. Foto: Instagram/ @greenspiritno

Ifølge Mathisen er det mye grønnvasking og variert kunnskap om økologisk kosmetikk på markedet.

– Grønnvasking fører til feilinformasjon og forvirring blant forbrukere, sier hun.

– Den største misforståelsen er når man leser på et produkt at det er én økologisk ingrediens som fremheves eller at det står «ECO» med stor skrift, og at man da tenker at det betyr at hele produktet er økologisk.

Mathisen anbefaler å velge merker som jobber primært med bærekraftig økologisk kosmetikk for å få en mer bærekraftig sminkekolleksjon. Hun forteller at etisk produserte produkter med miljøvennlig emballasje, som helst også er kortreiste, er verdt å se etter.

Cosmos Organic-merket på produkter er en god indikasjon på at det er miljøvennlig, dyrevennlig og fritt for miljøgiftige stoffer. Veganske produkter alene er dyrevennlige, men kan fremdeles inneholde syntetiske ingredienser, avslutter Mathisen.

Les også: Her er skjønnhetsproduktene huden din craver nå

Siste saker

Mest lest nå
Les mer