Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Slik finner du den perfekte vintagevesken

Gjenbruk og vintage er i vinden som aldri før, men i en tid hvor det florerer av kopier og etterligninger er det ikke like lett å finne en lekker, brukt designerveske.

Skrevet av: Camilla Christensen

I høst var vi vitne til at flere store motehus sendte modeller ut på catwalken med en designerveske i hånden som var inspirert fra motehusets arv av tidligere vesker.

Motehus som franske Dior og italienske Gucci var blant dem som fikk stor oppmerksomhet for å ha tatt vintageveskene tilbake inn i varmen.

Og det til stor begeistring fra publikum. Nå har vi muligheten til å lete på loftet til besteforeldre, bla gjennom Ebay, Finn eller Tise, eller dra på skattejakt i vintagebutikker. Er vi heldig kan vi finne en designerveske til en redusert pris, men som er i tråd med en av vesketrendene som gjelder for den kommende sesongen.

Sjekk dette før du handler

Klassiske designervesker med motehusets monogrammer er attraktive varer i vintagebutikker og på nett, men det er ikke alltid like lett å vite hva du skal se etter.

Gamle vesker kan ha en spesiell lukt etter å ha lagt på loftet eller i en kjeller over lengre tid eller ha andre slitasjer etter bruk. Falske varer er også blitt noe vi må se opp for.

Melk & Honning har vært i kontakt med Åsa Formark, eier av vintagebutikken Velouria Vintage på Grünerløkka, for å få hennes beste tips til hvordan vi kan finne den perfekte vintagevesken.

Hun råder alle som ønsker seg en brukt designerveske til å sette seg godt inn i detaljene til den ønskede vesken.

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

– Enhver designveske har sine checkpoints som skal stemme hvis vesken er ekte. Har du for eksempel lyst på en Chanel Classic Flap, så er det  noen punkter som må tikkes av før du kjøper den. Så skal prisen være riktig. Det finnes ingen «gode kjøp» når det kommer til for eksempel Chanel-vesker. De er dyre, og hvis kjøpet virker å være et kupp, er risikoen for at det er en falsk veske stor, sier Formark.

Formark legger også til at det er viktig å se godt på sømmer og eventuelle sprekker i skinnet, og understreker at det er lurt å ta en ekstra gjennomgang på at glidelåsen fungerer godt.

Flere vintage Louis Vuitton-vesker fra Velouria Vintage

Velouria Vintage. Foto: Johanna Siring

Flere Chanel-vesker fra Velouria Vintage

Velouria Vintage. Foto: Johanna Siring

Sjekklisten for netthandel

Tise, Ebay og Finn er blitt populære sider for å finne vintagevesker. Formark forteller at om du finner en veske du vil kjøpe på nett, bør du først prøve å få kontakt med selgeren for å få tilsendt flere bilder som du kan studere nøye.

– Still mange spørsmål om vesken du vil kjøpe. Har vedkommende kvittering eller er det lukt i vesken?, sier Formark og fortsetter:

– Personlig hadde jeg aldri ha turt å kjøpe en veske på nett hvis jeg ikke kjenner selgeren. Jeg har vært borte i flere som har blitt lurt på denne måten. Det er en stor investering og da er det også viktig at kjøpet gjøres på et seriøst sted. Hvis du kjøper på nett bør du shoppe hos seriøse, etablerte nettsider eller selgere med bra track rekord på for eksempel eBay.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Vær en kritisk kunde

Marte Adele Breigutu ved VintageFever.no forteller til Melk & Honning at det i vår tid er viktig å være kritisk dersom du skal kjøpe merkevarer fra privatpersoner og via nettet. Hun anbefaler alle som vil kjøpe en vintageveske å sette seg godt inn i merkevaren ved hjelp av Google-søk på forhånd.

– Men som en god tommelfingerregel er det som oftest trygt å kjøpe vintage fra 1980-tallet da det ikke fantes så gode kopier som det det gjør i dag, sier Breigutu og fortsetter:

–Eksempelvis har Louis Vuitton og Chanel i de fleste av sine produkter som er produsert fra 1980-årene, ID-/Datokoder som du kan lese når vesken er fra, ved hjelp av Google. Husk også å se på patina, symmetri, sømmer og materialer.

Kollasj med forskjellige folk med vintageveske

Bilde via @vintagefever.no

Viktig med vedlikehold

Når du så endelig har fått tak i det du ser på som den perfekte vintagevesken, er det viktig at du tar godt vare på den. Har vesken klart seg fint i flere tiår, er det vel godt om den holder seg fin mens du bruker den også? Og hvem vet, kanskje er det du som en dag gir den videre til dine barnebarn.

Breigutu forteller at du helst skal oppbevare vesken i en støvpose når den ikke er i bruk. Videre anbefaler hun at du ikke bruker vesken på de verste regnværsdagene.

– Oppsøk alltid en skomaker eller lærarbeider for å få råd om vedlikehold av skinnveskene, disse er ekspertene på området dette området.

– Det finnes et hav av forskjellige materialer og skinntyper som alle har forskjellige vedlikeholdsbehov, avslutter Breigutu med å si.

Hovedbilde: @vintagefever.no

Les også: Fem stilfulle menn over 60

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Siste saker

Mest lest nå
Les mer