Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Fire Oslo-fjes og én bergenser på 17.mai

Slik feirer de nasjonaldagen.

Er det egentlig noe forskjell på feiringen i Bergen og Oslo? Hva med tradisjoner, og har champagne-frokoster blitt byttet ut mot barnetog? Melk & Honning har snakket med fem personligheter om hvordan de feirer 17.mai.

Celine Aagaard – motepersonlighet og Envelope-redaktør 

Motepersonlighet og Envelope-redaktør, Celine Aagaard. Foto: Privat

Celine Aagaard. Foto: Privat

Hvordan feirer du 17.mai i år?

– 17.mai betyr tradisjoner, men ettersom vi har skolebarn har store champagne-frokoster med 40 personer, blitt byttet ut med kjapp frokost på verandaen, før oppmøte til tog ved festningen. En tur gjennom Slottsparken er obligatorisk, iskaffe på brenneriet og x-antall is står også høyt i kurs, deretter skal jeg ta imot kaker på skolen til min sønn, før det blir grilling i solen i Hagebyen eller på Frogner.

Hvordan er det å feire nasjonaldagen med familie og barn i Oslo?

– Det er fint. Jeg er selv fra Oslo, og har feiret hver eneste 17.mai i Oslo – både som barn, ungdom, russ, voksen og nå som mor. Alt til sin tid. Jeg synes nasjonaldagen er vakker i byen vår og blir like rørt hver gang jeg ser alle barna i toget.

Hva er det beste med denne dagen?

– Samholdet og stoltheten både store og små bærer – og gleden!

Og hva har du på deg?

– Jeg har en gammel heklet kjole jeg har arvet av mamma som pappa kjøpte til henne på Mykonos. Det er min bunad hvis man kan si det slik.  Det pleier å være den deler av dagen, litt avhengig av vær og vind.

Caroline Skjelbred – Elle-jente og blogger

Hva er planene dine for 17.mai?

– Jeg skal først til frokost hos Erica Mathiesen aka Miss Mathiesen, som hun og modell-babe Sophia Lie

Blogger Caroline Skjelbred. Bilde via instagram

Caroline Skjelbred på 17.mai i fjor. Foto: @CarolineSkjelbred

arrangerer. Der starter vi kl.09 med nykrøllet hår, iført bunad og med en Bellini i hånden. Etter frokosten går turen videre til Sawan hvor vi har lunch, og så til en bohemsk fest på Ormøya hos kunster Elisabeth Werp.

Så det går litt slag i slag, akkurat som jeg liker det!

Hvordan feirer du nasjonaldagen best i Oslo?

– Jeg ELSKER å starte tidlig på 17. mai. det er litt som julaften, så det er bare å få i gang kalaset. Og 17. mai-frokosten er noe av det hyggeligste jeg vet; spise masse god mat, drikke champagne og appelsinjuice, masse kaffe, kake og kakling. Møte masse venner, og familie – jeg prøver å rekke litt av alt. Det å tusle rundt i byen, møte folk på gaten, masse god energi og folk som er i godt humør – det er rett og slett en magisk dag! 

Og hva har du på deg?

– Pappa og navnet Skjelbred er fra Skien så jeg har på meg en bunad fra Øst-Telemark, selv om jeg er født og oppvokst som Oslojente.

Markus aka Kamelen – Rapper

Bergensrapper Markus aka Kamelen. Foto via Instagram @SlimKamel

Markus aka Kamelen. Foto: @SlimKamel

Hva er planene dine for 17.mai?

– Jeg spiller i Stavanger 16.mai, så vi skal kjøre hjem til Bergen tidlig om morgenen 17.mai. Da blir det på med finstasen og så sprette champangen på fergene til Bergen – før fesen fortsetter med gode venner i blodbyen.

Feirer du helst nasjonaldagen i Oslo eller Bergen? Tror du det er noen forskjell på feiringen i byene? 

– Definitivt i Bergen, selv om det hadde vært kjekt å feire nasjonaldagen i Oslo i år, da Rainer Kleve har stelt i stand et ellevillt houseparty. Eneste forskjellen jeg kommer på om feiringen i de to byene er at Oslo ikke har «rævadiltere», også kjent som buekorps.

Hva er det beste med 17.mai?

– Det beste med 17.mai er at det er innenfor med dagsfylla, man treffer gamle venner man ellers ikke ser så ofte – og at jenter er jælla sexy i bunad.

Og hva har du på deg?

– Jeg rocker dress, men nå må jeg etter hvert blinge meg opp til å bli en ung heit mulatt i bunad.

Elisabeth Stray Pedersen – designer 

Hva er planene dine for 17.mai?

– I år feirer jeg i Lisboa, faktisk. Jeg skal i bryllup i helgen der og drar ned litt før. Jeg har og en kompis

Designer Elisabeth Stray Pedersen

Elisabeth Stray Pedersen.

som bor der som skal ha 17.mai-frokost, hvor flere andre venner også er der i helgen, så blir det sikkert feiring med resten av bryllupsfølget.

Men vanligvis feirer du i Oslo, hva er det beste med nasjoanldagen i hovedstaden? 

– Jeg er veldig glad i 17.mai i Oslo. Jeg pleier å spise frokost med venner, dra ned til byen for å se på toget, lunsj med familien og kanskje ut på noe på kvelden igjen. Det er fantastisk stemning, man møter masse kjente folk i byen. Jeg har alltid bunad. Synes det er stas å lufte stakken, men i år må nok den bli hjemme:)

Hva liker du best med 17.mai?

– Kanskje klisje å si men det er så viktig å ikke ta det for gitt hvor trygt og godt vi har det i Norge; og 17.mai er en fin påminnelse på det.  Som gründer og med eget foretak kan det noen ganger føles utrygt og risikofylt, men i lys av hvor gode rammer vi har i Norge, er det nettopp her vi har anledning til å våge å ta noen sjanser og prøve å få til en forandring. Både iforhold til å være inkluderende, tenke fremtidsrettet og bærekraftig osv. Det feirer jeg på 17. mai ihvertfall!

PS. Fikk aldri holde 17. mai – tale og nå prøver jeg ta igjen det tapte. Haha.

Maja Hattvang – journalist og blogger 

Hva er planene dine for 17.mai?

– Planene på 17. mai er champagnefrokost i en bakgård på Tøyen. Det er første gang på ni år jeg ikke arrangerer

Maja Hattvang. Foto: Fredrik Austad

frokost selv, så det blir nice. Etterpå skal vi ut til Gressholmen Kro og spise lunsj og så har jeg tenkt til å møte så mange venner som mulig og aldri gå og legge meg.

Hva er det beste med å feire nasjonaldagen i Oslo?

– Så lenge man holder seg unna sentrum, legger litt innsats i frokostmaten og er med gode venner, få eller mange, tror jeg man får det ganske fint. 

Hva liker du best med nasjonaldagen?

– At alle er i festhumør, hele dagen, på en dag med blomstrende trær og (forhåpentligvis) sommer i lufta

Og hva har du på deg?

– Jeg liker ikke å være alt for pynta på 17.mai, man skal jo uansett ramle rundt. I år skal jeg gå med et dødsfint grønnstripete silkesett fra FWSS

Hovedbilde: Sally Singer arrangerte fest i anledning amerikanske Vogues 125-årsjublileum. Foto: Vogue/ Mehdi Lacoste

Les også: Bunadsfrisyren: Disse får du til selv 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer