Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Slik feirer motebransjen Pride
Foto: Instagram @tomaserdismakeup @angiesophie @misscolacherry @alvabrosten

Slik feirer den norske motebransjen Pride i juni

– Jeg blir alltid veldig stolt og rørt over å være skeiv under Pride.

Vi skriver juni og dermed også Pride-måneden. En måned hvor vi feirer skeiv kjærlighet og kjønnsmangfold. Neste helg er det endelig tid for å samles i gatene med flagg og glitter i anledning Pride Parade igjen – etter noen år med begrensninger. I år markerer vi også at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge.

Vi har spurt et knippe norske profiler hva Pride betyr for dem og hvordan de skal feire i år.

– Jeg vil kunne gå hånd i hånd med kjæresten min uten å bli slått ned eller behandlet urettferdig.

Makeup-artist Tomas Erdis forteller at Pride betyr alt for ham.

– Selv om jeg ønsker at folk skal vise sin støtte hele året, så er jeg veldig takknemlig for de som velger å stå frem litt ekstra, med ord, handling og kjærlighet under Pride. Sånn at jeg som homofil, og mange andre minoriteter, skal få lov til å leve fritt uten hat eller fordommer.

Tomas Erdis er takknemlig for at vi feirer Pride. Foto: Instagram/ @tomaserdismakeup

Endelig kan vi feire Pride som normalt igjen – hvordan skal du feire i år?

– Jeg har sammen med noen venner samlet en svær gjeng som skal møtes i parken. Der skal vi lage en fest med glittermerket som jeg er deleier i, som også er det offisielle glitteret til Pride.

Hvorfor er det så viktig å markere Pride?

– Kjærlighet. For at alle skal få lov til å leve på lik linje uavhengig av legning eller preferanser. Jeg vil kunne reise til et land, bo hvor jeg vil i Oslo, eller gå hånd i hånd med kjæresten min uten å bli slått ned eller behandlet urettferdig – kun på bakgrunn av legningen min.

Hva er ditt beste Pride-minne?

– Jeg hadde vært på en jobbreise og gikk av flytoget på Oslo S, og gikk rett inn i Pride-paraden. Den kjærligheten som overøste meg ved å bare være til stede ga meg tårer i øynene og gjorde meg lykkelig.

Tomas Erdis skal feire med en stor vennegjeng i parken i år. Foto: Instagram/ @tomaserdismakeup

– Det å være skeiv eller annerledes er vel ikke noe noen burde synes er forferdelig.

Også influencer Angelica Sophie Thorsen forteller at Pride betyr alt.

Les også
Huawei lanserer sin mest avanserte smartklokke noensinne: GT 3 Pro

– Det er så viktig at vi markerer Pride på den måten vi gjør i Norge. Og jeg synes faktisk ikke vi får markert eller snakket nok om dette temaet. Som åpen transkvinne betyr Pride så mye.

– I mange år levde jeg i fornektelse og jeg skammet meg over å være trans, og var redd for å bli stemplet som noe annet om jeg feiret Pride. Men i dag er jeg stolt av å være en del av LGBTQIA+ samfunnet og jeg er utrolig glad for at jeg kan bruke plattformen min til å lære andre og prate med andre i samme situasjon om ulike problemstillinger.

Angelica Sophie Thorsen forteller at Pride betyr mye som transkvinne. Foto: Instagram/ @angiesophie

Endelig kan vi feire Pride som normalt igjen – hvordan skal du ferie i år?

– I år skal jeg gå all in og feire torsdag til lørdag. Jeg skal selvfølgelig gå i paraden – i drag for første gang. Og være med på ulike arrangementer med mennesker jeg er glad i.

– Jeg gleder meg så mye!

Hvorfor er det viktig å markere Pride?

– Denne måneden er utrolig viktig for at alle skal tørre å kunne være seg selv og være stolte av den de er. At vi sprer kjærlighet og viser at alt er lov! Det er dessverre utrolig mange trangsynte og uvitende mennesker med negative holdninger mot både homofile og transpersoner der ute. Derfor trenger vi å flagge, dele ulike tematikker og lærdom som man ellers klarer å ignorere.

– I år har vi jo også skjevt kulturår, da det er 50 år siden det ble lovlig å være homofil i Norge og det har vært et stort fokus på LGBTQIA+ i media. Det har vært mange fine TV-programmer som jeg håper vil hjelpe folk til å bli mer åpne! Det er jo virkelig på tide nå. Tenk så mye grusomt verden har gått gjennom de siste årene. Det å være skeiv eller annerledes er vel ikke noe noen burde synes er forferdelig. 

– Lytt, lær og støtt hverandre – ikke bare i juni, men alltid! 🌈

– Men jeg syntes også det er dumt at flere bedrifter velger å bruke Pride-flagg for å prise produkter høyere og for å vise at de er åpne og aksepterende, når de egentlig ikke er det. Og i politiske settinger hvor de bruker det for å distrahere folket fra det de egentlig står for. 

Angelica Sophie Thorsen påpeker at vi må lytte, lære og støtte hverandre hele året. Foto: Instagram/ @angiesophie

Hva er ditt beste Pride-minne?

– Første gang jeg var på Pride var i 2011, året før jeg flyttet til Oslo. Jeg husker at jeg ble så rørt og så glad for at så mange ulike mennesker turte å være så åpne om hvem de er og det var bare en stor fest! Så møtte jeg mange andre transpersoner dette året også, så det var veldig fint for meg, som var ganske tidlig i prosessen. 

Les også
M&H Storbyguide: Barcelona

– Jeg er så heldig at jeg kan være sammen med den personen jeg vil være sammen med, for det er det ikke alle som kan.

Modell og influencer Helene Helland Granbo aka Miss Cola Cherry forteller at Pride for henne er en feiring av kjærlighet, mangfold og stolthet over å være seg selv.

– Pride er superviktig, og det er fint å kunne være litt ekstra synlig og stolt av den man er. 

Helene synes det er fint å være ekstra synlig og stolt av den man er under Pride. Foto: Instagram/ @misscolacherry

Endelig kan vi feire Pride som normalt igjen – hvordan skal du ferie i år?

– I år skal jeg feire i Marbella! Danse litt og kose meg. 

Hvorfor er det viktig å markere Pride?

– Det er viktig å markere Pride fordi det er mange kamper som må tas før mange mennesker har retten til å være seg selv og elske den de vil. Jeg er så heldig at jeg kan være sammen med den personen jeg vil være sammen med, for det er det ikke alle som kan. Det finnes SÅ mange grunner til at vi må ha Pride. Kjærlighet er ikke noe vi har nok av! Det er også viktig å feire de kampene man har vunnet, selv om vi har en lang vei å gå.

Hva er ditt beste Pride-minne?

– Mitt beste Pride-minne er fra et år vi var på hytta til kjæresten min. Vi var klare til å ta det rolig med Netflix, men så oppdaget vi at naboene hadde fest med glitter, stas og Britney på høyttaleren. Vi snek oss bort og ble med på festen vi óg. De beste kveldene er de som er spontane! 

Les også
Er Aker Brygge Oslos nye it-bydel?
Helene forteller at hun er heldig som får være sammen med den personen hun vil være sammen med. Foto: Instagram/ @misscolacherry

– Jeg blir alltid veldig stolt og rørt over å være skeiv under Pride.

For kostymedesigner Alva Brosten er Pride en stor feiring av alle som føler seg litt annerledes enn «normalen».

– Jeg blir alltid veldig stolt og rørt over å være skeiv under Pride. Gjennom året kan man føle seg litt lite sett i hele Norge, men i juni henger det Pride-flagg over hele Oslo! Dette minner oss på at vi ikke er alene. Jeg er fra Molde og nylig arrangerte de Pride-parade der, noe som i min oppvekst aldri ble gjort. Jeg ble helt rørt over å se hvor enormt stort oppmøte det var der. Det er fint å kjenne på en utvikling også der man kommer fra. Pride betyr mye! 

Alva Brosten forteller at hun blir stolt og rørt over å være skeiv under Pride. Foto: Instagram/ @alvabrosten

Endelig kan vi feire Pride som normalt igjen – hvordan skal du feire i år?

– Jeg skal nok tradisjonen tro ha frokost hjemme hos oss på morgenen. Så blir det parade og fest. I år har jeg lyst til å prøve å få med meg mer av programmet under uka i Pride Park og andre steder i Oslo. Det er jo så mange bra initiativ som tas og folk som ønsker å vise frem forskjellige stemmer. 

Hvorfor er det viktig å markere Pride?

– Med alle konservative bevegelser som vokser både fjernt og nært, tenker jeg det er ekstremt viktig å vise at dette ikke er en utvikling vi ønsker.

Hva er ditt beste Pride-minne?

– Det er jo mange! Men ett av favorittene må være da tantebarnet mitt og min bror overrasket oss i paraden. Eller selvfølgelig å se kjæresten min Helene synge og danse av full hals plutselig med blått hår og glitter i hele ansiktet.

Les også: Motehuset overrasket med fem kjønnsnøytrale trender

Siste saker

Mest lest nå
Les mer