Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
sats reklame

Dette er treningssentrenes kleskoder

Nei til bar overkropp, sports-bh og «bekledning som kan være støtende».

Mandag skrev Melk & Honning om Loritha Magnussen som ble bedt om å forlate treningssenteret på Ringnes Park i Oslo fordi hun ifølge en ansatt hadde for lite klær på seg.

Siden har debatten rast i kommentarfeltet, og mens noen mener treningssenteret er i sin fulle rett å nekte medlemmer å trene dersom bekledningen strider mot deres kleskoder, mener andre at håndteringen er uheldig og at treningssentrenes egne reklamekampanjer gir et misvisende bilde av hva som er greit å kle seg i på trening – og ikke.

Hva er egentlig reglene for kleskoder på treningssentrene? Vi spurte de fem største treningssenterkjedene i Norge.

Vil unngå kroppsfokus

Sats er landets største treningssenterkjede. Pressekontakt Marianne Orderud forteller til Melk & Honning at det er utfordrende å finne en balansegang når det kommer til kleskoder på treningssenteret.

– Vi har sikkerhets- og trivselsregler som en del av medlemskontrakten vår. Ved å respektere disse reglene skal det være trygt og trivelig å være på Sats. Her står det blant annet at medlemmene må vise hensyn til andre. Bar overkropp eller bekledning som kan være støtende er ikke tillatt på Sats.

Etter Melk & Honnings sak tidligere mandag er det tydelig at reglene ikke alltid er like klare – verken for medlemmer eller for ansatte ved treningssenterkjeden.

– Trivselsreglene hos Sats er under revurdering, men vi ser at det blir utfordrende å beskrive i detalj hva som ikke er tillatt i forhold til bar mage og lengde på klesplagg, sier Orderud.

– Her er det også en dose sunn fornuft som spiller inn. For oss er det viktig at alle føler seg velkommen. Som utgangspunkt ønsker vi ikke et kroppsfokus på våre sentre, men et inkluderende og inspirerende miljø slik at alle skal føle seg vel, avslutter hun.

Flere treningssenter sier nei til bar mage. Bildet viser Karlie Kloss i en kampanje for Stella McCartney x Adidas. Foto: Adidas.

Ikke bar overkropp eller sports-bh

Henning Holm ved Evo Fitness forteller til Melk & Honning at de har enkle regler som skal bidra til trivsel for medlemmene.

Les også
Nina Sandbech teamer opp med Bik Bok- igjen

– Det er ikke tillatt å trene i bar overkropp eller i kun sports-bh. Videre skal medlemmene bruke rent treningstøy og tørre, rene innesko.

Bakgrunnen for disse reglene er ifølge treningssenterkjeden hygiene.

– De fleste av oss svetter når vi trener og det er derfor greit med disse reglene når vi er i kontakt med apparater som andre skal bruke etter oss. Utover dette så velger folk selvsagt hva de selv ønsker å ha på seg, sier Holm.

Sunn fornuft

Senterleder ved Spenst på Nesttun i Bergen, Marit Rørbakken, forteller til Melk & Honning at de har valgt å ha en «sunn fornuft»-tilnærming når det kommer til bekledning.

– Vi oppfordrer likevel gjennom plakater på senteret at alle som trener kler seg på en måte som ikke virker støtende for andre medlemmer. I tilfeller hvor vi anser det som nødvendig å reagere gjør vi dette på en fin måte som tar hensyn til medlemmet.

«Skal ikke brukes til show off»

Nr1 Fitness har ikke svart på Melk & Honnings henvendelser, men treningssenterkjeden skal etter sigende ha singletforbud.

På Facebook-siden til Nr1 Fitness avdeling Osterøy utenfor Bergen har de tidligere kommentert følgende som svar på et innlegg fra en medlem spør om regler for singlet på trening:

«Nr1 Fitness skal være et sted for alle, utrent, trent, tykk eller tynn, ung eller gammel (..) Reglene er følgende for alle sentrene i Nr1: Singlet kan benyttes i treningssenteret men ikke i apparatområde eller i frivektsområde».

«Hygieneårsaken er selvfølgelig viktig, men vi ønsker også minst mulig kroppsfokus på våre sentre. At enkelte trener for å få muskler, bli store eller mindre er helt ok for oss. Men arenaen skal ikke brukes til show off eller at andre skal føle seg utilpass, på grunn av noen ønsker å speile seg eller studere armene sine! Dette kan gjøres hjemme på badet eller et annet sted hvis man har behov for det».

Les også
Nå er Gym Lips en TikTok-trend

– Ta hensyn til andre

Hilde A. Sandvoll ved Stamina forteller til Melk & Honning at de oppfordrer medlemmene sine til å kle seg funksjonelt og med hensyn til andre.

– Barbeint eller med bar overkropp er ikke tillatt i treningsstudioet. Vi anbefaler t-skjorte på trening. Det er både behagelig og effektivt i forhold til svette.

Reglene er til for at alle skal føle seg ivaretatt og få en god treningsopplevelse, avslutter Sandvoll.

Hovedbilde: Sats Elixia.

Les også: Produktene som redder tørr vinterhud

Siste saker

Mest lest nå
Les mer