Slik blir bunaden klar til 17. mai

Slik blir bunaden klar

I siste liten.

Ute i siste liten? Nasjonaldagen er på fredag, og skal du ha på bunad et det et par ting du bør huske. Som for eksempel å stryke skjorten, pusse skoene og sølvet. Og ikke minst sjekke om bunaden i det hele tatt passer.

Les også: Bunad pluss sminke – er det en umulig match?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daglig leder ved Husfliden i Bergen, Irene Tørhaug, forteller til Melk & Honning at dersom bunaden er for stor eller liten nå er det for sent å gjøre noe med det. Det samme gjelder dersom bunaden må på rens. Så da gjelder det å gjøre det beste ut av situasjonen.

– Kaldt vann er undervurdert

– Skjorte og forkle som kun har hvite broderier kan håndvaskes med Milo, tipser Tørhaug.

– Er skjorte og forkle blitt gult kan du legge det i bløt i kaldt vann over natten. Deretter lager du et pulvervann med Blendahvit. Pass på at det ikke er kokende. Skyll godt i lunkent vann. Såperester kan føre til at stoffet gulner.

Tørhaug forteller videre at skjorte og forkle kan strykes på middels varme – og at et dampjern også kan brukes. Dersom du har ullstakk kan denne dampes med et fuktig klede over. Heng så gjerne bunaden ut til lufting.

– Tørk av støv og flekker med en klut med kaldt vann. Kaldt vann er undervurdert i forhold til alle slags flekker. Også vinflekker eller ketchupflekker vil gå bort ved hjelp av bløtlegging i kaldt vann, mener Tørhaug.

Unngå flekker på bunadsskoene ved å tørke av etter bruk og puss med skopuss eller spray med en nøytral spray.

– Sølvet til bunaden kan rengjøres i varmt vann med litt Zalo og salmiakk. Bruk en myk børste, tipser Tørhaug.

Sist men ikke minst: Sjekk at alle knappene er på plass.

Stell og oppbevaring

Kom 17. mai litt brått på i år også? Etter vel endt feiring er det flere ting du kan gjøre når det kommer til stell og oppbevaring, som gjør at du stiller litt bedre forberedt neste gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husfliden skriver på sin nettside av du etter å ha brukt bunaden bør vaske skjorten. Det er nemlig lurt å vaske skjorten etter bruk og fjerne eventuelle flekker før det.

Når skjorten er vasket og tørr kan den med fordel oppbevares i en stoffpose eller eske. Dette gjelder også andre deler av bunaden.

Bunaden bør også luftes før du henger den inn i skapet igjen. Se om det er flekker på drakten og fjern disse så fort som mulig. Husfliden anbefaler også at man går gjennom for å se om bunaden har falder eller andre sømmer som trenger reparasjon.

«Bunadssølvet kan det være lurt å tørke med en pusseklut, slik at eventuelle fingermerker ikke får feste seg.  Søljer og annet løst bunadssølv bør pakkes i tette plastposer. Knapper, maljer, skospenner og lignende kan man pakke plastfilm omkring», skriver de.

For at bunadsskoene skal holde seg fine over lengre tid bør de tørkes over med en fuktig klut før de legges i en skoeske eller tøypose.

«Heng bunaden til lagring i en oppbevaringspose av stoff. For å hindre at eventuelt møll kommer til bør posen være så tett som mulig. Bruk gode kleshengere», tipser Husfliden.

Hovedbilde: Getty Images

Les også: Influencerne elsker den, men er fantasistakken innafor?