Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
cicely tyson er død
Cicely Tyson er død. Her i 1978 i Los Angeles, California. (Foto: Saxon/IMAGES/Getty Images)

Skuespiller og modellegende er død

Cicely Tyson ble 96 år gammel.

Den amerikanske skuespilleren og tidligere modellen Cicely Tyson er død, 96 år gammel.

Det var familien hennes som annonserte nyheten torsdag kveld.

«Det er med et tungt hjerte at familien til Cicely Tyson annonserer hennes fredfulle bortgang denne ettermiddagen. Familien ber nå om ro», heter det i uttalelsen fra familien, skriver WWD.

Cicely Tyson under Oscar-utdelingen i 1977. (Foto. Michael Ochs Archives/Getty Images)

Tirsdag ble Tysons memoarer med tittelen Just as I Am sluppet.

Tyson var født og oppvokst i Harlem i New York som datter av Theodosia og William Tyson som var kommet som immigranter fra øya Nevis i Karibia.

Hun ble oppdaget av en fotograf for magasinet Ebony, og startet sin karriere som modell før hun i 1963 ble den første svarte kvinnen som hadde rollen i et tv-drama i serien East Side/West Side.

Hun er kjent for sine portretter av sterke, svarte kvinner, og var Oscar-nominert i rollen som Rebecca Morgan i filmen Sounder fra 1972. Hun vant to Emmys for sin rolle i tv-dramaet The Autobiography of Miss Jane Pittman i 1974. Hun spilte også en rolle i kultserien Roots fra 1977, spilte rollen som Coretta Scott King i miniserien King i 1978 og Harriet Tubman i A Woman Called Moses. Hun dukket opp i The Help i 2011, og hadde en rolle i Netflix-thrilleren A Fall From Grace så sent som i fjor.

Cicely Tyson vant to priser for sin rolle i The Autobiography Of Miss Jane Pittman under Emmy-utdelingen i 1974. (Foto: Michael Ochs Archives/Getty Images)

I 1997 ble hun tildelt en stjerne på det berømte Walk of Fame-fortauet i Hollywood. I 2010 fikk hun NAACP sin Spingarn Medal for sin innsats for afrikansk-amerikansk kunst og kultur både som skuespiller og modell. I 2016 fikk hun Presidentens frihetsmedalje av Barack Obama. I 2018 ble hun den første svarte kvinnen noensinne til å motta en æres-Oscar.

Cicely Tyson cirka 1970. (Foto: Michael Ochs Archives/Getty Images)

Les også: Supermodellens sønn døde brått

Siste saker

Mest lest nå
Les mer