Skal ta den norske vinscenen med storm i 2025

Det startet som en idé over et glass vin – og ble en Instagram-konto. Nå, ett år etter oppstarten i april 2024, har Drueclasen gått fra å være en liten sideaktivitet til å bli et spennende vinprosjekt med over 20.000 følgere på Instagram.

Drueclasen drives av søsknene Christian- og Rebecca Clasen – to ganske ulike hoder som utfyller hverandre perfekt.

Christian har vært opptatt av mat siden han var 10 år gammel, og begynte å samle på vin før han i det hele tatt fikk lov til å kjøpe den selv. Han er ferskvaresjef på Jacobs på Holtet, og står stolt med hele fem NM-titler innen sjømat- og butikkslakterfaget.

– Jeg husker ikke matte fra ungdomsskolen, men husker fortsatt hva de lagde på Masterchef Australia sesong 1, humrer Christian, når han skal oppsummere sin interesse for mat- og vinfaget.

Rebecca, på sin side, er utdannet sivilingeniør fra industriell økonomi på NTNU og jobber til daglig som konsulent i Sprint Consulting. I 2023 tok hun sommelierutdannelse ved Kulinarisk Akademi, og høsten 2024 jobbet hun på vingården til Chiara Boschis i Barolo.

Hun har også servert vin og sjarme på Kolonialen Bislett, og har et mildt sagt useriøst forhold til pent bestikk og fine glass.

Søsknene fikk sitt gjennombrudd i september i fjor. Kontoen begynte å vokse raskt – og interessen har ikke dabbet av siden. I dag legger de ut tre Reels i uka, med en blanding av vintips, blindsmaking og det de selv kaller “noe gøy”. Og følgerne strømmer til.

Vin for vanlige folk

Drueclasen ønsker å gjøre vin mindre pretensiøst – og mer tilgjengelig.

Les også
Sesongens fineste kjoler til bryllup

Det er også filosofien bak vinkursene de nå arrangerer denne våren.

På et av kursene kombineres mat og vin, og deltakerne – 16 per kurs – får smake på både gode og dårlige kombinasjoner. Hvorfor funker en vin til denne retten, mens en annen kollapser totalt? Målet er ikke å peke med pekefinger, men å vekke nysgjerrighet.

Christian forbereder maten til kveldens vinkurs der temaet er «mat og vin», hvor deltakerne får smake på vinene som passer og kræsjer til forskjellige matretter.

– Det er mye lettere å forstå vin når man får kjenne forskjellene på kroppen, sier de. – Det handler ikke om å pugge druer eller årganger, men å bruke sansene og ha det gøy.

Publikummet deres er ungt på Instagram – men på kursene er det stor aldersspredning. Det setter de pris på. Det gir også en påminnelse om hvorfor prosjektet deres treffer: De klarer å dra vin ned på et nivå der folk faktisk tør å spørre og lære.

En vinpop-up i Hegdehaugsveien

Neste steg? En popup vinbar i Hegdehaugsveien 12 – åpen torsdag til lørdag i juni og august. Her blir det en liten “popup i popupen ”, med meny som varierer fra dag til dag, småretter og mulighet for å fyre opp grillen. Kanskje blir det også noen drinker, for dem som trenger en pause mellom vinglassene.

– Vi ønsker å skape en plass der folk kan henge, lære og oppdage nye viner – helt uten press, sier de. – Det blir uformelt, nysgjerrig og med lav terskel.

Søsknene Clasen åpner vinpop-up i Hegdehaugsveien 12 i sommer

Søskendynamikk som styrke

At de er søsken, ser de på som en fordel. Én av dem tar det akademiske og holder kontroll på økonomien – den andre har ansvar for det kreative og det faglige. Og så er begge overraskende avslappet.

Les også
Modellene vi elsker

– Vi utfyller hverandre veldig godt, og det er lite drama. Det gjør det lettere å teste nye ting og tenke litt annerledes, sier de.

Og idéene stopper ikke med popups og vinkurs. I 2026 planlegger de å skrive bok – og de har allerede fem ulike temaer de vurderer å utforske videre.

Vin med personlighet

Drueclasen representerer noe nytt på den norske vinscenen – en generasjon som ikke nødvendigvis bryr seg om klassisk vinkunnskap, men som er nysgjerrige, åpne og vil forstå hvorfor ting smaker som de gjør. Det handler ikke om å imponere, men å oppleve.

– Fordelen med å være unge er at vi tør å gjøre ting litt annerledes. Vi spør ikke alltid «hva er riktig», men heller: «Hva er gøy?»

Siste saker

Mest lest nå
Les mer