Et tidsspørsmål, mener dyreverner og biolog.
Her hjemme har testing på dyr lenge vært forbudt. Og det med god grunn. Nå kan det se ut som om det nærmer seg slutt på testing av kosmetikk på dyr også i Kina, skriver avisa China Morning Post. Det er gode nyheter for dyrene, men også for kosmetikkselskaper som tar avstand fra dyretesting og som med det kan bli en del av det kinesiske kosmetikkmarkedet som skal være verdt rundt 33 milliarder dollar.
Det skal ha vært Kinas nasjonale institutt for mat og narkotikakontroll (NIFDC) som nå erklærer sitt engasjement for å få en slutt på testing på dyr i kosmetikkindustrien samt å undersøke alternativer til dyreforsøk som brukes i land der praksisen er forbudt. Forskning, utvikling og standardisering av testmetoder som ikke benytter dyr skal være topp prioritetet, skriver avisa.
Hvert år går det med rundt 500.000 dyr til testing av kosmetikk i Kina. Det har dyrevernorganisasjoner lenge sett seg lei på.
Kinas lover for testing av kosmetikk sier at alle utelandske produkter skal testes på dyr før de kan bli solgt i landet. Loven ble imidlertid myket noe opp i 2014, men mange mener det ikke er nok for å sikre at kosmetikk likevel ikke testet på dyr.
Til Melk & Honning forteller daglig leder ved Dyrevernalliansen i Norge, biolog og nasjonal ekspert for alternativer til dyreforsøk, Anton Krag at de i Kina skiller mellom produkter som har en funksjonell effekt og andre produkter som ikke krever dyreforsøk. Såkalte special use-produkter med en tiltenkt funksjon og som påstås å ha en konkret effekt, som for eksempel ulike typer kosmetikk, solkrem, deodorant, tannbleking og så videre, er de produktene som per i dag testes på dyr.
– Situasjonen i Kina er veldig uoversiktlig med tanke på hvilke typer kosmetikk som skal testes på dyr og ikke. De har sin egen definisjon på hva som må dyretestes, og man må sende en søknad for å finne ut hvorvidt man kommer under regelverket eller ikke.

Anton Krag
Krag forteller at dyrevernorganisasjoner jobber i Kina for å påvirke myndighetene til å endre regelverket. Det har foreløpig ikke ført til noe gjennombrudd, men Krag forteller at de har stor tro på at det er snakk om tid.
– I mellomtiden advarer vi alle kosmetikkleverandører mot å selge produkter i Kina som krever dyretestesting. De firmaene som tester på grunn av kinesisk regelverk kommer ikke med på Dyrevernalliansens liste over dyretestet kosmetikk.
Det kan ta flere år før et eventuelt forbud mot testing av kosmetikk på dyr ser dagens lys, skriver China Morning Post. Men Kina er under press. I 2013 var EU med sine 28 nasjoner blant de første som forbød testing av kosmetikk på dyr – og flere har fulgt i deres fotspor.
Krag mener det er lovende at det nå er reelle samtaler mellom myndighetene i Kina og dyrevernorganisasjoner.
– Situasjonen i Kina er vanskelig å forutse på mange områder, noen ganger skjer endringer fort andre ganger tar det lang tid, men i følge våre kilder i Kina er det reelle fremskritt nå, forteller han.
– Hvis kravet om dyreforsøk fjernes vil det bety at titusenvis av unødvendige dyreforsøk blir borte. Nå er det slik at kosmetikk som blir godkjent i andre land, som for eksempel Europa og USA, må dyretestes for å kunne selges i Kina. Det er totalt bortkastede dyreliv når myndighetene i disse landene allerede mener at produktene er trygge. Derfor er det veldig viktig både for dyrene og kosmetikkindustrien at kinesiske regler harmonerer med resten av verden.
– Det er uansett et kjempegjennombrudd at myndighetene nå faktisk er dialog med dyrevernorganisjoner om hvordan de skal finne en løsning. Det er et tungrodd system, så hvorvidt løsningen kommer oven natten eller om flere år er vanskelig å si, men det er bare et tidsspørsmål nå.
Hovedbilde via Huff Post
Les også: Enda et luksusmerke sier nei til pels