Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

De seks stiligste musikkvideoene gjennom tidene

Fra Bowie i knallfarget sminke til en superfeminin Solange.

Mye har skjedd siden tv-kanalene MTV og VH1 var stedet man først spottet nye musikkvideoer. Noen år ut på 2000-tallet mistet begge både seere og relevans, og det sto ikke en umiddelbar arvtager på trappene til å vise musikkvideoer for folket. Tre menn i California hadde likevel troen på at fremtiden lå i filmsnutter og skapte derfor Youtube i 2005. Den film-fanatiske nettsiden har på samme måte som Google ruler som søkemotor nå blitt fullstendig ledende hva gjelder filmfremvisning- og deling.

I 2014 klarte den aller første musikkvideoen å nå 1 milliard views på sida; «Gangnam Style» signert den Sør-Koreanske popstjernen Psy.

Denne uken ble det klart at Billboard for første gang skal begynne å medregne antall views på Youtube når de kalkulerer resultatet til sine «topp 100» lister.

I forbindelse med denne hypermoderne utviklingen har vi trålet youtube etter noen av de aller stiligste musikkvideoene gjennom tidene. Ingen av dem med antall views i milliardklassen, men med ekstremt stort antall stilpoeng. 

St. Vincent, eller Anne Erin «Annie» Clark som hun egentlig heter, er en amerikansk singer-songwriter, med musikk som høres ut som en blanding av electropop, rock og jazz. De siste årene har hun fått elevert sin stjernestatus gjennom forholdet hun hadde med skuespilleren Kristen Stewart, og gjennom å vinne prisen for «Beste alternative album» under Grammy awards. Denne musikkvideoen, fra St.Vincent sitt nyeste album kalt «Masseduction», beveger seg i grenselandet mellom pop art, kitsch og Wes Anderson, og har i løpet av kort tid blitt sett over 1 million ganger.

Det britiske alternative bandet The Verve ble superpopulære på midten av nittitallet, som en del av den massive «brit-pop» æreaen. Deres absolutt største hitt var «Bitter Sweet Symphony», som kom ut i ’97. Strykerne i bakgrunnen er en sampling fra Andrew Oldham Orchestra sin klassiske låt fra 1966, som igjen var inspirert av Rolling Stones sin «The Last Time» fra året før – som Oldham var manager for en periode. 30 år senere fikk låta en ny vår. Musikkvideoen som hørte til fikk også masse oppmerksomhet på grunn av den forfriskende frekke attituden til vokalist Richard Ashcroft, gående ned en gate en typisk grå dag i London. Per i dag er den sett over 300 millioner ganger på Youtube.

Solange har lenge stått i skyggen av Beyoncé, men de siste årene har hun tatt et helt tydelig steg fram i rampelyset. Både med låter og stil har hun klart å finne seg selv som klart minner om, men hverken er en kopi av eller i direkte konkurranse med sin megakjente storesøster. Albumet «A Seat at the Table» som ble utgitt i november i fjor fikk gjennomgående veldig gode kritikker, og resulterte i Solange sin aller første Grammy-nominasjon og seier gjennom hiten «Cranes in the Sky». Musikkvideoen til låta er som en rekke vakre portretter i ulike veldig insta-vennlige miljøer, og er hittil sett 23 millioner ganger.

Les også
Interiørekspertenes beste tips til sommerlig borddekking

Denne David Bowie låta fikk i sin tid sitt pass påskrevet gjennom det de kalte «en av tidenes aller merkeligste lyrics». For rar lyrics eller ei, Life on Mars står fremdeles som en av den avdøde stjernen sine aller største hits. Da den kom på starten av 70-tallet var det ikke helt klart hva den teksten handlet om, men spekulasjonene har gått i om det handler om en affære han hadde med en skuespillerinne som endte smertefullt. Musikkvideoen er signert rockefotografen Mick Rock, og viser artisten sterkt sminket og funky kledd opp i et hvitt miljø. Potensielt kjedelig, men ekstremt effektfullt når man har med en utstråling som Bowie å gjøre. Uansett, 45 år senere har den blitt sett 60 millioner ganger på Youtube.

Madonna sin legendariske sang figurerte på superstjernens andre album «Breathless» fra 1990. Inspirasjonen bak låta er ikke overraskende såkalt Voguing, som er en danseform som utviklet seg blant det homofile miljøet i New York på 80-tallet. Den figurerte lenge på hitlistene i mer enn 30 land, og ble en stor salgssuksess som singel. Musikkvideoen fikk omtrent like mye oppmerksomhet med sin ekstremt stilistiske 20- og 30-talls inspirasjon, regissert David Fincher. Den er av flere blitt kåret til den stiligste musikkvideoen gjennom tidene, og er sett 70 millioner ganger.

George Michael sin superhit «Freedom» kom også ut på starten av 90-tallet, og ble umiddelbart en stor suksess. Kronen på verket var musikkvideoen. Av en eller annen grunn nektet nemlig George Michael å ha noe særlig fokus på seg selv i filmen, og hadde i stedet klart å få med en rekke av datidens største supermodeller. De langbente kvinnene alle bare kjente som Naomi, Linda, Christy og Cindy hadde på den tiden en stjernestatus uten like, og musikkvideoen ble derfor selvfølgelig ekstremt populær. Per i dag er den sett over 50 millioner ganger på youtube.

Les også
13 dreamy hoteller i Europa

Les også: Slik kler du deg som Chirag og Mae i den fete musikkvideoen til låta «Loff»

Siste saker

Mest lest nå
Les mer