Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Sara Skogøy foran sitt verk på Høstutstillingen
Sara Skogøy. Bilde: Privat

– Jeg håper dette er et steg i riktig retning for den norske motebransjen

Sara vant pris under Høstutstillingen.

Motedesigner Sara Skogøy var blant de heldige utvalgte som fikk delta under årets Høstutstillingen på Kunstnernes hus i Oslo. Hun viste frem sitt verk «My dad went to syden and all I got was this lousy bead-top»; en perlet topp som viser en solnedgang.

vinner den Oslo-baserte motedesigneren Folkets pris for verket.

Les også: Nasjonalmuseet kjøper inn norsk stjernedesigner

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Høstutstillingen (@hostutstillingen)

Det mest delte verket på Instagram

– Jeg har fått utrolig mange fine tilbakemeldinger på verket mitt! Underveis fikk jeg vite at det var det mest delte verket fra Høstutstillingen på Instagram. Det er stas, forteller Skogøy til Melk & Honning.

– Jeg tror folk synes det er forfriskende med litt humor i kunsten. 

Akkurat dette verket er en hyllest til arbeiderklassen, forteller Skogøy. Men hun er blitt kanskje mest kjent for å inkorporere satire og humor i alle sine kolleksjoner.

Den første kolleksjonen hadde navnet «Sex, lies and that one friend who became gluten intolerant overnight and never told you, so when she came over for dinner she couldn’t eat anything, thanks Sharon».

Skogøy forteller at hun ble ringt opp kvelden før Høstutstillingen skulle avsløre for omverdenen at hun vant Folkets pris.

– Jeg kunne helt ærlig ikke tro det var sant. Jeg gråt masse, og så måtte jeg ringe mamma som også gråt litt.

– Morgenen etter våknet jeg i mild panikk. Jeg måtte sjekke telefonloggen for å være sikker på at det faktisk var ekte. Jeg er fremdeles ikke helt over at folket valgte meg! For en ære!

Les også: Norsk designer lager klær som ikke finnes

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Sara Skogøy (@saraskogoy)

Håper man vil begynne å regne klesdesign som kunst 

Grunnen til at hun søkte Høstutstillingen er at det er en anonym vurdering av verkene som sendes inn, forteller hun til Melk.

– Med dette følte jeg at min bakgrunn som klesdesigner ikke ville farge vurderingen, men at de ville se verkene for det de var verdt. For meg er Høstutstillingen et sted å oppdage nye og gamle kunstnere, og ikke minst et sted hvor utrolig mange som står utenfor kunstfeltet får oppdage ny og spennende kunst.

Skogøy mener det ikke er noen forskjell på det å være kunstner og klesdesigner.

– Jeg er jo klesdesigner fordi klesdesign er mitt medium, men det jeg lager er likevel kunst. Klær er jo egentlig skulpturelle tekstiler på kropp. 

Dette er første gang en klesdesigner vinner folkets pris under Høstutstillingen.

– Jeg håper dette er enda et steg i riktig retning for den norske motebransjen. Jeg håper også dette gjør at det blir enklere å få økonomisk støtte til prosjekter, og at kunstbransjen åpner seg mer opp for klesdesign som kunst. 

Hun krysser fingrene for at dette gjør at hun får lov til å stille ut andre steder og gjennomføre flere store prosjekter.

– For øyeblikket jobber jeg med to prosjekter på én gang, i tillegg til fagforeningsarbeid, og regner med å få gjennomført en større kolleksjon til våren. Stay tuned!

Les også: Koronakrise for sentrumshandelen? Melk & Honning spurte butikkene

Siste saker

Mest lest nå
Les mer