Pernille Gardien var lei av å oppleve at fotballjenter ble satt i andre rekke. Dette la grunnlaget for oppstarten av Gardien Sports, «Skandinavias eneste fotballmerke som kun er for kvinner». Et merke som symboliserer mye mer enn klær.
“For meg handler det om å bidra til at fotballkvinner får den respekten og oppmerksomheten de fortjener,” sier Pernille. Ålesunds-gründeren, som i dag er bosatt i Molde, har selv vært spiller på toppnivå i Norge og Europa. Hun forteller at hun og andre fotballjenter ofte måtte tilpasse plaggene sine for å få dem til å sitte bedre og være mer praktiske på banen – for eksempel ved å klippe ut innershortser og brette opp kantene til de passer. Selv om det har kommet mer fokus på likestilling i fotballen, er mesteparten av dagens klær fortsatt designet av og for menn.
Stemplet som useriøs
“Vi har alltid fått utdelt klær som ikke er tilpasset kroppene våre, og mange av oss er blitt vant til å velge for store størrelser for å få klærne til å passe. Jeg ser fortsatt at jenter velger større størrelser fordi de er vant til å måtte «size up» når de kjøper fotballklær. Resultatet er ofte at vi føler oss ukomfortable når vi spiller og trener. Jeg mener det er viktig å ikke undervurdere hvor mye det påvirker prestasjonen å føle seg vel i det man spiller i, og det må det være lov til å si uten at man skal bli stemplet som utseendefokusert eller useriøs. For sånn har det gjerne vært.”
Pernille spilte sist for AaFK Fortuna før hun la opp i 2022. Samtidig som hun studerte og spilte fotball, startet hun Gardien Sports, som vokste frem fra garderobene i moderklubben Spjelkavik til elitenivå i Europa. Merket kombinerer fotball, funksjonalitet og mote, og gründeren ønsker at det skal symbolisere en ny æra for jenter og kvinner innen fotball og sport generelt.
“Fem år senere er vi fortsatt det eneste klesmerket i Skandinavia som designer fotballklær eksklusivt for jenter. Jeg kjenner heller ikke til noen direkte konkurrenter i Europa. Selv om vi ikke akkurat savner konkurrentene, sier det jo litt at det er slik fremdeles. Heldigvis er det blitt mye mer blest rundt kvinneidrett generelt, det merker vi godt. I tillegg har jo fotball blitt fashion, nå ser vi at selv de største motehusene har kastet seg på denne trenden.
Samtidig er det viktig for meg å få frem at Gardien Sports handler om funksjon og likestilling, i langt større grad enn om mote. Selv om flere kaster seg på trenden med å lage fotballinspirerte plagg, har jeg holdt på med dette i fem år. Jeg lager ikke fotballklær fordi det er trendy. Jeg lager dem fordi jeg er (eller var) en ganske god fotballspiller, som vet hvordan det er å gå på trening hver dag i klær som er tilpasset menn.”
Fikk idéen som 16-åring
Å starte sitt eget klesmerke har ikke vært en enkel oppgave, og Pernille sier at veien til der hun er i dag har vært lang. Allerede som 16-åring lekte hun med ideen om å lage en egen kolleksjon for seg selv og sine kvinnelige medspillere på fotballbanen.
I dag balanserer hun en fulltidsjobb som markedsansvarlig i programvareselskapet Maritech med Gardien Sports, som hun beskriver som et lidenskapsprosjekt – en “one-woman business” drevet av sparepenger og voksende kundemasse.
“For å få hjulene til å gå rundt, satser jeg på små slipp fremfor store lanseringer, noe som er mer vanlig i motebransjen. Denne strategien gjør at jeg kan holde tett kontakt med markedet og kundene, uten å ta for stor risiko.”
Alt fra design, produksjon og markedsføring til kundeservice og samarbeidspartnere håndterer hun selv. Foreldrene hjelper til med pakking og utsending, og hvis noen i nærområdet legger inn en bestilling, sykler faren gjerne ut og leverer på døra. Gardien Sports har dermed blitt et lite familieprosjekt. “Det elsker jeg, og jeg tuller ofte med at én dag skal de få lønn for jobben de gjør,” ler Pernille.
“Å starte en bedrift alene kommer med sine utfordringer. Man kan jo ingenting når man starter, men man må bare begynne et sted. Ingenting kommer gratis, og det er aldri riktig tidspunkt. Det du kan gjøre her og nå, er det som kommer til å telle til slutt,” sier hun. Pernille innrømmer at det er mange ting hun ville gjort annerledes om hun hadde hatt et lite team rundt seg. “For eksempel, på en fotoshoot nylig var jeg både fotograf og tilrettelegger, mens fotballjentene som stilte opp (det er alltid fotballjenter) måtte skifte utendørs og stod og skalv mellom bildene. Det er klart at det ikke er optimalt.”
Drømmen og veien videre
Hun har store ambisjoner for Gardien Sports og ser merkevaren som det fremtidige førstevalget for kvinner i sport. Stadig flere jenter spiller fotball, og kommersialiseringen har skutt fart de siste årene. Gardien Sports vil lede an i denne nye æraen for kvinnelige idrettsutøvere.
“Dette er en voksende nisje. Fotball for kvinner har alltid vært kult, men det har ikke nødvendigvis blitt oppfattet som det,” sier Pernille.
“I Norge henger vi litt etter den ‘boomen’ vi ser i USA og flere europeiske land når det gjelder å skape profiler og forbilder som kan øke interessen. Mote og fotball har alltid vært knyttet sammen for menn, men slik har det ikke vært for kvinner. Jeg liker tanken på å endre det – dette er fotball, men også mote, på en ny måte. Jeg tror det trengs en endring her i Norge.”
Hun fortsetter: “Mitt neste mål er å finne den riktige klubben å samarbeide med; en som ønsker å gi kvinnelige spillere de beste forutsetningene for å lykkes og støtte jenter i fotball og idrett på en ny måte.”