Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Hanne «Taxfree-Hanne» Sundby har gitt oss sine beste parfymegavetips! (Foto: Privat)

Parfymegavetips fra Taxfree-Hanne

– God julegave fordi det er noe personlig.

Nesten midtveis i adventstiden og julegavestresset har ankommet for fullt. Noen vet du instinktivt hva skal få til jul – mens andre utsetter du og utsetter du å kjøpe til. The struggle is real.

Har du vurdert å gi bort en duft i gave? Tenker du at det er en komplisert gave fordi det er vanskelig å vite hva folk liker? Da er det kanskje på tide å tro om igjen.

Hvordan går man frem når man skal kjøpe parfyme i gave? Hanne «Taxfree-Hanne» Sundby, opplæringsansvarlig og digital innholdsskaper for Tax Free Norway, vet svaret.

– Parfyme er en god julegave fordi det er noe personlig. Når vi gir en parfyme til noen har vi gjort oss opp noen tanker og brukt nesen for å finne den perfekte, sier hun.

For det ligger mye omtanke i å gi en parfyme i gave. Enten har vi kanskje gjort en vurdering om at en parfyme minner om og passer venninnen vi gir den til, eller at vi synes kjæresten bør prøve en annen lukt. I tillegg er parfyme noe luksuriøst som vi gjerne ikke unner oss selv så mye av.

– Å gi parfyme til noen handler om å smelte dine egne tanker sammen med tankene til den du skal gi parfymen til. Å legge ved noen ord om hvorfor du har valgt nettopp denne parfymen gjør gaven enda mer intim og personlig.

For at gaven skal bli en suksess, bør det gjøres litt research.

– Ta bilder av parfymene til venner og familie, for så å vise de til personalet på Tax Free eller parfymerier. De vil rask hjelpe deg med å finne alternativer som ligger i samme duftfamilie, råder Sundby.

I tillegg kan du også finne parfymer som passer personligheten til personen som skal motta. Bør parfymen være sprudlende og utadvendt, rolig og trygg, sporty eller er den til en utelivsbaron?

– Parfyme kan også gis som et minne av noe, «denne minner meg om reisen vi hadde sammen» eller «denne duften minner meg om den første kvelden vi møttes».

Noen er kanskje vanskeligere å handle parfyme til enn andre, men ifølge Sundby trenger du kanskje ikke bekymre deg for mye.

– Min erfaring er at de aller fleste setter veldig pris på å få en parfyme i gave. For da har de fått servert en mulighet til å teste og bli glad i en helt annen duft enn de vanligvis går for. 

Les også
12 Instagram-høydepunkter fra Copenhagen Fashion Week
Hanne Sundby vet hvilke parfymer som egner seg til årets julegave – både til ham og til henne. (Foto: Privat)

3 x parfymetips til kvinner

Gucci Flora Gorgeous Gardenia

– En sikker vinner under treet i år er helt klart Guccis Flora Gorgeous Gardenia, mener Sundby.

Siden lansering, har den nemlig fløyet ut av butikkhyllene og dermed bevist den er en duft som er lett å like. Det er faktisk også snak om en helt ny versjon av parfymen Flora Gorgeous Gardenia, med en blomsteraktig og fruktig søt duft. I toppnoten kan vi lukte søtlig og delikat pæreblomst, mens sjasmin og gardenia i hjertenoten lukter dypere feminint og sensuelt, mot jordaktig søtt. Brunt sukker i bunnoten tilfører sødmefull varme og patchouli gir treaktig sødme og dybde.

– Dette er en medium kraftfull duft. Den er velbalansert og rund, men også leken. Jeg syns den lukter boudoir og sminke, sukret og feminint, sier Sundby.

– Dette er et godt julegavetips til damer i alle aldre og til de om har brukt Viva La Juicy fra Juicy Couture. Og har du forresten sett den fantastiske flakongen? 

Flora Gorgeous Gardenia. Kr 759 fra Gucci hos TaxFree.

Yves Saint Laurent Libre Intense

Libre er en utrolig populær serie fra YSL, med tre ulike varianter. Libre Intense er den varmeste varianten, helt ypperlig nå om vinteren eller som kveldsparfyme, forklarer parfymeeksperten Sunby.

Det dreier seg om en amber duft med lavendel i hovedrollen. Lavendelen akkompagneres av mørk sjasmin, orkidé og appelsinblomst, alt pakket inn i deilig, mørk og myk sødme fra vanilje og tonkabønner, samt råskapen fra vetiver.

– Duften av lavendel er noe som lenge har blitt brukt i herredufter og er derfor noe vi gjerne forbinder med noe maskulint. Og det er nettopp derfor denne parfymen blir sexy og rå, fordi den har en tydelig dæsj av noe provoserende «maskulint».

– Men alt i alt er sammensetningen av hele parfymen velbalansert; sexy, varm og rolig vibrerende. Den lukter den lille sorte og smokey eyes!

Ifølge Sundby, er denne parfymen en perfekt gave til damer som liker litt dybde og sødme i sine dufter, og til alle som har brukt den klassiske Libre Eau de parfum.

Libre Intense. Kr 839 fra YSL hos TaxFree.

Chloé Signature Eau de Parfum Naturelle

– Også i parfymeindustrien begynner vi å se mer av bærekraftige alternativer, blant annet Chloés Eau de Parfum Naturelle. Denne er vegansk, består av 100% naturlige ingredienser og har resirkulerbar emballasje.

Duften er preget av den klassiske Chloé-karakteren, med rose som hjertenote. Men sitron, solbær og Neroli i tillegg gjør denne varianten hakket fruktigere, syrligere og grønnere. I bunnen ligger noter av mimosa og sedertre, som gir en varm og pudret avslutning og varighet.

Les også
Victoria Beckham sitt motemerke med sjokkgjeld

– En god julegave til alle damer som er glad i Chloé-dufter og som setter pris på veganske og bærekraftige alternativer.

Signature Eau de parfum naturelle. Kr 759 fra Chloé hos TaxFree.

3 x parfymetips til menn

Burberry Hero

– Årets nyhet fra Burberry er virkelig noe å satse på som julegave! sier Sundby.

– Dette er en lun og trygg treduft, med en aromatisk tvist. Parfymen lukter varmt, trygt og maskulint, ikke skarpt. En lettlikende duft som verken er for tung eller lett, forklarer hun.

– I tillegg syns jeg tanken på å gi en duft som heter Hero til en pappa, bror eller kjæreste man er glad i, er skikkelig hyggelig.

Duften åpner med en energisk og fresh akkord av Gin & Tonic, med bergamot i toppnoten og einebær og pepper i hjertenoten. I bunnen ligger duften av tre typer sedertre som gir varme, dybde og lukten av tørr skog.

Hero. Kr 759 fra Burberry hos TaxFree.

Dior Sauvage Elixir

Sauvage har vært en bestselger i mange år, og nå har Dior lansert en konsentrert Elixir, sier Sundby.

Dette er altså en ekstraordinær versjon av Sauvage, der Dior satt sammen duften av særdeles gode duftessenser av høy kvalitet. Konsentrasjonen av duftessensene er høy, på lik linje som duftene i La Collection Privée Christian Dior, forklarer Sundby.

– Ikke bare er Elixir av høy kvalitet, men den lukter fantastisk. Den har Sauvage-karakter med lavendel og sitrus, men pakket inn i dype og varme krydder. Allerede i toppnoten lukter den kanel, muskat og kardemomme og tar oss rett inn i varmen. I bunnen ligger noter av amber, patchouli, haitisk vetiver, sandeltre og lakris.

Sistnevnte beskriver Sundby som en dyp, rå og allikevel gourmand variant. Definitivt hennes favoritt blant alle i Sauvage-serien!

Les også
9 ganger Julia Fox viste seg å være et stilikon

– Duften har en fantastisk dybde og varme, noe sødme, og samtidig en rå maskulinitet i seg, sier Sunby.

En perfekt gave til en mann som syns parfyme er spennende og setter pris på unike duftopplevelser, eller til mannen som har brukt Sauvage og er klar for noe hakket mer sofistikert og mørkere.

Sauvage Elixir. Kr 1149 fra Dior hos TaxFree.

Prada Luna Rossa Ocean

– For en sporty og energisk type er nyheten Pradas Luna Rossa Ocean et godt alternativ. Det er en fresh aromatisk duft, med bergamot og pepper i toppnoten.

I hjertet ligger duften av maskulin lavendel, lær og safran, mens iris lukter pudret og rent. Musk, vetiver, patchouli og en liten dose karamell i bunnen gir duften varme og varighet. Som navnet tilsier, er dette en fresh og energisk duft – «som en frisk havbris», ifølge parfymeeksperten Sundbys beskrivelser.

– Den lukter sporty og nydusjet, men har likevel en god dose sensuell maskulinitet. Passer godt i gave til menn i alle aldre, og til de om har brukt dufter som Acqua di Gio fra Armani eller Allure Homme Sport fra Chanel.

Parfymetips til julegavene.
Luna Rossa Ocean. Kr 739 fra Prada hos TaxFree.

Les også: Årets beste, dristige julegaver

Siste saker

Mest lest nå
Les mer