Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

På rømmen mot motedrømmen: Stylist Salima Jobarteh i New York

Screen Shot 2016-05-06 at 16.22.26

Foto via Instagram @miss_jobarteh

Melk & Honning vil sette større fokus på nordmenn som jobber med mote internasjonalt. Derfor har vi startet artikkelserien «på rømmen mot motedrømmen» som tar for seg norske personer som satser på mote i utlandet. 

Denne gangen har vi snakket med stylist Salima Breie Jobarteh.

– Jeg skal til topps og ønsker å ha en positiv påvirkning på moteindustrien, forteller Jobarteh til Melk & Honning.

Salima Breie Jobarteh flyttet til motehovedstaden New York for å følge drømmen om å jobbe som stylist, og har i de siste årene vært assistent til den belgiske stylisten David Vandewal – hvor hun har fått mulighet til å bidra på stylingoppdrag for blant annet Elle og visinger på New York Fashion Week.

– Å assistere Vandewal var tøft, men samtidig utrolig lærerikt – jeg ville ikke vært foruten den opplevelsen. Han tok meg under vingen og var min mentor. Noe av det første han sa til meg var «..jeg har jobbet med de beste og forventer derfor det beste!». Jeg skjønte med en gang at det  ikke var rom for å ligge på latsiden og jeg måtte kaste meg inn i det høye tempoet i New York.

For tiden satser Jobarteh også på sitt eget styling og konslutentbyrå Arcada Exclusive – hvor hun tilbyr skreddersydde shoppingopplevelser til turister i den store – og forvirrende – motebyen New York City.

Screen Shot 2016-05-06 at 16.01.10

Foto via Instagram @miss_jobarteh

Salimas reise for å følge motedrømmen i utlandet startet ikke i New York, men en annen motemetropol hvor hun flyttet for å studere.

– Jeg ville studere mote på et universitet som var anerkjent av industrien. Jeg kjente London godt fra før, så valget var enkelt: London College of Fashion. Samtidig visste jeg at ved å studere på det universitetet kunne jeg etablere et internasjonalt nettverk som forhåpentligvis kunne ta meg videre til New York, noe det gjorde, forteller stylisten.

Les også
Ny frisyre trender på TikTok inspirert av K-pop og anime

Stylisten valgte å forlate Norge til fordel for utlandet, og forteller at den norske moteindustrien er frustrende – men at Norge likevel har at stort potensiale. Stylisten peker spesielt på Oslo Runway som et positivt bidrag til den norske motebransjen. Selve opplegget, samt designerene som viste, mener stylisten var et steg i riktig retning.

– Jeg synes mote i Norge ofte kan bli firkantet fordi man prøver å tilfredsstille alle og det er litt trist. Det ender opp med å bli veldig ordinært. Det bør tas flere sjanser!

Maya Vik LOWRES, photo Johanna Siring-8

Jobarteh var med å stylet en fotoserie med Maya Vik i NYC. Foto: Johanna Siring

Les også: Maya Vik til Melk: – Hjertet mitt ligger et sted på 80-tallet

Gjennom sin tid som assistent for Vandewal fikk Jobarteh et innblikk i hvor stor respekt motebransjen har for Anna Wintour. Under moteuken i New York bidro hun på visningen til Thakoon – som er høyt elsket av Wintour, og fikk et møte med den høyt respekterte Vogue-redaktøren.

–  Jeg kom tilbake fra toalettet og gikk inn i rommet hvor kolleksjonen stod preppet og klar. Energien i rommet var helt spesiell. I det jeg rundet et klesstativ så jeg den beryktede bobben hennes i kitten heels bakfra, som studerte hvert plagg, mens Thakoon beskrev ideene bak kolleksjonen. Rolig trakk jeg meg tilbake, mens jeg tok alt sammen inn. Det øyeblikket kommer jeg aldri til å glemme.

Jobarteh forteller at å jobbe i motebransjen er mye hardt arbeid – spesielt i en by som New York City. For å komme seg opp og fram i bransjen er man avhengig av nettverk, og hennes beste tips er å starte som assistent slik at man får mye praksis og lærer mye på kort tid.

Les også
Dette skjer i Oslo på 17. mai

– Være hyggelig mot alle, men ikke være naiv og tro at selvom folk er snille mot deg ønsker de deg det beste. Enhver industri har drittmennesker, men jeg tror moteindustrien får frem det verste i folk. Tro meg, jeg har sett det verste. Du må være tøff og ha bein i nesa. NYC har lært meg å gi mer faen, du kan ikke kontrollere noe annet enn deg selv – hold det ekte!

Les også flere fra artikkelsereien «på rømmen mot motedrømmen»:

Klesdesigner Edda Gimnes

Klesdesigner Jone Nielsen

Stylist Connie Berg

Siri Johansen er strikkesjef for Kenzo

Siste saker

Mest lest nå
Les mer