lady gaga powerdress. bilde via getty

På luksus og budsjett: Powesuiten

Vinterens trender på luksus og budsjett.

Powesuiten er nærmest et kapittel for seg selv i motehistorien. Tenk Melanie Griffith i «Working Girl» fra 1988, Diane Keaton eller Lady Gaga i Marc Jacobs.

Les også: Hva er egentlig «big suit energy»?

Chanel-grunnlegger Coco Chanel var kjent for sitt feminine og elegante, men likevel moderne design. Den ikoniske designeren var en av de første til å ta herreplagg og designe det for kvinner, og fikk med det kvinner ut av korsettet og inn i dressen.

working girl
Melanie Griffith i «Working Girl»

«Om menn kan bruke den, hvorfor kan ikke jeg?»

Det var spørsmålet kvinner begynte å stille seg, og med «Le Smoking» hadde Yves Saint Laurent svaret. I 1966 introduserte designeren den første smokingen designet for kvinner. Ni år etter ble den foreviget av Helmut Newton. Det ikoniske bildet signert den legendariske motefotografen viser en kvinne med kort hår stylet i en sleik i en svart dressbukse med tilhørende jakke og en hvit skjorte. Alt fra Yves Saint Laurent.

Powerdressing ble etterhvert naturlig også for kvinner, og dressen ble en integrert del av manges garderobe.

I 1977 kom filmen «Annie Hall» fra filmskaper Woody Allen. Hovedkarakteren Annie, spilt av Diane Keaton, er i filmen kledd i en rekke androgyne antrekk.

På 1980-tallet hadde dressen for kvinner sikret seg en solid plass i motebildet, og powerdressing stod sentralt for flere ledende motehus. Giorgio Armani var blant dem som tok powerdressing på alvor. På samme tid som «Dynastiet» rullet over tv-skjermene jobbet Armani med å designe plagg for karrierekvinner. Han gikk bort fra tanken om at kvinner må kle seg sexy, og designet plagg som skulle få kvinner til å føle seg vel.

Utover på 2000-tallet fikk powerdressing og dressen for kvinner en pause ettersom det hadde blitt mer akseptert og vanlig å bruke for eksempel jeans og sneakers på arbeidsplassen. Men de siste sesongene har dressen igjen inntatt motebildet i tråd med både #metoo og det faktum at den sterke kvinnen er mer aktuell enn på lenge. Nå florerer det av dresser for kvinner i motebildet, og flere motehus har vist powersuiten på catwalken både denne og foregående sesonger. Med det har også kjedebutikkene kastet seg på trenden.

Her er våre powerdress-favoritter akkurat nå:

Luksus:

Midt på treet:

Budsjett:

Hovedbilde: Kevin Winter/Getty Images

Les også: H&M toppliste: Hverdagskjolene du kan bruke nå