Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Sorgenfri satser på vintage
Alle bilder: Sorgenfri

Oslo-konseptet Sorgenfri utvider og satser på vintage

– Håper at vi vil ha en puls som skiller oss litt fra de andre. 

I slutten av 2019 åpnet den norske designeren Ingrid Bredholt, kjent fra motemerket Mardou & Dean, og landskapsarkitekt Vaar Bothner dørene til butikkgalleriet Sorgenfri i Oslo, som de beskriver som «en motreaksjon på fast fashion og synet på retail».

Sommeren 2020 startet de utstillingsprosjektet Artwear, der designere som jobber i krysningen mellom design og kunst kan stille ut. I tillegg til butikk og galleri har Sorgenfri også en liten kafé.

Nå utvider Sorgenfri med 100 kvadratmeter. Her vil de vise og selge produkter og objekter fra kunstnere og designere med virke i Norge. I tillegg til et kuratert vintageutvalg.

– Det er et mål at Sorgenfri blir en butikk på lik linje med andre konseptbutikker og samtidig samarbeide parallelt med kafeen og baren i første etasje og galleriet i underetasjen, sier butikksjef Sonqo Pereyra til Melk & Honning.

sorgenfri utvider
Ingrid Bredholt og Vaar Botner står bak Sorgenfri.

Tidligere har konseptet tatt over eksterne lokaler, som under Artwear i Oslobukta i fjor. Nå er de glade for å ha åpnet et større permanent lokale for butikken.

Videre ønsker de å vise at det er mulig å føre et sortiment med håndplukkede produkter «som ikke stammer fra masseproduksjoner».

– Det er et overordnet mål å påvirke måten vi handler på og gi bedre kunnskap til folk om hvor ting kommer fra og hvordan de blir laget.

Siden dag én har Sorgenfri hatt rundt 30 prosent vintage i butikken, både klær, smykker og interiør.

– Sorgenfri vil presentere brukt på lik linje med nye designerplagg, slik at brukt blir lettere for flere å forstå, ikke minst bruke.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Cecilia Teigen

Fra juli av representerer konseptet også merkevaren @__ANARCHIVE, som leier ut klær.

sorgenfri

– Vi er stor fan av unike personligheter og unike valg. Å handle vintage klær er en viktig del av dette, da man sjeldent finner noe andre har.

– Brukte skatter kan man finne mange steder, men vi finner mye på reiser og online, noen ganger FINN, men det skjer også at folk kommer til oss og vil vise oss sine vintageskatter som de ønsker at andre skal ta over og ha glede av. 

Blant vintageutvalget til dame og herre finner man merker som Thierry Mugler, Celine, Kosta Murkudis, Raf Simons, Rick Owens, Courreges, Prada, Per Spook, Dior og Margiela.

– Det er plagg fra motehus og mindre merker som representerer historie, kultur og veldig godt håndverk. Vi ønsker å plukke vintage etter merker som har satt spor i historien og som fortsatt i dag påvirker trendene med hva de designet for mange, mange år siden.

Sorgenfri ønsker også å vise klær som aldri har vært en del av bruk og kast-samfunnet – og hvordan klær av høy kvalitet sitter på kroppen.

Av nye designere fører de navn som Søster Studio, Fredrik Tjærandsen, Tonje Plur, Mardou&Dean, Siri Castres, Pteron Studio, Sara Skogøy, Oleana, Chris Lee, Kristine Granerud og ESP.

– Vintage er helt grunnleggende i det Sorgenfri står for. Brukt er det eneste som virkelig er 100% bærekraftig. Det er viktig å lære at man må ta vare på tingene rundt seg og at gode produkter lett skal kunne bli eldre enn deg.

Les også
Derfor er Devon Ross motebransjens nye yndling

– I tillegg ønsker vi å formidle at det er digg å betale mer for ting som man vet er laget etisk. De prisene vi blir eksponert for i dag via billigkjedene har ingenting med virkeligheten å gjøre. Veldig billige produkter bør gi varsellamper på at det har vært en uetisk produksjon. 

Er ikke interessen for artwear så stor, siden dere nå satser mer på brukt?

– At vi selger brukt, er ingen motsetning til Artwear. Vintageklær er inspirasjonen til Artwear. For oss representerer Artwear de designerne som vil forme fremtiden. Det går hånd i hånd med å vise at fantastiske eldre klær fortsatt kan kjøpes og brukes.

sorgenfri

– Artwear er for de som lager klær i krysningen design og kunst, de som lager ateliersydde klær og de som gjør små opplag og småproduksjon etisk og lokalt. Alt som vi håper kan inspirere flere både kjøpere og designere fremover.

Oslo begynner å få et veldig godt vintagetilbud. Hva tenker dere om konkurransen? Og hvorfor skal folk komme til dere?

– Vi ser ikke på det som konkurranse! Vi ser på det som en veldig god utvikling. Det kommer flere og flere vintagebutikker som er mer kuraterte, og ikke bare de mer vanlige vintagebutikkene hvor du leter selv.

– Sorgenfri Store vil vise et bredt utvalg kuratert vintage som er nøye kvalitetssjekket. Vi håper at vi vil kunne vise frem unike skatter og at vi vil ha en puls som skiller oss litt fra de andre. 

Les også: Det norske it-konseptet med ny butikk-kafé

Siste saker

Mest lest nå
Les mer