Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Saffie og Jankeh Nije står bak Jarga Design som nå relanseres
Saffie og Jankeh Njie står bak Jarga Design som nå relanseres. (Foto: privat)

Oslo-baserte Saffie og Jankeh Njie relanserer klesmerket Jarga Design

– Afrikansk mote har lenge blitt sett på som noe «eksotisk» eller av lavere kvalitet.

Saffie og Jankeh Njie står bak Jarga Design. Nå relanserer det Oslo-baserte søskenparet, som er oppvokst på Kolbotn, klesmerket som kombinerer skandinavisk og vestafrikansk estetikk. Målet er å endre hvordan den vestafrikanske moteindustrien blir sett på både i Norge og internasjonalt.

– Grunnen til rebrandingen er rett og slett fordi markedet nå ser annerledes ut enn da vi startet. Vi ville introdusere oss på nytt, og denne gangen med klare mål og de rette verktøyene, forteller de to.

Throwback: Jankeh om nyoppstartede Jarga da Melk & Honning tok praten i 2016

Flyttet produksjonen til Gambia

I 2018 flyttet de klesproduksjonen sin fra Italia til Gambia. Nå, to år senere, har de fem ansatte, og all produksjon foregår i foreldrenes hjemland.

– Å flytte hele produksjonen til Gambia har vært noe vi har hatt som mål lenge. Våre foreldre emigrerte fra Gambia på 70-tallet. De har brukt mye tid og krefter på at vi skal kjenne godt til den gambiske kulturen, selv om vi er født og oppvokst i Norge.

Søstrene mener afrikansk mote lenge er blitt sett på som noe «eksotisk» eller av lavere kvalitet. Det ønsker de for alvor å gjøre noe med.

– Vi ønsker å ta del av utviklingen av moteindustrien. De siste årene har det skjedd mye, og vi vil være med på å forme en moteindustri i stedet for å endre den. Vi ønsker å skape arbeidsplasser, dele kunnskap, gi erfaring, bygge nettverk og sist men ikke minst heve standarden for Made in Africa. Dette betyr jo både lengre produksjonstid og mindre kvantum i starten, men også at vi har større innsyn i og oversikt over selve produksjonen. Vi kan tilrettelegge etter hva som er riktig for brandet og vår visjon. 

Saffie med en av veskene fra Jarga Designs veskekolleksjon. (Foto via Instagram @saffielionnjie)

I slutten av oktober lanserte de sin første veskekolleksjon i skinn håndlaget med naturlige farger i Gambia. Veskene solgte ut to uker etter lansering, og over 60 prosent var internasjonalt salg. Nå lanseres The Jarga Scarves som søstrene håper vil gjøre tilsvarende suksess.

– For oss er dette et stort moment som virkelig understreker at vi har hatt en suksess med rebrandingen og målene vi satte oss i forkant, sier de.

– Afrikansk mote er mer enn store kjoler i fargerike mønstre

Kjenner nordmenn godt nok til afrikansk mote? 

– Nei, de fleste nordmenn kjenner ikke godt nok til afrikansk mote. Vi tør å påstå at mange kanskje forbinder afrikansk mote med maksimalisme, men det er så mye mer enn store kjoler i fargerike mønstre. Afrikansk mote blir også en veldig stor samlebetegnelse. Mote i vest-afrika ser annerledes ut enn i sør eller nord. Selv innad i den vestafrikanske kysten ser moten annerledes ut. Vi ønsker å vise hva vest-afrikansk mote er for oss: Alt fra luksuriøse vesker til silkeplagg. 

Slik vil Jarga Design forbedre økonomisk og sosial vekst og bidra til utviklingen av bærekraftig moteindustri på det afrikanske kontinentet.

– Veldig få håndverkere i Gambia er faglærte fordi det ikke finnes institusjoner hvor dette læres bort. Mye av kunnskapen går i arv. Det gjør det vanskelig for håndverkere å jobbe på en bærekraftig og langsiktig måte – og å velge dette yrket ettersom ikke alle har tilgang til informasjon og opplæring. Nye produksjonsmåter kan også være en helt ny verden for mange ettersom det er en utvikling ikke alle nødvendigvis har tilgang til.

Jankeh Njie med veske fra Jarga Design. (Foto via Instagram @jankehnjie)

Vil skape en helt ny infrastruktur

Søstrene er også opptatt av å skape gode, trygge arbeidsplasser for sine ansatte i Gambia, og mener at deres bakgrunn fra Norge er en stor fordel.

– Det å skape arbeidsplasser er én ting. Men å skape gode, trygge arbeidsplasser er noe helt annet. Her i Norge er vi vant til at ansatte kommer seg trygt frem og tilbake fra jobb, at det er elektrisitet under hele arbeidstiden, rent vann, riktig arbeidstøy, verktøy og rettigheter til ansatte. Mye av dette er nytt for moteindustrien i Gambia.

– Hvordan vi skal gå frem for å nå målet vårt om å forbedre økonomisk og sosial vekst er ved å ta ett steg av gangen. Samfunn, helse og trygghet her er de tre første punktene vi direkte har jobbet med nå. Vi skaper en helt ny infrastruktur i et land hvor mye av det vi tar for gitt her i Norge ikke er tilgjengelig. Men det er absolutt muligheter for det. 

Jarga Designs nye skjerf. (Foto via Instagram @jargadesign)

Jarga Design: – Vi gleder oss til en ny hverdag

Koronakrisen førte til at Jankeh, som har rollen som kreativ direktør, satt fast i Gambia mye lenger enn planlagt. Det skulle imidlertid vise seg å være en fordel ettersom hun fikk brukt mer tid på produksjon og logistikk. Søstrene mener det har gått «overraskende bra» å lansere under den andre bølgen av pandemien som har rammet blant annet moteverdenen hardt.

– Vi opplever at flere er åpne for netthandel og at flere ønsker å støtte små bedrifter både i lys av pandemien, men også spesielt black owned businesses i etterkant av BLM-momentet. Det finnes jo selvfølgelig ulemper også. Shippingen har tatt evig lang tid, og vi har vært veldig obs på smittevern når det kommer til behandling av produkter. 

Nå jobber de videre mot en høyst usikker fremtid.

– Vi tror virkelig på at den «normale hverdagen» ikke kommer til å se ut som den gjorde før. Verden er i konstant endring, og fremover vil nok tiden by på både tilvenninger, løsninger og tilrettelegging. Men det er vi veldig klare for. Vi gleder oss til en ny hverdag!

Les også: 7 norske smykkemerker du kanskje ikke kjenner godt nok til

Siste saker

Mest lest nå
Les mer