Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Alle bilder: Valerio Nico

Oslo-baserte Morteza Vaseghi sin første kolleksjon for Colmar A.G.E er her

Italienske Colmar er et av de klassiske europeiske ski- og sportsmerkene. Nå slippes kolleksjonen der duoen bak et av Norges moderne moteeventyr har fått forvalte arven i et unikt prosjekt.

Colmars eksklusive avant-gardelinje – A.G.E, Advanced Garment Exploration, har tidligere hatt gjestedesignere som Hood by Airs Shayne Oliver og White Mountaineering, og har nå gitt stafettpinnen som kreativ leder videre til Oslo-baserte Morteza Vaseghi.

Han har i samarbeid med Colmars designteam skapt en kolleksjon med 18 unike plagg som fokuserer på organiske former og en «holistisk visjon av sameksistens mellom mennesker og naturen».

Den iranske designeren har bodd i Norge i over et tiår, og er mest kjent som makker og høyre hånd til redaktør, kurator og grunnlegger av motearkivet ILFR Elise By Olsen.

Sammen har de tidligere produsert både Recens og Wallet magazine, hun som sjefsredaktør, han som grafisk designer og kreativ leder.

Nå er det imidlertid Vaseghi selv som sitter bak roret, med By Olsen som koordinator og produsent.

Melk & Honning tok en prat med han om det splitter nye samarbeidet.

– Du debuterer nå med din første kleskolleksjon i samarbeid med Colmar, intet mindre. Gratulerer! Hva gjorde at du ville ta den utfordringen?

– Takk for det! Colmar kontaktet oss via våre samarbeidpartnere i Milano med A.G.E. prosjektet, som har en mer teknisk og laboratorisk tilnærming. I begynnelsen tror jeg de var mest interessert i noe grafisk for en t-skjorte eller en font, noe i utvidelse av Wallet eller andre ting vi har jobbet med. Men jeg kan litt teknisk tegning og lekte meg med noen ideer. Testet territoriet litt og de virket åpne for det. Da de ga startskuddet jobbet jeg dag og natt i ti dager og kunne presentere en hel visjon som de kicket på.

– Fortell litt om bakgrunnen for kolleksjonen?

– Endel av kolleksjonen er helt nye plagg laget fra scratch, mens andre ting er oppdaterte klassikere. Jeg prøvde å leke meg med nye ideer – som ovale hull heller enn tradisjonelle lommer, for eksempel – ikke nødvendigvis ting som er så lett å få til. Jeg er litt barnslig stolt av akkurat de.

– Ellers er det nye og annerledes silhuetter, jakker som kan deles i to og brukes separat, skårne skjørt. Jeg har jo med meg det grafiske i abstrakte former; det språket vil nok alltid være der. Vi har også laget et helt nytt print av fjellet i Cortina som går igjen i kampanjene – ‘Tofane Dream’ – og som nå er et registrert Colmar-mønster.   

– Da vi begynte å jobbe med kolleksjonen for nøyaktig ett og et halvt år siden kom jo corona. Så hadde vi en idé om at dette er en krise og utfordring for alle, og for meg ble historien: ‘Hva gjør du når du møter en utfordring’? Colmar fokuserer i hovedsak på fjell, ski og klatring, så jeg hadde en tanke om en imaginær fjellklatrer – en som sitter ved foten av fjellet før hen skal over; klar for den største toppen og for å komme ned på den andre siden.

– Jeg jobber ofte cinematisk og så for meg en film med denne karakteren – hva ville de hatt på seg? Det var det jeg hadde å leke med, så kom objektene ut av det, én etter én. Alt jeg gjør er i essens en kombinasjon av dette: det som er nødvendig i kombinasjon med virkelighet og fantasi.

– Hvordan var prosessen med å jobbe frem en kolleksjon i forhold til det du har gjort tidligere?

– Klesdesignere henger seg ofte opp i detaljer – jeg er mer opptatt av problemløsning – å få ting gjort, heller enn at det må bli perfekt. Jeg liker bedre å bli bedre og være i bevegelse, som er en litt annen mentalitet enn mange andre i moteindustrien har. Det var absolutt en av fordelene med å jobbe med et apparat som Colmar, at du får mulighet til å teste ting du ellers ikke ville kunnet gjøre. Jeg ville se hvor langt jeg kunne dra konseptene.

– Du beskriver kolleksjonen som laget for ‘metaforiske fjellklatrere’ i møte med forandring. Hva ser du selv som det store metaforiske fjellet i horisonten?

– Bare hverdagslivet, for å være ærlig. Livet generelt. Livet gir deg utfordringer og det gjelder å gjøre det som er ditt ansvar før ansvaret ditt gjør deg. Jeg ser den store utfordringen som det å frivillig gå din egen vei. Den er kanskje ikke enkel, men den er bra for deg.

Colmar A.G.E finnes hos YME og på nett hos www.colmar.it

Les også: Solgte unna Lacoste-arven, investerte i skimerke

Siste saker

Mest lest nå
Les mer