Dette vet vi om Oscar-utdelingen 2020

Fra Oscar-utdelingen 2019. Foto via Vanity Fair

Oscar 2020: Dette vet vi

Når, hvor, hvem og hva vil de ha på seg?

Oscar 2020, natt til mandag norsk tid, er den 92. i rekken, og setter punktumet for årets award season.

Her er alt vi vet om den kanskje aller viktigste prisutdelingen – både prisutdelings- og motemessig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Når og hvor?

Oscar 2020 går av stabelen søndag 9. februar, natt til mandag 10. februar norsk tid. Prisutdelingen finner sted på Dolby Theatre i Hollywood i Los Angeles der den har blitt holdt siden 2002.

Fortsatt uten vert

I fjor gikk Oscar-utdelingen sin gang uten vert – for første gang på 30 år. Det gjør den også i år, og lener seg med det igjen i større grad på prisutdelerne som i år er blant andre Penélope Cruz, Shia LaBeouf, Keanu Reeves, Maya Rudolph, Sigourney Weaver, Mahershala Ali, Zazie Beetz, Timothée Chalamet, Olivia Colman, Gal Gadot, Regina King, Rami Malek og Kristen Wiig.

Hvem er de nominerte?

De nominerte til årets Oscar-utdeling ble avslørt 13. januar – og blant dem er den norske artisten Aurora! Du kan se alle de nominerte hos våre venner i 730.no her.

Hvem vinner egentlig?

– Denne Oscar-sesongen er dessverre ganske forutsigbar, og det er kjedelig. Det har nok mye å gjøre med at utdelingen i år er nesten en måned tidligere enn den pleier å være, og derfor får ikke ting like god tid til å «marinere», sier filmstudent og skribent Anna Skavlan til Melk & Honning.

Her er hennes spådommer for Oscar 2020:

– Skuespillerkategoriene er mer eller mindre spikret; Joaquin Phoenix som Joker og Rene Zelwegger som Judy Garland vinner for beste hovedroller. Laura Dern som skilsmisseadvokat i Marriage Story og Brad Pitt som stuntmann i Once Upon A Time… In Hollywood blir beste biroller. Brad har denne sesongen holdt noen overraskende morsomme taler med når han har vunnet Golden Globes, SAG og BAFTA, så det blir gøy å se hva han byr på på Oscar-scenen.

– Når det kommer til kategorien Beste film, ser det ut til at statuetten går til første verdenskrig-filmen 1917. Dette er en klassisk «Oscar-film» som tilfredsstiller de utallige eldre, hvite, Hollywood-veteranene i The Academy. Regissøren av filmen, Sam Mendes, kommer høyst sannsynlig til å stikke av med prisen for Beste regi også, noe han har gjort på Golden Globes, BAFTA og regissørenes egen utdeling, D.G.A. Filmen som ser ut til å utfordre 1917, er det sørkoreanske mesterverket Parasite. Det er den soleklare favoritten for Beste internasjonale film, men har fått så mye oppmerksomhet i det siste at den har en sjanse til å slå 1917, enten som Beste film eller at regissør Bong Joon Ho danker ut Sam Mendes. Jeg krysser fingrene for det! Dessverre er ikke The Academy kjent for å være de mest inkluderende, noe som truer Parasite sine sjanser. At den i det hele tatt er nominert til Beste film og Beste regi er en liten serier i seg selv.

#Oscarssowhite

Oscar-utdelingen har lenge slitt med både sviktende seertall og dalende interesse. For ikke å snakke om massiv kritikk for mangelen på mangfold når det kommer til både kjønn og hudfarge i nominasjonene. Årets nominasjoner er intet unntak.

– Mangelen på ikke-hvite og ikke-mannlige nominerte er like skuffende hvert år. I år er det kun én ikke-hvit skuespiller nominert; Cynthia Erivo. Kinesisk-koreanske Awkwafina vant Golden Globe for sin rolle i The Farewell, men ble ikke nominert til Oscar, og filmen ble helt oversett i alle kategorier. I tillegg ble heller ikke Greta Gerwig nominert for Beste regi for Little Women, og atter en gang ble det kun menn i kategorien. Kun fire kvinner har noen gang blitt nominert til Beste regi, og kun én har vunnet. At vi i år igjen står uten noen kvinnlige nominerte, i et år med så mange fantastiske filmer laget av kvinner, er ekstremt trist. Dette viser bare at The Academy begynner å bli en svært utdatert organisasjon. Oscar-utdelingen forteller egentlig ikke hvilke filmer som er best – den forteller hvilke filmer The Academy liker. Og spriket mellom hva de liker og hva som faktisk engasjerer publikum er ekstremt stort, sier Skavlan.

Hvem opptrer?

Hvordan skal noen egentlig toppe Lady Gaga og Bradley Coopers tåreperse fra i fjor, tenker du kanskje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men også for Oscar 2020 står en rekke store navn på programmet, deriblant Elton John og Randy Newman, som begge er tidligere Oscar-vinnere, Idina Menzel, Cynthia Erivo, Chrissy Metz – og Billie Eilish. OG AURORA!

Hva med antrekkene?

Den røde Oscar-løperen er et av de store høydepunktene motemessig under award season.

I 2018 gikk stjernene for en blackout i kjølvannet av metoo under Golden Globe. I fjor var det tilbake til normalen, selv om stuntet mest sannsynlig endret rød løper-journalistikken for alltid.

Oscar-utdelingen har riktignok ingen bestemt kleskode, men stjernene kler seg ganske så glamorøst gjerne i det siste innen haute couture fra de store luksusmotehusene.

Les også: Oppfordret til gjenbruk på den røde løperen, men ingen brydde seg

Bonus

Kobe Bryant, den amerikanske basketballspilleren som mistet livet i en helikopterulykke i slutten av januar, hylles under prisutdelingen. Også Bryants datter Gianna og syv andre mistet livet i ulykken. Den tidligere basketballspilleren vant en Oscar for beste animerte kortfilm i 2018 for Dear Basketball, en adapsjon av et dikt han skrev i 2015 da han la basketballen på hyllen.