Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
okkult i oslo
Okkult SS22. Alle bilder: Okkult

Okkult utfordrer bransjen med rimelige briller laget av en YSL-designer

– I starten var det noen som kom innom og lurte på om dette var en satanist-butikk, sier dama bak Okkult til Melk & Honning.

Hegdehaugsveien i Oslo har de siste årene fått en ny renessanse med mange freshe butikker. Fra vintage hos UFF til norsk mote hos Holzweiler og internasjonalt design hos nyåpnede Voyage.

Flere influencere ser ut til å ha lagt sin elsk på det nye skandinaviske brillemerket Okkult. De er den nyeste konkurrenten til merker som norske Kaibosh og Frank Walton.

Merket ble startet i januar 2021, og åpnet sin første butikk i Hegdehaugsveien allerede i november.

Melk & Honning slo av en prat med dama bak Okkult, svenske Caroline Branzén.

– Ettersom jeg har jobbet i hotellindustrien i 16 år, er jeg opptatt av service og gode kundeopplevelser, sier Branzén til Melk.

Da hun ble nødt til å få seg briller for noen år siden og var innom flere klassiske brillemerker- og butikker, opplevde hun imidlertid å få dårlig service.

okkult
Caroline Branzén.

Mens hun jobbet på et hotell i Stockholm, oppdaget hun en internasjonal merkevare som hadde faste priser og moderne briller, som ble en stor inspirasjonskilde til hennes eget merke.

– Der kunne jeg få et par fine, trendy briller til 2000 kroner med glass. I visse brillebutikker er det det samme gamle og man ender opp med å se ut som en lærer eller sekretær.

For ikke å snakke om dyrt. Hun forteller at det ikke er uvanlig å måtte punge ut med opptil 15 000 kroner for briller med styrke.

– Vi ville lage et varemerke som skal forenkle brillekjøp for kunden og demokratisere trendy briller.

okkult
Fra AW21-kolleksjonen.

Grunnen til at Okkult sine briller koster fra 990 kroner, er fordi merket designer brillene selv, går direkte til produsentene, og dermed kutter kostnader ved å unngå mange unødvendige mellomledd. De kjøper brilleglass av høy kvalitet, og alle brillene har det man ellers forventer av høykvalitetsbriller; Antiripe- og refleks og UV inkludert.

Les også
Sleepers samarbeider med Ida Broen

Okkult tilbyr briller med og uten styrke, og alle kan fås som solbriller. I tillegg er alle unisex og laget i eco-acetat, som skal være litt snillere for kloden. Og merket har gratis synssjekk i butikk.

– Vi har ikke gjort de mest crazy designene enda. Akkurat nå er det ganske klassiske modeller og design, så skal de enda mer trendy modellene utvikles etter hvert.

Selv om det er Branzén sitt merke, er det Paris-baserte Louise Bavoux som designer alle brillene. Hun har tidligere jobbet for merker som YSL og franske Tara Jarmon.

Louise Bavoux
Franske Louise Bavoux designer alle brillene.

Gründeren var opprinnelig i kontakt med en annen designer fra starten av, men ønsket å ha en plan B ettersom ting var litt uklart.

– Så googlet jeg eyewear designer på LinkedIn og fant Louise. Hun svarte meg samme dag, og dagen etter hadde vi et digitalt møte, hvor vi klikket med én gang, sier Caroline Branzén til Melk og fortsetter;

– Hun hadde highway til alle kontakter og er superoppdatert på trender, så det var bare å gasse på.

Louise har også jobbet for Jimmy Fairley. Det er et stort fransk og trendy brillemerke med fastpris så det skal være enkelt, som Okkult også har latt seg inspirere av.

Hvordan var det å gå fra fast jobb til å skulle starte opp noe eget under koronapandemien?

– Jeg tenkte at det kunne vært morsomt å gjøre noe nytt og annerledes, og tror jeg er en person som liker å ta sjanser.

Hvorfor navnet Okkult?

– Vi ønsket å ha et skandinavisk og ærlig varemerke som er annerledes og følger med på trender. Oculus betyr øyne på latin, mens okkult står for læren om hekseri og lignende med nordisk mytologi. Det kjentes ut som et bra navn, for det er litt provoserende, litt som svenske Acne.

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

– Så tenkte vi at Okkult er et navn man husker.

Det er en ganske god timing med tanke på at nettopp det okkulte er trendy om dagen med både krystaller og love spells. En tilfeldighet?

okkult
Fra AW21-kolleksjonen.

– Kanskje vi er in time. Da jeg nevnte navnet for kjæresten min, sa han nei. ‘Det er satanisme og sånt’.

– I starten var det noen som kom innom og lurte på om dette var en satanist-butikk, sier hun og ler.

Det er imidlertid lite som minner om satanisme hos Okkult. Lokalet er stort, lyst og luftig, med digg duft fra Aesop som fyller butikken, som ligger på den andre siden av gaten. Innerst i lokalet finner man et eget prøverom, perfekt for den som ønsker å stå i fred og ro å prøve briller – og ta selfies.

Brillebutikken ligger i lokalet som tidligere huset sportsbutikken Houdini, som ble designet av Snøhetta i sin tid.

butikken
Butikken ligger i Hegdehaugsveien i Oslo.

– Vi så på mange ulike steder, men det kjentes riktig å ligge i Hegdehaugsveien, nær Bogstadveien. Naboer som Holzweiler, Aesop, Voyage og Eplehuset er passende for vårt varemerke.

Hun skulle gjerne også ha åpnet butikker på Grünerløkka og i Bjørvika.

Det er en ganske kjøpesterk gruppe som handler i dette området – er de interessert i rimelige briller da?

– Når de oppdager at de kan få samme uttrykk og kvalitet til en lavere pris, så opplever vi at de vi som kommer inn i butikken tenker: ‘hvorfor ikke?’.

– Som Okkult-kunde vil man kanskje ikke skryte av store, flashy logoer og merkevarer.

norsk brillemerke
Fra SS22-kolleksjonen.

Og kundene – de spenner fra unge til godt voksne.

Les også
M&H Storbyguide: Barcelona

– Vi tenkte ikke på en spesifikk alder i starten, heller dem som oppsøker kvalitet og design, men som ikke vil at det skal koste skjorta. Det tror jeg mange gjør – ikke bare når man er 25, men også 75.

I tillegg til å være fersk gründer, er Branzén også høygravid. Men hun har stålkontroll likevel.

– Målet er at folk skal like Okkult, både produktet, merkevaren og servicen vår, og at vi skal vokse gjennom fornøyde kunder. Vi vil se hvordan det går med den første butikken og om kundene vil ha produktene våre. Men det ser positivt ut.

norsk brillemerke
Fra AW21-kolleksjonen.

Les også: De diggeste barene med uteservering i Norge

Siste saker

Mest lest nå
Les mer