Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Ny utstilling: Antrekkene til førstedamene gjennom tidene

Amerika kan enda ikke skryte på seg en kvinnelig president, men førstedamer som har tiltrukket seg stor oppmerksomhet har de hatt flere av.

Gjennom tidene har vi sett flere sterke og flotte kvinnelige førstedamer som har gjort en flott figur og markert seg godt ikke bare for meningene sine, men også for antrekkene.

Michelle Obama ble gjennom sine åtte år som førstedame hyllet av både norsk og internasjoanl motepresse for sine glamorøse antrekk. Også etter presidentbytte har Obama-familien fått stor oppmerksomhet.

Da Hillary Clinton stilte som presidentkandidat tok amerikanske Vogue for første gang i historien standpunkt i valgkampen og Clinton hadde ingen andre enn Anna Wintour med seg på laget. Før det var hun førstedame under Bill Clintons tid som president. Clinton blir ofte sett i buksedrakter i ulike farger.

I dag er det Melania Trump som er USAs førstedame. Konen til Donald Trump har lenge før hun flyttet inn i Det hvite hus vært vant til et lukseriøst liv, noe som går igjen i garderoben. Trump er en kvinne som er flink til å kle seg og som har interesse for det. Det kan se ut som at det for henne ikke er noen steder som er uegnet for skyhøye hæler og noen av antrekkene hennes koster faktisk mer enn en gjennomsnittlig årslønn.

Den blå drakten tilhørte Barbara Bush. Bildet til høyre er Lou Hoovers speideruniform. Bilder via The New York Times

I Dallas på George W. Bush Presidential Libary and Museum, har det nå åpnet en utstilling som viser flere garderobefavoritter fra de ulike førstedamene gjennom tidene, skriver New York Times. Utstillingen har fått navnet «First Ladies: Style of Influence».

Utstillingen skal fortelle en annen historie enn den vi kjenner til fra media. Natalie Gonnella-Platts er nestleder med museet og en av arrangørene bak utstillingen. Hun forteller til New York Times at de her har fokusert på å bevege seg bort fra moteoverflaten og gå dypere inn i hvordan de ulike kvinnene har vært med på å forme historien.

«Men dette vil være vanseklig å gjøre. Displayene i glass som inneholdt klærne var hovedattraksjonene, selv om de var mer brukervennlige enn blendende. Den grå buksen Laura Bush hadde på seg på reisen til Afghanistan, den blå drakten Barbara Bush hadde på forsiden av boken hun skrev fra hundens perspektiv og en svart fløyelskjole som ble brukt ved flere anledninger av Eleanor Roosevelt», skriver New York Times om utstillingen.

Videre til den amerikanske avisen forteller Gonnella-Platts at de har brukt flere store plakater til å fortelle historier om hvordan de ulike førstedamene brukte plattformen sin til å skape forandring i samfunnet.

«Det blir for eksempel satt fokus på å beskrive Mrs. Madisons ‘ukjente evne’ for å gjøre folk rolig og utøve myk diplomati. De besøkende som ikke er interessert i klærne, kan også lære om Jacqueline Kennedys politisk belastende valg om å få datteren sin til å begynne i en barnehage som også hadde barn med spesielle behov og utfordringer».

Flere århunde etter de første førstedamene fortalte Michelle Obama hos Oprah: «Det er de små tingene du savner, som bare å gå ut av inngangsdøren uten å diskutere det med noen. I Det Hvite Hus åpnet Sasha [Obamas datter] vinduet sitt en gang. Da fikk hun streng beskjed om at det gjør hun aldri igjen».

Utstillingen står til 1.oktober 2018.

Alle bildene er fra The New York Times

Siste saker

Mest lest nå
Les mer