Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Pixabay

Ny rapport: Moteindustrien forurenser mer enn flyindustrien

Innen 2050 sies det at det vil være mer plast enn fisk i havet. Mesteparten av ansvaret kan legges på moteindustrien.

En fersk rapport fra Ellen MacArthur Foundation, viser et bekymringsfullt bilde av moteindustrien i dag. Dersom forurensing, søppel og utslipp fra industrien fortsetter, vil moteindustrien ende opp med å stå for 1/4 av alle karbonutslipp innen 2050.

Rapporten estimerer at moteindustrien slipper ut 1,2 billioner tonn klimagasser. Det er mer enn alle internasjonale fly og shippingindustrien til sammen.

Moteindustrien slipper også ut en halv million tonn mikroplast i havet hvert år. Dette er 16 ganger så mye som utslippet av kosmetikk- og skjønnhetsprodukter.

Det spås også at situasjonen vil være vesentlig mer alvorlig i 2050 hvis ingenting endres.

Kjemikaliene som gir farge til klærne er en av grunnene til at klær ikke er fornybare.
Foto: Pixabay

Foreslår en løsning på problemet

Grunnen til disse tallene, er at moteindustrien nesten utelukkende består av ikke-fornybare produkter. Alt fra oljen som blir brukt til å produsere fibre, til kjemikaliene som gir farge til klærne.

Lederen av stiftelsen bak rapporten, Ellen MacArthur, forteller at det nåværende forurensende, lineære systemet er roten til dette massive og alltid voksende presset mot ressurser.

Løsningen? Konkurrerende kleskjeder må jobbe mye bedre sammen for å finne en løsning. I den nye moteverdenen må klær bli designet for å vare lenger, bli brukt mer og lettere lånt eller solgt videre, og deretter resirkulert. Materialene må videre jobbes med for å utarbeide nye materialer som er fornybare, foreslår MacArthur.

Les også
Bokpraten: Illustratør og designer Samra Avdagic

Stella McCartney, som har gått sammen med McArthur for å vekke oppmerksomhet rundt rapporten, er full av håp. I en pressemelding til i-D, sier designeren at rapporten gir oss en mulighet til å finne en måte å jobbe bedre sammen på innad i bransjen, for fremtiden til moten og fremtiden til planeten. Skål for det!

Les også: Moteuka i København bannlyser plastflasker

Siste saker

Mest lest nå
Les mer