Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Ny forskning viser: Å kjøpe dyre ting gjør deg ulykkelig

Er shoppingterapi en eneste stor myte?

I 2020 trenger man ikke bevege seg så mye som en centimeter utenfor døren for å gjøre stor skade på saldoen. En fyllesyk søndag eller en kjip tirsdag i februar – kanskje med dertilhørende kjærlighetssorg – kan friste en til å klikke hjem alskens produkter i en rasende fart. Alt med et mål om å føle seg litt bedre. Men etter den søte kløe kommer som kjent den sure svie.

For ny forskning viser nemlig at det å kjøpe luksusvarer faktisk kan gjøre oss mer ulykkelige.

Les også: Ja, å ta selfier er narsissistisk

Det er amerikanske Boston College og Harvard Business som i fellesskap har kommet frem til resultatet, publisert i The Journal of Consumer Research. Ifølge forskerne kan det å kjøpe dyre produkter føre til at man ender opp med en slags ambivalens, skriver Dazed.

Luksusshopping er et toegget sverd. På den ene siden kan det bidra positivt når det gjelder status, men forbrukerne kan også ende opp med å føle seg uautentiske fordi de kanskje føler at de ikke helt har fortjent det de har kjøpt, heter det det i rapporten.

En av de ansvarlige bak forskningen, Nailya Ordabayeva, mener mange opplever at det er en dissonans mellom det luksus representerer og det det virkelig er.

– Dette kaller vi luksusshoppingens bedragersyndrom, sier hun.

Ifølge rapporten er det heldigvis håp for noen, nemlig de av oss som i sterk grad går rundt og føler seg berettiget.

– De som mener de fortjener det beste i livet er den eneste gruppen som knapt følte seg uautentiske, forteller Ordabayeva.

Les også: Hvordan ser fremtidens shopping ut?

Les også
5 kjønnsnøytrale trender fra catwalken til Dior

Siste saker

Mest lest nå
Les mer