Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde via Instagram @kimkardashian

Ny forskning: Ja, å ta selfier er narsissistisk

Dine bange anelser er blitt bekreftet.

I 2013 kåret Oxford Dictionaries selfie som årets ord. I 2015 ga Kim Kardashian ut boka Selfish som var fylt til randen av selfier hun hadde tatt. Scroller du gjennom bildestrømmen til (de fleste av oss) i 2020 vil det stadig vekk poppe opp selfier, og Instagram er så og si selfie-heaven.

Selfiene er kanskje her for å bli, selv i denne nye dekaden.

Men nå bekreftes det du sikkert allerede hadde bange anelser om. For ny forskning viser at det å poste selfies linkes til narsissisme.

Computers in Human Behaviour har forsket på forholdet mellom selfier og narsissisme, skriver Dazed. Narsissisme er en personlighetsforstyrrelse der vedkommende har en overdreven følelse av hvor viktig man selv er, i tillegg til en mangel på empati, og gjerne finner mekanismer for å maskere sin egen underliggende dårlige selvtillit. Dersom man har denne typen trekk kan man havne et sted på spekteret, uten at man nødvendigvis har en fullstendig lidelse.

Forskerne målte narsissistiske trekk og posting av selfier hos 470 amerikanske og 260 libanesiske studenter. De fant en sammenheng mellom selfie-posting på Facebook og Instagram og såkalt grandios narsissisme, som karakteriseres ved et oppblåst ego og selvhøytidelighet.

Christina Shane-Simpson, som sto bak studiet, uttalte i etterkant at de kun hadde mulighet til å gå meget overflatisk til verks denne gangen. De ønsker likevel å undersøke dette fenomenet videre i et større omfang på tvers av kulturer og landegrenser.

Dazed kommer forøvrig med et aldri så lite hjertesukk til de som eventuelt måtte føle seg en smule truffet. Undersøkelser viser nemlig at såkalte Boomers er mer narsissistiske enn Millennials.

via GIPHY

Les også: Hvordan bruke sosiale medier….uten å bli helt koko

Siste saker

Mest lest nå
Les mer