Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Norske Vilde med ærefull tildeling fra CFDA

9_Vilde Sorum_CFDA_2016_LCFBA16 Press Exhibiton

The Council of Fashion Designers of America, eller CFDA for de travle, er omtrent som en fagforening for designere i USA. Organisasjonen har holdt på helt siden 1962 og har med seg over 500 store navn.

Hvert år holdes CFDA Fashion Awards, der blant andre Olsen-tvillingenes The Row vant pris i fjor. I tillegg rettes søkelyset på unge talenter og et knippe avgangselever får sin egen profil som blir lett tilgjengelige for eventuelle nye arbeidsplasser. Blant over 240 søknader fra noen av de største moteskolene i verden er det nå 51 utvalgte hos CFDAs nettsider og én av disse er norske Vilde Sørum.

Vi har tatt en prat med den talentfulle 25-åringen fra Asker:


ProfileGratulerer så mye! Hvordan var det å få den beskjeden?

Takk! Jeg har visst det en stund, men nå er det endelig offentlig. Det hele var litt tilfeldig, for jeg var i Tokyo da en lærer ønsket at jeg skulle sende inn søknad. Er mye styr rundt; lærere må skrive anbefalingsbrev også må jeg fylle inn masse skjema, men da jeg kom hjem igjen var søknadsfristen blitt litt forskjøvet så jeg akkurat rakk å sende inn. Også ble jeg valgt ut blant over 240 søknader!

Hvordan fant du på å begynne på London College of Fashion?

Det var også litt tilfeldig faktisk, mamma og jeg var i London en gang også var vi akkurat ved Oxford Circus – der skolen ligger. Jeg gikk innom for å høre litt hva de hadde å tilby også spurte de om jeg hadde en portefølje, noe jeg hadde tatt med for sikkerhets skyld. Etter tre timer skulle jeg komme tilbake og da tilbydde de meg plass – noe jeg ikke kunne si nei til…

Wow! Hva er din opplevelse av skolen?

I motsetning til Central Saint Martins er de mer rettet mot et marked, så en finner både konseptuelle og kommersielle studenter. På mitt sisteår ville jeg bare utnytte friheten helt ved å gjøre akkurat som jeg ville og lage en kolleksjon med litt begge deler. Lærerne på skolen er dog ganske strenge og prøver alltid å dytte en ned, noe som kanskje kreves om en skal jobbe ekstra hardt – men det hadde jo vært hyggelig med litt bekreftelse. Derfor var det ekstra gøy at CFDA valgte ut meg, det blir jo som en bekreftelse. Men – denne skolen er jo en enorm mulighet og de kontaktene en får pluss praksisperiode er kjempeviktige.

Ja, du har jo vært hos blant annet Phillip Lim, hva er den sjukeste opplevelsen derfra?

Det var helt fantastisk, nesten mer lærerikt enn alle årene på skolen! Jeg fikk være med på alt og det var selvsagt utrolig kult å få være med under NYFW og se plagg jeg hadde designet gå nedover catwalken.

Din avgangskolleksjon har et ganske sterkt budskap, hva ligger bak?

Jeg hadde leukemi da jeg var 11 år, så da mamma også ble dårlig fikk jeg på en måte flashback og følte veldig sterkt for å basere prosjektet på sykehusopplevelsen. Det å ha kreft, føle seg innestengt og fanget på et sykehus og hovedsakelig det å miste håret og identiteten sin med det – som er grunnen til at jeg har brukt hår. Det handler om å få noe positivt ut av en ekstremt negativ situasjon ettersom kreativitet er en form for terapi for meg, også da jeg var syk selv. Så tanken er også det at håret ditt egentlig ikke definerer hvem du er, som jeg har skrevet i prosjektet «You are who you are in your bones». Mote handler om å skape seg en identitet.

Mood1

Mood2

Mood3

Hvor finner vi fremtids-Vilde?

Oi, den er vanskelig å svare på! Nå har jeg gjennom skoleårene jobbet så lenge på egenhånd at det hadde vært litt deilig å få vært med i et større team. Drømmen er jo selvsagt å ha et eget merke en gang. Jeg trivdes veldig godt i New York, så for nå hadde det vært kulest å få jobbe hos et merke jeg så opp til der i byen – selv om jeg selvfølgelig ikke hadde vært misfornøyd om jeg endte opp enten i Norge eller resten av Europa.

8_Vilde Sorum_CFDA_2016_LCFBA16 Press Exhibition

(Foto: Dag Knudsen)

(Foto: Dag Knudsen)

(Foto: Dag Knudsen)

(Foto: Dag Knudsen)

(Foto: Dag Knudsen)

(Foto: Dag Knudsen)

(Foto: James Rees)

(Foto: James Rees)

 

Se bakomfilm på en editorial til Maverick Models, som ble skutt på Island med blant annet Vildes design nå nylig:

Se også: Ståa i norsk mote anno 2016 – se videodebatt

Siste saker

Mest lest nå
Les mer