Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Slik feirer de norske moteprofilene jul

2020 er snart over – takk og lov.

Annerledesåret 2020 byr på en høytid som er nettopp det: annerledes. Sosial nedstengning, avstand, karantene og smittevern setter en stopper for flere av juletradisjonene.

Melk & Honning har tatt en prat med et knippe norske moteprofiler om hvordan de feirer jul i år.

– Jeg liker at juletreet ikke ser helt perfekt ut

Influencer Tine Andrea Lauvli går høytiden i møte med kongerøkelse, julebrus i kjøleskapet og et litt messy juletre.

Hvilke juletradisjoner har du? Må du løse noen av disse annerledes i år?

– Mine juletradisjoner har blitt litt forandret etterhvert som jeg har bodd hjemmefra, men noen av tradisjonene holder jeg fortsatt på. For eksempel så må lyset med kongerøkelse tennes, appelsiner med nelliker ligge i skåla og julebrusen være kald i kjøleskapet! Jeg bruker vanligvis å pynte treet hjemme med min mor på lillejulaftenen, men i år må hun dessverre jobbe, så da ble det pynta litt før.

Hva blir jula aldri den samme uten?

– Kongerøkelse, askepott, sigarlukt og lesing av juleevangeliet før julemiddagen. Det er blitt en liten tradisjon.

Tine Andrea er en av flere norske moteprofiler som gleder seg til jul.
Influencer Tine Andrea er en av flere norske moteprofiler som gleder seg til jul. (Foto via Instagram @tineandreaa)

Hvordan er eller blir juletreet ditt?

– Messy! Her henger det julepynt fra jeg var liten til nyere julepynt, noen blomster og en stjerne på snei. Liker at treet ikke ser helt perfekt ut, litt sjarm skal det være!

Hvem skal du tilbringe jul- og nyttårsaften med?

– I år skal jeg først til Hamar til min samboers familie, så reiser jeg herfra på lillejulaften til hytta på Oppdal hvor jeg feirer med mor og far. Så kommer min samboer opp dit etterhvert, så blir vi nok på fjellet til over nyttår.

Hva skal det spises på julaften? Og på nyttårsaften?

– Blir nok fars ribbe i hus her på julaften, ingen jul uten litt frustrasjon på kjøkkenet! Det blir nok kalkun på nyttårsaften, med min bestemors kalkunsaus. Den er kanskje den beste i verden.

Hva håper du ligger under treet i år?

– I år har jeg ønsket meg en liten radio som jeg kan ha på kjøkkenet, vinglass fra Zalto og kanskje noen digge ullsokker.

Party at home med Tine Andrea. (Foto via Instagram @tineandreaa)

Les også: Jenny Skavlan tipser Melk om årets fineste hjemmelagde julegave

– Julestemninga må makses

Hjemme hos influencer Marianne Theodorsen finner man julestjerner i alle vinduer, en god blanding av ny og gammel julepynt og et maksimalistisk juletre. I år skal hun også stå for julemiddagen, for første gang.

– Jula har blitt ganske annerledes etter at vi fikk barn, og dette er første året med to, så vi tar det litt som det kommer. Mine gamle tradisjoner med filmmaraton i pysjen utgår dessverre, men det blir mye god mat og kos.

Hva blir jula aldri den samme uten?

– Juletre. Jeg skjønner ikke at folk kan få julestemning uten! Ja, og eggelikør. Og pappas hjemmelagde sild.

Hvordan blir juletreet ditt?

– Maksimalisme all the way! Masse lys og farger. Julestemninga må makses.

Marianne Theodorsens maksimalistiske juletre. (Foto: Privat)

Hvem skal du tilbringe jul- og nyttårsaften med?

– Det blir kun den aller nærmeste familien. Det blir litt trist å ikke kunne se noen av vennene sine, men det blir jul neste år også – forhåpentligvis uten restriksjoner. Så plis vær flinke, folkens!

Hva skal det spises på julaften? Og på nyttårsaften?

– Det blir den klassiske juleribba på julaften. På nyttårsaften ringer vi inn det nye året med kalkun.

Hva håper du ligger under treet i år?

– Noen fine snurrelys, kopper fra Hay, smykkeboks fra Sophie Bille Brahe og alt av fint nips. 

Marianne Theodorsen er en av flere norske moteprofiler som gleder seg til feiring.
Influencer Marianne Theodorsen. (Foto via Instagram @marianne_theodorsen)

– Det er lite fokus på gaver

For Celine Aagaard, grunnlegger og medeier av Envelope1976, blir jula aldri det samme uten snø. Årets feiringer tilbringes på hytta og på skiresort for litt ekstra feriefølelse. Hjemme har de droppet julepynten i år. Og juletreet på hytta blir stående der det hører hjemme – ute på tunet.

Hvilke juletradisjoner har du?

– Siden vi var små har vi reist til fjellet for å feire, og har med få unntak fått hvit jul og mange timer ute i frisk luft. Julestemningen kommer når vi ankommer hytta, bare å se trær tunge med snø er fantastisk. Foran peisen finner man roen når mørket senker seg, enten med strikketøy eller et glass hvitvin med isbiter.

– Sen julefrokost med pappas eggerøre er viktig for å sette stemningen, peisen skal helst være tent i det man kommer hjem fra ski, og juletreet vi har på tunet har tente lys – rett utenfor vinduet.

Celine Aagaard er en av flere norske moteprofiler som gleder seg til å feire.
Celine Aagaard bak merket Envelope1976. (Foto via Instagram @celineaagaard_)

Hvordan pynter du hjemme til jul?

– Vi har faktisk ikke pyntet til jul i år. Vi har en finfin adventstake og det er det- denne skal jeg bruke året rundt, bare bytte fargene på lysene. I epletrærne har vi hengt opp en lysremse med lys i regnbyens farger, mens på hytta har vi lys på treet ute og mammas julenissesamling som inkluderer nisser fra alle tiår tilbake – sikker på at både 60, 70, 80 og 90-tallet er representert sammen med en del andre ikoniske hytte-gjenstander.

Hvordan er eller blir juletreet ditt?

– Vi har juletreet der det hører hjemme, altså ute i naturen med lys på. Hvorfor hogge tre når det står så fint utenfor i sitt rette element? Da vi var små gikk vi rundt juletreet ute, nå er det mest for stemningen både for oss og for reven som lusker rundt her ute.

Hvem skal du tilbringe jul- og nyttårsaften med?

– Julen feires med samboer, sønn og hunden Hippie samt mamma og pappa på Geilo, mens nyttår feires med et vennepar i vår kohort på en gård på Hvaler. Første nyttårsdag er det selvsagt tradisjonelt 1. januar-bad i havet enten vi er her eller der. Det setter standard for ny isbadesesong og er en ny, frisk start på året på alle måter.

Hva skal det spises på julaften? Og på nyttårsaften?

– Det er ulike retter på menyen. Jeg har ikke spist kjøtt på 26 år, så det går mest i grønnsaker og/eller fisk. På nyttårsaften spises det stort sett tilbehør, da jeg ikke pleier gjøre noe nummer ut av at jeg ikke spiser kjøtt. De som vet det, vet det! Men jeg er glad i kålrotstappe og salat, så det ordner seg alltid uansett.

Snø er en viktig del av Celines jul. (Foto: Privat)

Hva håper du ligger under treet i år?

– Det er lite fokus på gaver her i huset, men jeg tror kan skje noen har fått med seg at jeg trenger AirPods, for jeg går rundt med iPhone på høyttaler – og det er ikke akkurat optimalt.

Hvordan ligger du an med julehandelen?

– Jeg har gjort noen kupp via Tise og Fretex i år faktisk, som jeg håper faller i smak. Samt at det selvsagt kommer noen egen-designede julegaver til de nærmeste, både store og små.

– Man trenger ikke være mange for å ha en god jul

I jula er familien er viktigst for modell og influencer Josefine Vogt. Julepynt er også veldig populært i hjemmet – men det å finne de perfekte, varme julelysene til treet er et evig prosjekt.

Hvilke juletradisjoner har du? Må du løse noen av disse annerledes i år?

– Familien min og jeg har egentlig ingen store tradisjoner annet enn å dra til gravene til besteforeldrene mine, være sammen, se på julefilmer og spise god mat. Trenger ikke være mange for å ha en god jul!

Hvordan pynter du hjemme til jul?

– Vi har samlet opp en del julepynt opp igjennom årene, så det var en del ekser å bære ned fra loftet! Alle kriker og kroker er pyntet til jul, til og med vinflaskene har en liten nisselue.

Hvordan er eller blir juletreet ditt?

– Juletreet til familien min er pyntet med masse julekuler og lys, noen rare Converse i julefarger (mammas forslag) og selvfølgelig en julestjerne på toppen. Lysene rundt treet er fortsatt for kalde i mammas øyne, og hun har som regel rett. Pappa har altså måttet ta seg en del turer for å prøve og finne de perfekte, varme lysene. Så om noen har forslag, send meg gjerne!

Hvem skal du tilbringe jul- og nyttårsaften med?

– Jeg skal tilbringe julen med nær familie og nyttår med et par venninner.

Influencer og modell Josefine Vogt. (Foto via Instagram @josefinevogt)

Hva skal det spises på julaften? Og på nyttårsaften?

– Vi skal ha en blanding av norsk og svensk julemat. Det vil si juleskinke, søtpoteter, pinnekjøtt og kålrabistappe! Dessert er enda ubestemt, men jeg stemmer for brownies og is.

Hva håper du ligger under treet i år?

– Noe som får meg ut i skibakken, tror jeg er den eneste nordmannen som synes det å stå på slalåm er skummelt. I 2021 skal det endres!

Hvordan ligger du an med julehandelen?

– Jeg har kjøpt de gavene familien ønsker seg, og som de selv er ganske sikre på at de får. Men jeg synes det er ganske kjedelig om alle gavene under treet er gaver man vet at man får, så jeg skal ut og kjøpe litt ekstra overraskelser til dem.

Josefine Vogt er en av flere norske moteprofiler som gleder seg til jul hjemme.
Melk og Honning har snakket med flere norske moteprofiler, her influencer og modell Josefine Vogt. (Foto via Instagram @josefinevogt)

Les også: Melk og Honning-redaksjonens ønskeliste

– Det blir ikke jul uten ribbe

For Ingeborg Heldal, redaktør i KK, er julebrusen fra Hamar & Lillehammer uunnværlig, hun kjører more is more når det kommer til julepynt og elsker et «litt glorete» juletre.

– Vi liker aller best å feire jul på Brøttum, hvor jeg har vokst opp. Det er et lite juleparadis nord i Ringsaker med snødekte skigarder og julenek med lubne dompaper, akkurat som Prøysen skrev om. Selve julaften blir heldigvis som den pleier hos oss. Vi er en liten familie, så det er mulig å samle alle. Det er jeg ekstra takknemlig for i år, kjenner jeg. 

Hvordan pynter du hjemme til jul?

– Jeg er ikke akkurat noen minimalist, så jeg går konsekvent for en «more is more»-tilærming. Det er tradisjonelle julestjerner i vinduene, juleblomster på bordene, røde duker, hjemmebakt pepperkakehus (med skeive vegger og MASSE pynt), et overpyntet juletre og masse lys overalt.

Hvordan er eller blir juletreet ditt?

– Jeg vil ha klassisk gran, for den lukter desidert best. Jeg må innrømme at jeg fnyser litt av plastjuletre. På treet har jeg kuler og pynt jeg har samlet over mange år. Det er gull, glitter, sølv, gull, rødt, fjær og lys. Ikke noe for interiørblader muligens, men jeg elsker at det er litt glorete.

Ingeborg Heldal foretrekker klassisk gran. (Foto via Instagram @ingeborgheldal)

Hva skal det spises på julaften? Og på nyttårsaften?

– På julaften er det alltid ribbe. Det blir ikke jul uten. Nyttårsaften er jeg åpen for alt, der har jeg ingen sterke tradisjoner. 

Hva håper du ligger under treet i år?

– Nye dunputer til senga, noe som glitrer og masse fint til sønnen min.

Hvordan ligger du an med julehandelen?

– Jeg var ferdig med absolutt alt den 18. desember. Sorry, men det er sant. Så nå er det bare maks kos de siste dagene. 

Ingeborg Heldal er en av flere norske moteprofiler som gleder seg til jul.
KK-redaktør Ingeborg Heldal er en av flere norske moteprofiler som gleder seg til å feire. Foto: Astrid Waller.

Les også: SMS-intervju jule-edition med Gustav Magnar Witzøe

Siste saker

Mest lest nå
Les mer