Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Instagram @haddster - @amarfaiz - @barerima - @afafali

Slik feirer norske motepersonligheter id

– Det et salig kaos av lykkelige barn som løper rundt og høylytte voksne som snakker i munnen på hverandre.

Mandag 2. mai er det tid for id-al-fitr, oftest kalt id eller eid. Den viktige muslimske høytiden markerer slutten på ramadan, der hundrevis av millioner verden over faster.

Ulike land og kulturer har forskjellige tradisjoner knyttet til id, men felles er at man pynter seg, er sammen med familie og nære venner og spiser noe ekstra godt.

Melk & Honning har spurt tre norske motepersonligheter og et kjent TV-fjes om hvordan de skal feire id og hva de skal ikle seg.

Les også: Den tidligere popstjernen overrasket alle i sønnens bryllup

Rima Iraki: – Det pleier å bli noen tårer også selv om det er en festdag

– Id er en stor festdag. Da kler jeg meg i det fineste jeg har, koser meg med familien og spiser masse god mat, forteller programlederen fra «Urix» og «Festen etter fasten».

– Jeg føler meg veldig privilegert som kan feire både jul og id i Norge. For meg handler høytiden først og fremst om familie, men de to siste årene har den fått en tilleggsdimensjon: det er en høytid jeg får dele med hele det norske folk når vi inviterer til direktesendt id-fest i programmet «Festen etter fasten» på NRK.

Slik feirer norske motepersonligheter id
Rima Iraki. Foto: Instagram @barerima

Iraki mener programmet har bidratt til å øke forståelsen mellom folk.

– Mange kjenner seg sett og inkludert, og ikke-muslimer føler de får ta del i feiringen. Jeg blir så rørt av å se alle de hyggelige tilbakemeldingene vi får etter sending. Så det pleier å bli noen tårer også selv om det er en festdag:)

Les også
9 barer vi vil feire 17. mai på

På selge dagen må hun jobbe siden de skal ha sending på kvelden.

– Jeg går i sminken tidlig på dagen. Så blir det siste finpuss på manus, pugging av tekst og prøver i studio. Veldig mange mennesker er involvert i en så stor produksjon, alt fra gjestene som skal være med på direkten til de som sørger for at teknikken skal fungere som den skal. Det er mye som skal klaffe.

– Men selv om det er en del nerver før sending, så er det ofte en veldig morsom dag på jobb. Vi spiser middag sammen og det er generelt veldig god stemning.

Hun påpeker at id-feiringen heldigvis varer i tre dager.

– Så jeg skal feire med familien dagen etter. Vanligvis starter vi dagen med en digg frokost (morgenkaffen smaker ekstra godt etter å ha fastet i en måned). Så besøker vi graven, før storfamilien samles.

– Det et salig kaos av lykkelige barn som løper rundt, og høylytte voksne som snakker i munnen på hverandre. Vi pleier å spise lam og meze (libanesisk tapas). Hummus er også obligatorisk. 

Foreløpig har hun ikke helt landet hva hun skal ha på seg på TV-sendingen.

– Men når jeg skal feire med familien skal jeg gå for en tradisjonell marokkansk kaftan. Jeg har selv kjøpt tekstilene i en tekstilbutikk i Oslo, og fått den håndsydd av en dyktig dame i Marokko. Helt nydelig, og det beste av alt: det er en kjole man kan bli stappmett i, haha.

Amar Faiz: – Jeg faster og har gjort det siden jeg var 10-11 år gammel

– Id er en dag jeg forbinder med familie, hygge og god mat. Jeg feirer id hvert år etter Ramadan og det er en muslimsk tradisjon som kommer til å være med meg resten av livet, forteller Amar Faiz til Melk & Honning.

Han er grunnlegger av modellbyreåt Idol Looks og ID studio.

Les også
Hårfrisyrer som passer perfekt til bunad (og andre antrekk) på 17. mai

– Jeg faster og har gjort det siden jeg var 10-11 år gammel. Det har jeg også gjort i år, med unntak av et par dager der jeg var syk. Ellers er det et must for meg å faste.

Amar Faiz. Foto: Instagram @amarfaiz

I år skal Faiz feire med storebroen og familien.

– Resten er i Pakistan akkurat da. På id begynner dagen ved at vi går til moskeen. Deretter spiser vi masse mat og er med familien.

– Under id-al-Fitr er det tradisjon å spise noe søtt når man kommer hjem fra moskeen. Det er to helt sjukt gode desserter som jeg ikke klarer å forklare på mail. Man må rett og slett oppleve de!

– Ellers blir det litt av hvert som serveres, alt fra grillmat til andre ting.

Når det kommer til hva han tenker å ha på seg, tror han det blir enten noe helhvitt eller i pastell.

– Må egentlig sette meg ned og surfe på nettet, for jeg liker å ha på tradisjonelle pakistanske klær. For håpe jeg finner noe med ekspresslevering, haha.

Afaf Ali: – Mamma lager verdens beste mat

– Jeg har alltid feiret eid. Det er en fin høytid som jeg har vokst opp med. Mange fine minner fra fødestedet mitt Kuwait, hvor eid er mye større enn det er her til lands, forteller stylist Afaf Ali.

– I år fastet jeg dessverre ikke, men jeg har gjort det tidligere.

Feiringen skjer alltid hos moren hennes på Kolsås.

– Mamma lager verdens beste mat og hele familien er samlet rundt middagsbordet.

Les også
Kjenner du til det norske smykkemerket Afrodite by MG?

Når det kommer til antrekk pleier hun å gå ikledd en abaya.

– Det er en arabisk kjole eller kaftan. Men i år skal jeg feire i en av Envelope sine fine kaftan-kjoler!

Slik feirer norske motepersonligheter id
Afaf Ali iført abaya. Foto: Privat

Haddy Ceesay: – Vi ler, danser og tuller fryktelig mye med hverandre!

– Eid er en spesiell høytid som jeg og familien min feirer hvert år. Jeg pleier å faste og har også gjort det i år, forteller Haddy Ceesay.

Hun er modell og representert av Team Models. I tillegg har hun sammen med søsteren grunnlagt smykkemerket Diawene.

– Det har vært så deilig å faste i år versus tidligere år der ramadan har falt på sommermånedene. Da er jo solnedgang ikke før 22-23-tiden!

Ifølge Ceesay skal de tradisjonen tro feire hjemme sammen med familien.

– Vi inviterer både tanter, onkler, fettere og også noen nære venner! Vi har alltid masse mat, griller forskjellige typer kjøtt og har masse deilig tilbehør som vermicelle, potetsalat, salat, bulgur og sauser. Ja, hva nå enn vi har lyst på.

– Vi ler, danser, tuller fryktelig mye med hverandre. Og så spiller vi spill. Vi er en ganske livlig familie så det er aldri mangel på underholdning, avslutter hun.

Haddy Ceesay med søsknene. Foto: Privat

Les også: En forløper til The Crown er kanskje på vei

Siste saker

Mest lest nå
Les mer