Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Slik påvirker koronakrisen norsk motebransje
Foto: Instagram/@mariehallen

– Det føles som et kvartal har forsvunnet

En motefotograf, stylist, makeup-artist, modell og modellagent om hvordan koronakrisen har endret hverdagen og businessen.

Flere av de norske moteskolenes avgangsvisninger er avlyst på grunn av koronaviruset, og norske designere har mistet store deler av salget sitt. Men moteindustrien er også avhengig av yrker som fotografer, makeup-artister og stylister. Disse jobber gjerne frilans uten fast inntekt.

Hvordan har disse fått kjenne koronakrisen på kroppen når inntektsgrunnlaget brått ble revet vekk i mars? Og hvordan føler de at nå hverdagen begynner å falle mer på plass igjen?

– Fått forespørsel om å gjøre FaceTime-shoots

– Etter at krisen ble et faktum i Norge ble alle jobber avlyst eller utsatt på dagen. Store jobber ble satt på hold, og heller ingen nye jobber kom inn under perioden. Du kan si omsetningen gikk på en kraftig smell i forhold til samme periode tidligere år, sier Truls Qvale til Melk & Honning.

Som en av Norges mest kjente motefotografer, har han skutt bilder i både inn- og utland, og jobbet med blant andre Tom Wood, Moods, Elle, Det Nye, Jean Paul og Reebook.

– Jeg har en positivt innstilling til tiden fremover, men det kommer til å ta tid før alt er normalt igjen. Flere bedrifter har fortsatt ansatte i permisjon, og det gjenstår å se hvor hardt dette går utover bedriftene, og da eventuelt markedsbudsjettene.

Truls Qvale. Foto: privat

Han forteller at oppdragene sakte, men sikkert kommer på plass igjen nå.

– Jeg jobber hovedsakelig i mote- og reklamesegmentet, så det er den type kunder jeg har fokus på. Jeg booket akkurat en større kunde som vanligvis ser utenlands for fotografer, så det er noe positivt som kom ut av dette.

– Foreløpig er det kun innenlands, men det gjenstår å se når vi kan reise ut, da jeg gjerne skulle gjort noen av de planlagte shootsene utenlands. Jeg har også fått forespørsel om å gjøre FaceTime-shoots med utenlandske modeller, noe som er et kreativt opplegg i spesielle tider.

– Hvordan ser du for deg å begynne og jobbe igjen med tanke på smittevernstiltakene?

–Studioet jeg driver tar de forbeholdene som kreves med hygiene og lignende, slik at driften kan gå så normalt som mulig under de nye tiltakene. Vi forsøker å eliminere unødvendig personell på set, og holde den avstanden som kreves.

– Ellers vil jeg prøve å ha det så normalt som mulig, så langt det lar seg gjøre. Det er selvfølgelig viktig at man tar en individuell vurdering på sin egen helse, og ikke møter på jobb om man er i faresonen eller har symptomer. Det blir lite klemming, håndhilsing og generelt lite fysisk kontakt i disse dager, og man gjør sitt beste for å holde avstand i møte med andre mennesker.

Les også: Slik koronaendres den norske modellbransjen

Les også
Fra norsk tradisjon til innovasjon

– Tatt seg opp til nærmere normalen

– De første fem ukene var det helt stille uten noe oppdrag, men de siste ukene har det tatt seg opp til nærmere normalen for min del. Det er jo også slik at ett oppdrag gjerne varer i en ukes tid, da man inkluderer forarbeid, opptaksdag(er) og etterarbeid, sier stylist Sunniva Hartgen til Melk.

Hun jobber vanligvis mye med artister, hvor flesteparten av oppdragene har frafalt.

– Det kjennes da jeg synes disse er av de mer kreativt givende jobbene.

Sunniva Hartgen. Foto: Martin Rustad Johansen

– Hvordan ser tiden fremover ut?

– Jeg prøver å se lyst på fremtiden og unngår unødvendige bekymringer. Er det ikke oppdrag, så er det mye annet som kan tas tak i, enten det er å fikse på leiligheten, vedlikeholde kontakter, forberede seg til bedre tider, reflektere over hva jeg kan endre eller utvikle. Eller bare drikke vin. Det finnes alltid noe å gjøre.

Hun forteller at det for tiden går i kommersielle oppdrag, portrettintervjuer og noe promo for artister, alt innenlands.

– Jeg følger retningslinjene, vasker hendene, bruker Antibac, unngår klemmer – den regla kan vi. Ellers er vi ikke like mange på sett som vi pleier. Ofte er det assistentene som må ofres, til manges frustrasjon da de er til stor hjelp. Det har også blitt vanlig å ta med egen lunsj, og snacksbollen er byttet ut med Antibac.

– Fremover tenker jeg det kan være en god idé å virkelig sette seg dypere inn i den digitale verdenen og hvordan markedsføre og utnytte egenskaper som for eksempel konsulentarbeid digitalt. Det kan så absolutt være en fordel å utfordre egen formidlingsevne og åpne opp for nye muligheter.

Les også: Slik koronapåvirkes norske moteinfluencere

Telefonene har begynt å ringe igjen

– Jeg jobbet på moteuka i Paris da dette blusset opp i Europa. Jeg forsto nok hverken omfang eller alvor av dette da, til tross for at noen show opererte med masker backstage, og noen produksjoner tok temperaturen din før de slapp deg inn på jobb, sier Marthe Hesvik til Melk.

Hun jobber som frilans makeup-artist, med oppdrag i både inn- og utland. Tidlig i våres fikk hun være med i makeup-teamene til Hermés og Lemaire under moteuken i Paris.

– Da jeg kom hjem til Oslo ble oppdrag utsatt eller kansellert, og det føles som et kvartal har forsvunnet.

Marthe Hesvik. Foto: Instagram/@marthehesvik

Hvordan fremtiden ser ut er nærmest umulig å svare på for henne.

– Det virker som om ting sakte, men sikkert løsner opp her. Det er bra, og jeg er optimistisk. Dessverre vil det nok ta lengre tid før jeg kan ta opp ballen med utenlandske oppdrag igjen.

– Har du begynt å få oppdrag igjen?

– Telefonene har i hvert fall begynt å ringe igjen, og det er jeg glad for!

Les også
Gründerduo lager designjakker av møbeltekstil

– Hvordan ser du for deg å begynne og jobbe igjen med tanke på smittevernstiltakene?

– På grunn av jobbens natur så har jeg allerede godt innarbeidede regler til hygiene, men jeg tar selvfølgelig ekstra hensyn i disse dager.

– Har kun hatt én shoot i løpet av hele mars og april

– Det har egentlig vært mer eller mindre dødt frem til de siste to ukene. Jeg har kun hatt én shoot i løpet av hele mars og april. Det var en editorial jeg gjorde sammen med broren min, en fotograf og en stylist, sier Marie Hallén til Melk.

Hun er modell i modellstallen til Idol Looks og I-D Studio, og har på få år gått ned catwalken for blant andre Dolce & Gabbana – opptil flere ganger, i tillegg til blant andre Armani og Elie Saab.

– Vi var ute og holdt god avstand, hvilket fungerte overraskende bra. Jeg kan derimot ikke se for meg at noen større produksjoner inne i et studio skulle greid å opprettholde de retningslinjene som ble gitt i starten, så da er det vel ikke så rart at det har vært stille.

Hun forteller at det virker som at det begynner å løsne litt nå, i hvert fall i Norge, og hun ser at flere har begynt å jobbe igjen. Selv fikk hun sin første betalte jobb i koronautbruddet forrige uke.

Marie Hallén. Foto: Instagram/@mariehallen

– Jeg gjorde en e-comm-jobb forrige uke og skal skyte en kampanje for samme merke om to uker, så det er super deilig! Å jobbe utenlands tror jeg kan ta litt lenger tid, men det kommer vel an på hvilket land og hva staten sier om å reise.

– Overraskende nok fikk jeg nylig en mulighet fra København. Det er riktignok en stund til, så jeg tenker vi må vente og se hvordan den neste tiden utvikler seg.

– Hvordan ser du for deg å jobbe fremover i forhold til tiltakene som anbefales?

– På jobb forrige uke måtte vi signere en egenerklæring og det var strenge retningslinjer vi var nødt til å forholde oss til. Viktigst av alt var å holde avstand, bruke maske når det var nødvendig – spesielt for hår og makeup-teamet, og vaske hendene ofte.

– Siden denne bransjen er helt avhengig av et samspill mellom ulike aktører, blir det vanskelig å ikke ha fysiske møter i lengden, og desto viktigere å følge retningslinjene gitt fra staten, slik at bransjen kan åpnes på en trygg og sikker måte.

– Flere norske kunder sliter økonomisk

– Det ble jo bråstopp da Erna Solberg erklærte lockdown torsdag 12. mars. Fredag morgen fikk vi avbestillinger på rekke og rad på jobber som allerede var booket. Bik Bok skulle ha visning, et stort hårshow var booket, og et stort event som skulle gå av stabelen i mai ble utsatt ett år, sier Eivor Øvrebø i Team Models til Melk.

Les også
Arrangerer Designfestival Skøyen

– To fotooppdrag ble gjort, ettersom kunden egentlig hadde tenkt å fly inn modeller fra utlandet – det gikk jo ikke. Så der hadde vi litt flaks.

Hun forteller at modellene deres fikk beskjed om å komme seg hjem fra utlandet, og der har de vært siden. Herreshowene i Milano og Paris ble kansellert, det samme ble haute couture-showene i sommer. Dette var ifølge modellmammaen jobber hvor flere norske modeller var aktuelle.

– Flere norske kunder sliter økonomisk, og jeg medregner et tap her og der, men ikke verre enn at vi tåler det. Det har jo vært helt stille, men de siste to ukene har kundene begynt å gjøre e-comm, og alle monner drar jo. Det er fint for oss, siden kundene ikke kan fly inn modeller fra utlandet.

Eivor Øvrebø i Team Models
Eivor Øvrebø. Foto: Christian Bakstad

Hun håper og tror den tendensen vil fortsette fremover.

– Kundene må jo få ut bilder slik at de får salget opp igjen. Vi har forholdt oss til de retningslinjene som er blitt gitt til enhver tid. Selv om jeg har vært stort sett alene på kontoret, har jeg flydd rundt med Antibac og sprit på alle flater, tastatur, mus, dørhåndtak, lysbrytere – you name it!

– Ser fortsatt veldig usikkert ut

Øvrebø forteller at de har forespørsler fra utlandet, men at det ikke funker å sende en modell ut for en jobb, med karantene når hun eller han kommer hjem igjen.

– Det løsner nok også når EU-reglene blir fastsatt på hvordan vi skal reise over grensene i Europa. New York vil jeg ha på vent. Jeg regner med at staben i Team Models så smått kan komme tilbake på kontoret, og så blir det jo ferie i juli.

Hun regner med at de er oppe og går igjen fra august av, og det sakte drar seg til igjen. Men hun er usikker på hva som vil skje med showene i Europa og New York for de norske modellene. Det ser fortsatt veldig usikkert ut.

– Etter 55 år i bransjen har jeg lært et par ting. Når økonomien er på topp, bruker bransjen spesielle typer modeller. Når økonomien er nede, er det klassikerne som jobber mest. På slutten av 80-tallet gikk tekstil- og motebransjen rett i bånn. Vi fikk noe som het «Made in Hong Kong» som slo bena under det skandinaviske markedet.

– Da gikk veldig mange firmaer konkurs, og jeg tapte en del penger. Siden den gang har jeg sørget for å ha en buffer, så Team Models klarer seg ganske bra økonomisk.

Les også: Nytt initiativ vil revolusjonere motebransjen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer