Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Norges nye designtalenter: Beate Godager

BeateGodager_162_v222

Foto: Simon Skreddernes

Melk & Honning vil sette mer fokus på Norges stadig voksende motebransje. Med vår nye artikkelserie «Norges nye designtalenter» vil vi gi en ekstra oppmerksomhet til de unge «up and coming» talentene. Denne gangen har vi snakket med Beate Godager.

Beate Godager er født i Hamar og oppvokst i Tønsberg, men har i de siste 14 årene bodd i Danmark hvor hun har utdannet seg og jobbet for andre designere før hun startet sitt eget merke. Godager har utdannelse som dameskredder og konskruktør, samt en 5-årig studieløp innen motedesign fra Designskolen i Kolding, hvor hun var i praksis hos Vivienne Westwood i London.

Beate Godager engasjerer seg i hva som foregår i samfunnet, både som person og designer – og prøver å uttrykke dette gjennom sine kolleksjoner.

Når startet interessen for klesdesign?

– Min interesse for klesdesign startet da jeg var omkring 24 år, jeg hadde aldri drømt om å bli motedesigner før det. Jeg har vært innom andre kreative fag på veien som keramikk, maling og tegning, før jeg fant det riktige mediet for meg. Dessuten kviet jeg meg for å gå inn i motebransjen fordi den på mange måter kan være både kynisk og overfladisk. Men nå synes jeg at jeg har funnet min vei i det, for meg handler det om å gjøre tingene på min måte, og å utvikle meg faglig. Dessuten handler det om å stole på at ærlighet og tette forhold med samarbeidspartnere er det som varer lengst og som gavner min virksomhet best. Og heldigvis blir man positivt overrasket over alle de fine og inspirerende menneskene som også finnes i bransjen.

Beskriv ditt design med få ord.

– Utforskende og eksperimenterende. Mitt univers uttrykkes gjennom rene snitt, en balanse mellom det feminine og maskuline uttrykk, og grafisk enkelhet. Mine kolleksjoner defineres av min til tider futuristiske tolkning av former og skulpturelle signatur, samt sans for detaljer.

BeateGodager_003_ss173_Fotor_Collage

Foto: Indigital Images/Oslo Runway

Hvem designer du for?

– Beate Godager er en motevirksomhet for alle aldre, som overskrider generasjoner. Det er for dem som tør, og ønsker å være annerledes. Beate Godagers kunder setter pris på innovasjon og kvalitet. Beate Godager henvender seg til personer, som tar stilling til sitt eget liv, og det samfunn de lever i. Beate Godagers kunder er modig og nysgjerrige, og til tider kontroversielle, hvilket også kommer til uttrykk i måten de velger å kle seg på. Kundene er nok er i høy grad moteinteresserte, og setter pris på kvalitet og formgivning. Fremfor å følge tidens tendenser slavisk, er det viktig at påkledningen avspeiler deres egne estetiske verdier. Fokuset ligger dermed på identitet og livsstil fremfor alder.

 Hva er din største inspirasjonskilde?

– Menneskekroppen og menneskesinnet. Jeg blir aldri lei av å jobbe med, og på, kroppen. Jeg er også fasinert av det sosiologiske perspektiv ved klær og hvordan vi bruker bekledning til å utrykke oss på forskjellige måter, i forskjellige sammenhenger.

–  I tillegg til det blir jeg inspirert av det som foregår i samfunnet omkring meg, og da især tema som interesserer meg som likestilling, feminisme og kjønnsspørsmål. Jeg jobber mye med tekster og definisjoner av ord, før jeg begynner å designe, da det kan åpne opp for nye måter å jobbe med form på. Ellers har jeg en vedvarende fasinasjon for klassiske kleselementer, da især denimjakken- og buksen, i forhold til materialet, men også form og detaljer.

BeateGodager_003_ss17_Fotor_Collage

Foto: Indigital Images/Oslo Runway

 Hvilke designere ser du opp til?

– Av motedesignere må jeg si at mine favoritter er Martin Margiela, Rei Kawakubo og Yohji Yamamoto.

Hvem drømmer du om at skal gå i ditt design?

– Først og fremst håper jeg at alle som liker mitt design og har lyst til å gå i det, gjør det, uansett alder og kjønn. Jeg håper at mitt design appellerer til mange forskjellige slags mennesker. Jeg har ikke en bestemt kjent person jeg drømmer om at skal gå med mitt design- men jeg håper og ønsker at det er sterke personligheter som tør å gå foran og gjøre en positiv forskjell.

BeateGodager_003_ss127_Fotor_Collage

Foto: Indigital Image/ Oslo Runway

Hva er planene framover?

– Fortsette å jobbe med mitt firma, det første på planen nå, så er innsalg til butikker og igangsettelse av produksjon. Ellers er det oppstart av nye praktikanter og planlegning av neste kolleksjon, AW17. Jeg håper også å få tid til å gå enda mer i dybden med bærekraftige materialer og etiske arbeidsforhold denne sesongen. Til februar satser jeg først og fremst moteshow her i København, og eventuelt i Oslo igjen hvis muligheten byr seg.

– I tillegg har jeg begynt å få undervisningsjobber, som jeg synes er enormt inspirerende og utfordrende. Så det håper jeg å kunne fortsette ved siden av. Jeg har dyp respekt for alle de dedikerte lærere som finnes der ute, og håper jeg kan utvikle meg til å ble en av de som engasjerer og inspirerer studerende til å finne deres vei.

Les mer fra artikkelserien «Norges nye designtalenter»: Bergad, Kit Wan Studios og Anne Karine Thorbjørsen.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer