Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Norges nye designtalenter: Arct

Arct3-e1469883692529-1105x640

Foto: Oslo Runway/Indigital Images

Arct drives av brødrene Emil og Alexander Krystad Marthinsen fra Nesodden. Det startet som et accessorize-merke, men for et par år siden ekspanderte de og nå tilbyr Arct kleskolleksjoner for både dame og herre.

Det var Emil som først tok initiativ til å starte Arct da han søkte på Kunsthøyskolen. Han ønsket å ha med storebroren Alexander på laget, som også ønsket å være med på å skape noe. Begge har diverse erfaring fra motebransjen og sammen driver de også designkollektivet og konseptbutikken F5.

Hvordan og når startet interessen deres for klesdesign?
Alexander: – Jeg har vært interessert i klær og mote så lenge jeg kan huske, men begynte ikke å designe egne ting før Emil og jeg startet Arct sammen. Før dette begrenset jeg meg til å sy om egne klær, ofte med ganske uheldig utfall.

Emil: – Min interesse for klær har vært der lenge, med en mor som sydde og strikket mye selv, og var flink til å kle seg med begrensede midler. Det er nok noe av det som drev meg sterkest mot bransjen, og som gjorde at jeg ønsket å lære meg faget og å arbeide med dette.

Arctcollage5

Foto: Oslo Runway/Tuva W. Dyvik

Beskriv deres design med få ord.
Alexander: – Arct er produkter vi selv vil bruke, i stor grad inspirert av vår felles oppvekst på 80- og 90-tallet.

Emil: – Kontemporært, ærlig  og i utvikling.

Hvem designer dere for?
Alexander: – Jeg har ingen oppkonstruert personlighet jeg designer for, men tar utgangspunkt i hva jeg ønsker å bruke selv, eller synes er spennende å jobbe med. Hvem som kjøper det tenker jeg ikke så veldig mye på under den kreative prosessen, det kommer inn senere.

Les også
Hailey Bieber sitt hudpleiemerke saksøkes

Emil: – Arct er veldig personlig for meg, vi gjør alt selv og det formes mye av våre erfaringer og inntrykk. Det er naturlig at de som deler noen av referansene er de som vil føle seg mest hjemme hos oss.

Arctcollage7

Foto: Oslo Runway/Tuva W. Dyvik

Hva er deres største inspirasjonskilde?
Alexander: – Vår felles oppvekst, popkultur, kunst og andre referanser fra denne perioden. Ettersom vi blir eldre, utvides og forflyttes tidsperioden vi fokuserer på.

Emil: – Jeg inspireres mye av de som er rundt oss, og miljøet rundt F5. Det er folk i bransjen som jobber døgnet rundt for å lykkes med det de driver med, og min egen drivkraft øker når jeg ser hvor mye bra folk får til.

Hvilke designere ser dere opp til?

Alexander: – Av internasjonale merker og designere vil jeg nevne italienske Sunnei, og det helt nye merket GmbH, som ser spennende ut! Jeg synes også det er viktig å ikke glemme alle de flinke norske designerne, og akkurat nå synes jeg spesielt Henriette Moe Winsnes (MOE Oslo) er spennende å følge med på.

Emil: – Da jeg bestemte meg for å søke Khio så jeg en del på for eksempel Christophe Lemaire og Damir Doma. Jeg er glad i materialer, og liker de som i tillegg til form også utvikler materialiteten i plaggene.

Arctcollage8

Foto: Oslo Runway/Tuva W. Dyvik

Hvem drømmer dere om at skal gå i deres design?
Emil: – Det mest givende er når man ser folk man ikke kjenner bruke produktene vi har laget.

Hva er planene framover?
Alexander: – Vi ønsker å bygge Arct som et tydelig og sterkt brand, samtidig som det er naturlig for oss å koble merket vårt tett opp mot F5-prosjektet. Inntil videre vil Arct selges eksklusivt på F5 Concept Store, og vi vil vise kolleksjonene i Oslo.

Les også
M&H Storbyguide: Barcelona

Emil: – Fortsette å utvikle oss, og bidra til aktivitet i motemiljøet i Oslo.

Arctcollage6

Foto: Oslo Runway/Tuva W. Dyvik

Les om flere av Norges nye designtalenter.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer