Nisjeduftmerkene du får tak i i Norge

Du må ikke lenger til utlandet for å få tak i disse.

Nisjeduftbegrepet er omdiskutert, for hva skjer egentlig dersom «alle» skal ha en bit av nisjekaka? Uansett er det ikke til å stikke under en stol at noen dufter rett og slett er mer spesielle og også vanskeligere å få tak i enn andre. Men flere av duftene du før måtte til utlandet for å få tak i, får du nå her hjemme.

Atelier Cologne

Bak det franske dufthuset står Sylvie Ganter og Christophe Cervasel. De to møttes for første gang i New York i 2006 da de jobbet sammen i Christophes første selskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En felles forkjærlighet for Eau De Cologne var det som førte dem sammen, og da Sylvie fortalte om sin drøm om å skape sin helt egen Maison de Parfum, tilbør Christophe å være hennes partner – både profesjonelt og privat.

Siden 2009 har de to skapt det de kaller «Cologne Absolue» – en ny duftfamilie med colognes friskhet, eleganse og enkelhet, men med varigheten til ekte parfyme. Hver duft har en gjennomsnittlig oljekonsentrasjon på 18 prosent til forskjell fra tradisjonell Eau de Colognes 5 prosent.

I Norge er det Gimle Parfymeri på Frogner i Oslo som fører merket eksklusivt.

Le Labo

Kultfavoritt Le Labo ble grunnlagt i 2006, og er kjent for sine unike dufter, apotekerflasker og helt spesielle navn. Hvert produktnavn består nemlig av et ord og et nummer som utgjør den mest fremtredende duftnoten og antall ekstrakter i duften.

Kanskje aller best kjent for duften «Santal 33» utvikles duftene fra det amerikanske dufthuset av noen av verdens fremste parfymører i parfymebyen Grasse i Sør-Frankrike.

Siden høsten 2017 har merket vært tilgjengelig blant annet på Sanatorium på St. Hanshaugen i Oslo som Melk & Honning tidligere har testet.

Ormonde Jayne

Linda Pilkingtons interesse for duft startet allerede i tenårene da hun solgte blomster langs landeveien ved barndomshjemmet sitt på den britiske landsbygda. I voksen alder ble hobbyen til karriere da Pilkington etter å ha bodd og arbeidet i blant annet Sør-Amerika, Afrika og Asia for alvor lærte å sette pris på eksotiske oljer og essenser – en forkjærlighet hun tok med seg hjem til London der hun utviklet sitt helt eget duftmerke, Ormonde Jayne.

Fun fact: Pilkington startet sin karriere med å lage duftlys for Chanel.

I november 2001 åpnet flaggskipbutikken i Old Bond Street i London. I dag selges merket blant annet på Saks Fifth Avenue, Selfridges og Harrods i tillegg til i både USA, Europa, Midtøsten, India, Australia og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge er det Gimle Parfymeri i Oslo som fører Ormonde Jayne.

Cire Trudon

Cire Trudon er verdens eldste og kanskje mest prestisjefylte voks- og stearinprodusent.

De har hatt butikk og produksjon i Paris siden 1643, og har levert lys i århundrer til alt fra franske konger, hoff og kirker til Napoleon.

Først i 2017 kom duftene «Trudon» – fem dufter skapt av det som i utgangspunktet skulle være fem ulike neser, men som endte opp som tre.

De får du blant annet hos nisjeparfymeriet Heaven Scent på Eger i Oslo.

Le Couvent des Minimes

Det franske parfymemerket ble lansert eksklusivt, og kanskje litt overraskende, hos Kicks før jul i fjor.

Le Couvent des Minimes’ historie går tilbake til 1600-tallet og den kongelige botanisten Louis Feuillées. Han bodde i klosteret Couvent des Minimes i Sør-Frankrike, og hans oppdagelse av sjeldne plantearter gav oppgav til det som kalles Remarkable Botany: Botanica Nobilis. Det franske parfymemerket henter inspirasjon fra nettopp denne unike arven for å gjenskape Art of Singular Perfume: Parfymer blandet med naturlige og sjeldne ingredienser i tråd med French Haute Parfumeries tradisjon.

Duftene er inspirert av Feuillées’ mange reiser, og serien består i tillegg til parfymer av både duftlys og hudpleie.

Agonist Parfums

Det svenske parfymemerket Agonist ble lansert i 2008, og forhandles i dag over hele verden.

Reisen er ikke helt ulik svenske Byredos, og merket har gjort stor suksess med sine unisex-dufter utviklet av et team av internasjonalt anerkjente parfymører. Bak merket står ekteparet Nicolas og Christine.

I Norge er merket tilgjengelig blant annet på Heaven Scent og Holzweiler i Oslo samt Ikke Butikk i Ålesund.

Hovedbilde via Cire Trudon.

Les også: Hudpleiemerkene som holder det de lover