Noen slet allerede før koronakrisen – andre sliter nå.
Ettersom netthandel tar en stadig større del av kaka, er konkurransen blant de fysiske klesbutikkene blitt enorm. Både nasjonalt og internasjonalt har man gjennom flere år sett en konkursbølge.
En pandemi på toppen av det hele har ikke gjort situasjonen noe lettere.
Tidlig i juni ble det kjent at Varner-gruppen, som blant annet eier Cubus, Dressmann og BikBok, så seg nødt til å legge ned kleskjeden Wow. Det gikk ifølge DN utover deres 30 butikker i Norge.
Dette etter at de i fjor både stengte kleskjeden Days like this, noe som betød slutten for 50 butikker, gikk inn som eier i luksuskonseptet Yme Universe og kjøpte opp gatemotenettbutikk.
Nå kan avisen melde at Varner har hatt et omsetningsfall på 25 prosent mellom mars og juni i år. Dette tilsvarer en nedgang på 353 millioner kroner.
Kommunikasjonssjef i Varner Julie Eckhardt uttaler til DN at situasjonen er svært krevende, at de nå jobber offensivt med å øke omsetningen, samtidig som de fortsetter med kostnadskutt.
Les også: Korona satt en stopper for det norske merkets butikkåpning
H&M, kjøpesentre og Bogstadveien sliter
I likhet med Varner har også H&M fått merke koronakrisen på kroppen. Klesgiganten måtte holde tusenvis av butikker stengt i flere måneder, noe som førte til at omsetningen deres falt med utrolige 50 prosent i forhold til fjoråret. Dette til tross for en oppgang online. Bare i Norge ble tusenvis av ansatte permittert.
170 av H&M sine butikker vil nå stenges permanent og den svenske kleskjeden vil kutte i antall planlagte nyåpninger.
Fire av butikkene de stenger for godt ligger i Norge, to av dem helt sentralt i Oslo; i Grensen og i Torggata.
Førstnevnte stenges i forbindelse med at seks kjeder kastes ut av Stortorvet 7 rett ved Karl Johans gate, i forbindelse med en storstilt ombygging. Weekday og Monki, som også eies av H&M, må ut, i tillegg til Varner-eide Cubus og Dressmann. I stedet skal det her satses på mindre butikker, med et større luksuspreg.
Også Bogstadveien har ifølge avisen fått merke de tøffe forholdene innen retail. Der står en rekke lokaler tomme, i tillegg til at andre har satt igang opphørssalg.
Kjøpesentrene Oslo City og Aker Brygge falt på sin side ifølge DN med henholdsvis 20 og 27 prosent under årets andre kvartal.
Les også: Norske motebutikkers bønn til kundene: Kjøp norsk!