Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Skjermdump via Instagram @diet_prada

Nå stormer det rundt motetopp Michel Gaubert

Disse bildene får mange i motebransjen til å reagere.

De siste par årene har rasisme for alvor kommet på agendaen også i motebransjen. Når motehus, merker og motepersonligheter har trådd feil – og det har skjedd ofte – kommer de ikke lenger unna med det. Anna Wintour, Zalando, Jo Malone, Glossier og Dolce & Gabbana er blant noen av dem som er blitt kjeftet på, og som siden har måttet stå med lua i hånden og unnskylde seg.

Heller ikke den norske motebransjen har vært noe særlig å skryte av på dette området; Nylig gav antirasistisk senter dem stryk for å ikke følge opp i kampen mot rasisme eller være gode nok på mangfold.

Og nå har noen tabbet seg skikkelig ut igjen. For på internett stormer det nå rundt den franske motetoppen Michel Gaubert etter at han ble fotografert iført rasistiske masker på fest.

Gaubert er kanskje noe fremmed for de fleste her til lands, men han regnes som en av moteverdens fremste DJs og produsenter. Han har stått bak musikken som har preget showene til merker som Dior, Valentino, Fendi og Loewe. Franskmannen var dessuten nå avdøde Karl Lagerfelds faste samarbeidspartner mens han levde. Han har også gjort seg til en moromann på Instagram, med posting av memes og ikoniske bilder til sine 402k følgere.

Nylig delte Gaubert en filmsnutt av seg og et lite knippe andre på en middag i Paris. Alle sammen holder hvite masker med skjeve øyne foran ansiktene sine. Det får blant annet motevaktbikja DietPrada til å reagere.

Les også: Moteverdenen omfavner aktivisme, men er det noe mer enn en trend?

«Ser dere hvordan denne dritten her er normalisert? Dette er hvordan hundrevis av år med imperialisme og orientalisme manifesterer seg. @Michelgaubert, en velkjent fransk DJ og produsent (…) postet en video på Instagram fra en intim middag med venner i Paris. I klippet kan man se de åtte deltakerne holde papirmasker med skjeve øyne mens de skriker «Wuhan girls, wahoo!». Denne posten, som siden har blitt slettet, skapte kjapt kraftige reaksjoner fra influencere innen industrien slik som @susiebubble og @bryanboy», skriver DietPrada blant annet i caption.

De nevner at Susie Bubble, som var en av moteverdens første og største bloggere, mener maskene kan sidestilles med såkalt blackface.

Tidspunktet er også veldig spesielt. Den siste måneden har rasistisk motivert overfall, vold og drap mot asiatere kommet på agendaen under #stopasianhate-bevegelsen.

Gaubert selv har postet en unnskyldning på feed.

«Jeg er ekstremt lei meg for at min tidligere post gjorde mine asiatiske venner over hele verden lei seg. Disse maskene ble designet av Marie Beltrami på oppdrag av Harper’s Bazaar for flere år siden. Hun har fotografert middagsgjestene sine iført disse hver eneste uke de siste 6 årene. Jeg tenkte meg ikke om og skjønte ikke at de kunne bli sett på som rasistiske. Sangen var også dust – den er laget av det franske bandet Villejuif Underground for fire år siden. Jeg styrte ikke musikken på festen, men det er ikke noen unnskyldning. Hverken jeg eller noen av de andre som var der hadde som intensjon å krenke noen, ettersom jeg er en ekstremt stor supporter av NULL hat i noen som helst form», skriver han.

Marie Beltrami er en fransk 76-år gammel kunstner, smykkedesigner og tidligere skuespiller. Ifølge Diet Prada sin post har hun ikke beklaget seg for det mange mener er rasistiske masker, men heller gått ut i DMs mot de som kritiserer henne.

Les også: Moteblad følte seg presset til å ha sort modell på coveret

Siste saker

Mest lest nå
Les mer