Den ikke-binære modellen Oslo Grace viste både herre- og dame-looks for Kenzo under Paris Fashion Week

Nå snakker «alle» om den ikke-binære modellen Oslo Grace – igjen

Viste både dame- og herrelooks for Kenzo. Nå takker de designerduoen for å ta et standpunkt.

I fjor sommer skrev vi om Oslo Grace. Den amerikanske modellen som etter å ha gått en håndfull visninger på rekordtid hadde skapt seg et navn i motebransjen.

Registrert under både herre- og dame-divisjonen

Det var etter fjorårets Gucci-visning at Oslo Grace for alvor ble en snakkis. Da kom de bærende på det som så ut som en baby-drage nedover catwalken. Mens de var kledd i kvinneklær for Gucci-visningen, som fusjonerte sine dame- og herrevisninger, gikk de bare dager tidligere herrevisningen for Moschino.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som ikke-binær er Oslo Grace registrert under både herre- og dame-divisjonene hos modellbyrået BMG-models som hen er tilknyttet til.

– Moteindustrien begynner å bli bedre på å være åpen for LGBTQ+-identiteter. Men jeg mener den største forbedringen som trengs er mer informasjon og opplysning rundt temaet. Jeg opplever situasjoner hver eneste dag som kan være utfordrende for trans-personer. Men som lett kunne vært unngått dersom folk forstod mer om våre ulike identiteter og såre punkt, sa Oslo Grace til Melk & Honning.

Moteinstitusjoner som både Vogue og Dazed & Confused har hyllet åpenheten. Sistnevnte inkluderte forøvrig i fjor den amerikanske modellen på sin liste over motebransjens 100 mest innflytelsesrike aktører.

«Takk for at dere tar et standpunkt»

Nå snakker «alle» om Oslo Grace igjen. Under Kenzos fusjonerte dame- og herrevisning i Paris bar de looks for både dame og herre. På bare minutter byttet de fra en knallrosa herredress og no-makeup til en rosa kjole med frynser og lavendelfarget øyenskygge som en del av damekolleksjonen. Det skriver W Magazine.

I etterkant av showet delte Oslo Grace looksene fra catwalken med sine Instagram-følgere. Hen takket også Kenzos designteam Humberto Leon og Carol Lim. I caption til bildet skriver hen:

«I dag hadde jeg det utrolige privilegiet av å avslutte Kenzo-visningen sammen med kvinnene. Bare fire minutter tidligere gikk jeg samtidig som mennene. En samling, to visninger, to looks, et raskt skift, to løp, et helt produksjonsteam klare backstage for å sette de geniale ideene til @humberto og @carollim ut i livet. Takk for at dere ville ha meg tilbake for en andre runde og for å ta et standpunkt om at mote er hva du gjør det til – disse øyeblikkene er flyktige, men åh så spesielle. Tusen, tusen takk».

https://www.instagram.com/p/Bs3vRzdBcsn/

Kenzo har ikke kommentert castingen av Oslo Grace direkte, men sier i en uttalelse at produksjonen og kolleksjonen er en del av «en progressiv beskjed fra merket». Mens visningen fant sted «i en tid da kulturer mer enn noensinne flyter inn i hverandre og lar folk spre mer personlige meninger» skal klærne «hylle en åpen dialog om hva mote kan bety».

– Som å leve et dobbeltliv

– Å veksle mellom herrevisninger og damevisninger føles nesten som å veksle mellom mine to ulike personligheter. Det er litt som å leve et dobbeltliv. Men jeg føler meg fortsatt veldig knyttet til begge sider av meg på innsiden. Det kan være vanskelig å beskrive, sa Oslo Grace til Melk & Honning i fjor.

– Kjønn blir flytende i hverdagen, spesielt når jeg gjør womenswear. Jeg blir sett på som mann 100 prosent av tiden i offentligheten, men kan komme på en jobb og bli referert til som kvinne. Å måtte veksle mellom de to identitetene i løpet av fem minutter kan være veldig surrealistisk. På et mer praktisk nivå må jeg også endre hva jeg har på til castinger, hvilke sko jeg går i , undertøyet mitt, composit-kortene mine, og ofte, uansett om jeg liker det eller ikke, vil måten folk refererer til meg på forandre seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om det noe spesielle navnet som har vekket interesse, kanskje spesielt i norsk sammenheng, fortalte Oslo Grace til Melk & Honning at det var et profesjonelt valgt og ikke gitt navn.

– Mesteparten av familien min har vokst opp og bor fortsatt i Oslo i dag. Jeg har reist dit en håndfull ganger for å besøke familien og jeg elsker det. Jeg skulle bare ønske jeg kunne språket.

Hovedbilde via W Magazine.

Les også: Høydepunktene fra herremoteukene