Ikke et fjell du vil bestige.
Satellittbilder har nå fanget opp den stadig voksende søppelplassen i Atacama-ørkenen i Chile. Fast fashion er ikke til å tulle med, og det anslås at det voksende fjellet omfatter over 60 000 (!) tonn klær.
Fast fashion-industrien fortsetter å vokse, og industrien fortsetter å produsere store mengder avfall.
Ifølge Dazed har markedsstørrelsen til fast fashion økt med over 106 milliarder dollar i 2023. Fjellet på over 60 000 tonn lukter naturligvis vondt. Det har blitt sammenlignet med nabobyen Iquique og dens befolkning på over 191 000, så det sier litt om omfanget.
Søppelplassen liggen kun en kilometer fra Iquique sine mest utsatte distrikter. Den skaper så mye avfall at FN til og med har merket stedet som en miljømessig og sosial nødsituasjon for jorda.
Hvert år kommer omtrent 59 000 tonn fra Europa, Asia og Nord-Amerika til Nord-Chile. En del av klærne kjøpes opp for videre salg og brukthandel, men det som ikke selges havner på skadelige søppelfyllinger som denne. Fjellet av klær slipper ut skadelige forurensninger til luft og underjordiske vannkanaler.
By purchasing a $44 Existing Image at 50 cm resolution, we can confirm the giant clothes pile in the desert of Chile exists and is growing. https://t.co/47SssKPdtI pic.twitter.com/RlfUSBWbu9
— SkyFi (@SkyfiApp) May 10, 2023
En del av problemet er at Iquique er en av flere skattefrie soner i Chile, noe som vil si at det ikke er noen tariffer, skatter eller tollrelaterte avgifter. Dette fører igjen til at importører heller vil kaste bort uønskede klær, i stedet for å bære kostnaden ved å transportere det ut av regionen.
I 2016 kom det en lov som holder selgere ansvarlige for eget avfall, men det inkluderer ikke tekstiler. Derfor er det lettere å forlate det i gigantiske hauger i ørkenen.
Bare 15 prosent av klærne som kommer gjennom portene i Iquique er brukt, noe som betyr at de resterende 85 prosentene av plaggene aldri har blitt brukt.
Et annet problem er at Atacama-ørkenen er en av de tørreste i verden. Dette har ført til at den europeiske romfartsorganisasjonen og NASA har brukt stedet som en stand-in for Mars. På grunn av tørken har lokalsamfunnet vært utsatt for ukelange skogbranner.
I juni 2022 ble giftige gasser fra syntetiske fibre ble sluppet ut i atmosfæren. Det forurenset Iquique sitt nabolag og tvang innbyggerne til å holde seg innendørs.
Offentlige tjenestemenn har ennå ikke forhindret ytterligere utbrudd. Det virker usannsynlig at Atacama vil krympe i størrelse når søppelbilene med klær fortsetter å ankomme søppeldynga hvert sekund.
Les også: Åpner vintage pop up-butikk i Oslo